Enlaces accesibilidad

La polèmica reforma de la llei d'Estrangeria, a Els nous catalans

El reportatge "Llei d'estrangeria: ordenar o endurir?" recull la polèmica que envolta la quarta reforma legal per regular la immigració a casa nostra. També coneixerem el Yoha, un personatge dels contes àrabs ple de sabiduria popular i gaudirem de la cuina del Kazakhstan, marcada per la vida nòmada dels seus habitants. Acabarem el nostre recorregut escoltant del hip-hop de Kumar, un cubà de barri enamorat de Barcelona.

Per
Els nous catalans - La polèmica reforma de la llei d'Estrangeria

El reportatge:

Llei d'estrangeria: ordenar o endurir?

Quina ha de ser la manera de lluitar contra la immigració irregular o, el que és el mateix, de potenciar els fluxos migratoris legals? La qüestió porta de corcoll als Governs de la UE, sobretot si es té en compte que al continent hi podria haver fins a 8 milions de sense papers. Els darrers anys, La Llei d'Estrangeria espanyola ha sofert diferents modificacions. La quarta reforma ja és en marxa però envoltada de polèmica per culpa d'un controvertit article que pretenia multar a tothom qui "promogués la permanència irregular d'un immigrant". La mesura va ser rebutjada per la majoria d'ONG i entitats laiques i religioses, que consideraven que així "es castigava la solidaritat". Finalment, el govern ha fet marxa enrera i ha retirat aquest article.

L'apunt:

Yoha, la sabiduria popular àrab

Aquí poca gent coneix en Yoha, però al Marroc, l'Iran o Turquia tothom s'ha rigut algun cop sentint alguna de les historietes que protagonitza aquest personatge. Amb la idea d'esbrinar les característiques d'aquest antiheroi de la literatura popular àrab parlem amb la libanesa Raghida Abillamaa, l'autora del primer llibre en castellà que recull les històries d'en Yoha, un ser a la vegada sagaç, a la vegada surrealista, que sempre té alguna lliçó a ensenyar-nos.

La cuina: Kazakhstan

El menjar nòmada

Els animals proporcionen als pobles nòmades tots els recursos per viure, des del menjar fins a la roba, el transport o l'habitatge. Els kazakhs, descendents d'Atila i Gengis Khan, són un poble nòmada que, a l'entrada del segle XXI, malden per crear un país modern sense perdre les tradicions mil¿lenàries que els caracteritzen com a nació. Kazakhs establerts des de fa anys al Tarragonès ens han ensenyat a fer el beshbarmac, un plat molt representatiu del seu país

L'entrevista: Kumar

Hip hop de barri

Kumar s'ha criat amb el bo i el dolent dels carrers del barri de Mantilla de l'Havana. El hip-hop l'ha rescatat d'un vida molt diferent i l'ha portat a conèixer món i a viure a Barcelona. A Cuba gairebé tothom coneix la seva música. Ara, aquí, les seves lletres cada vegada sonen amb més força. "Película de barrio" és el nom del seu primer treball discogràfic produït per Ojos de Brujo.