Enlaces accesibilidad
Diumenge 19 de juliol 2009, 12h30. La 2

La duresa del retorn a Els nous catalans

Aquesta setmana a "Els nous catalans" fem un retrat de com la crisi econòmica no només frena l'arribada d'immigrants a Catalunya sinó també com, en molts casos, els empeny a tornar al seu país d'origen. Uns "Retorns a la força" que no volen ser una renúncia.

També descobrirem com s'ho fan a Vila-seca, al Tarragonès, per facilitar que els nouvinguts es relacionin com més aviat millor amb els vila-secans més antics i acabarem fent un tast de "Mar i muntanya a la xilena".

Per
Els nous catalans - Retorns per força

El reportatge:

Retorns a la força

 

La crisi ha posat fi a una dècada d'arribades massives d'emigrants. Ben al contrari, la recessió econòmica empeny els estrangers a tornar al seu país d'origen. Alguns poden capitalitzar el subsidi d'atur i se'n van amb noves perspectives. Altres senzillament s'emporten el fracàs d'un projecte vital que no ha pogut ser. Uns i altres, però, tornen a contracor. Nosaltres hem acompanyat en John, que se'n torna amb uns diners però ha de deixar la novia aquí. O la Silvia, que ha decidit reunir-se amb les seves filles tan aviat com Càritas li pugui proporcionar el bitllet d'avió. O com en Lionel,  que va arribar amb la crisi i haurà de tornar sense res. Ells, com d'altres, retornen a la força.

 

 

L'apunt:

Un àlbum per conèixer Vilaseca 

 

Per orientar els estrangers que tenen ganes de quedar-se a viure a Catalunya, moltes poblacions fomenten els tallers de benvinguda. Però a Vila-seca, al Tarragonès, creuen que, a més dels tallers, cal que les persones nouvingudes es relacionin com més aviat millor amb els vila-secans més antics. Per això, han ideat una mena de gimkana la finalitat de la qual és completar un àlbum amb fotos del poble que els nouvinguts han d'anar a buscar a les botigues. D'aquesta manera, els animen a conèixer els carrers i els serveis del municipi i a parlar en català amb els comerciants.

 

La cuina: Xile

Mar i muntanya

 

Aquesta setmana ens acostem a la gastronomia de Xile gràcies a l'hospitalitat d'una família xilena amb arrels catalanes. La cuina xilena beu de la combinació extrema de la geografia del país i, alhora, és hereva de diferents pobles: d'una banda, de la cultura indígena maputxe; i de l'altra, de la influencia dels espanyols i altres europeus que van poblar el país. La Maribel, l'Eduardo i les seves tres filles ens cuinen dos plats típics, un de mar i un de muntanya: Cloïsses amb salsa verda i Papas rellenas. I per postres, Cocadas i Merenga amb manjar. Aprofitem també per conèixer la història de la Maribel. Els seus avis materns es van exiliar a Xile el 1939. A la capital, Santiago, van refer la seva vida procurant mantenir sempre viva la cultura catalana. Una cultura, uns records i unes olors que la Maribel, 70 anys després, ha recuperat a Catalunya.

 

El programa "Els nous catalans", que s'emet els diumenges a les 12.30h a La 2, és una

finestra oberta a la diversitat de la Catalunya d'avui que dirigeix Antoni Font, realitza Guillem Nualart i produeix Luisa Miranda.