Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

David Cid admet que la confiança dels comuns amb Pere Aragonès "està tocada" però recorda que el seu "adversari" és la dreta: "La proposta de Puigdemont és la refundació de Convergència", ha dit. El membre de la llista Comuns Sumar per les eleccions al Parlament del 12-M assegura que els comuns apostaran per una aliança d'esquerres "en base a continguts": "El que no necessita Catalunya és que Junts torni al Govern", ha insistit. En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, diu que amb la dreta "que va a fracturar el sistema democràtic no es poden arribar a acords": "Em sorprèn moltíssim que el senyor Illa segueixi estenent la mà", ha criticat. Cid demana al president Pedro Sánchez que el "punt i a part" vagi acompanyat de reformes democràtiques i una reflexió sobre el lawfare perquè hi hagi "el 100% de veritat" en la seva decisió: "Li encanten aquests jocs de mans", ha admès, reclamant també que no faci només una reflexió en clau personal. I assegura que ERC té un "pacte ocult" a Barcelona amb el PSC que "s'acabarà produint després de les eleccions".

Esvaeix dubtes en una declaració institucional, sense preguntes, que ha fet des de la Moncloa just després de comunicar-li la decisió al Rei, a qui ha visitat a la Sarsuela. És un punt i a part, deia el president, que demana una reflexió col·lectiva per lluitar, diu, contra la degradació de la política. 

Ministres i dirigents del PSOE respiren tranquils. Alegria per la decisió de Sánchez, després de la mobilització per mostrar-li suport. 

Tan bon punt ha acabat la compareixença, Sánchez s'ha trobat amb els treballadors de la Moncloa i, tot seguit, s'ha reunit amb Yolanda Díaz, qui aplaudeix la decisió del president, però demana que no sigui simbòlica.

El president del PP, que ha reunit al Comitè de Direcció del partit a la seu de Gènova, carrega contra Sánchez; també el líder de VOX, Santiago Abascal, que titlla el president de victimista i l'acusa de voler aplacar totes les crítiques. 

Molt pendents de Sánchez han estat els candidats a les eleccions del 12M, fins i tot, amb canvis d'agenda a darrera hora.

Els preus pugen una dècima a l'abril i l'IPC avançat s'enfila fins al 3,3% per l'augment dels preus del gas, l'electricitat i l’alimentació.

Alejandro Fernández creu que la tàctica dels socialistes de "pactar i transaccionar amb el 'procés'" està agreujant la situació a Catalunya: "Veig una agressivitat creixent en el conjunt del separatisme". El candidat a les eleccions del 12-M pel PP considera "una frivolitat extraordinària" que es parli de Pedro Sánchez i "els seus sentiments" en comptes dels comicis catalans: "Em sorprèn que Sánchez s'hagi mimetitzat amb Puigdemont", ha dit, en referència al fet que l'expresident català també es plantejava marxar. En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, nega que el líder popular Alberto Núñez Feijóo estigui darrere la campanya contra el president espanyol i el seu entorn: "El que va dir Puente, amb el seu estil absolutament matusser i maleducat, no encaixa amb la realitat", ha dit sobre les paraules del ministre. El president del PP a Catalunya assegura que és "perfectament compatible" abaixar els impostos i augmentar la recaptació. I proposa un protocol de col·laboració entre Generalitat i Estat per "agilitzar i facilitar" l'expulsió de multireincidents estrangers.

Un dels punts on es concentra festa i cultura aquest cap de setmana és la Feria de Abril de Barcelona, al Parc del Fòrum. Durant deu dies, la llum, el color, la música i la gastronomia són els protagonistes en aquesta celebració de la cultura i el folklore andalús a Catalunya. En aquesta 51a edició, hi ha 87.000 metres quadrats per on l'organització espera que hi passin uns 30.000 assistents, un 24% més que l'any passat.

600 gegants omplen Barcelona a la primera trobada Nacional de Gegants de Catalunya. Els balls i les cercaviles s'han vist tot el matí malgrat la pluja. Una gran festa multitudinària, amb 20.000 persones, per celebrar els 600 anys d'història d'aquesta mítica figura de la cultura popular. Han sortit des de 4 punts diferents i s'han trobat al Passeig Lluís Companys.  

Els aiguats continuen augmentant els cabals dels rius i rieres. Una pujada molt necessària per a les conques internes. La policia local ha tancat el pas d'algunes rieres per evitar situacions de perill amb la crescuda del cabal per culpa de les pluges, que poden superar els 20 litres per metre quadrat en només 30 minuts en alguns punts de comarques de Barcelona i Girona. Dilluns s'esperen amb més intensitat.

Primer diumenge de campanya per les eleccions del 12-M marcat, inevitablement, per Pedro Sánchez. Amb presència de líders nacionals, els partits també han aprofitat per carregar contra els seus principals rivals. 

El PSC crida des de Santa Coloma de Gramenet a Pedro Sánchez a resistir. ERC trasllada la caravana de campanya a Ginebra. Puigdemont retreu a Illa que prioritzi el seu partit. Yolanda Díaz acusa el Partit Popular de convertir la política en un “fangar”. Santiago Abascal, des de Tarragona, carrega contra la immigració i Carlos Carrizosa, davant del Majestic recorda el pacte del PP amb CIU.

Les crítiques cap als rivals electorals i les referències inevitables a Pedro Sánchez, protagonistes de la campanya del 12M.

 Diumenge de pluja a bona part de Catalunya, tot i que amb menys intensitat del que s'esperava.

200 gegants omplen Barcelona a la primera trobada Nacional de Gegants de Catalunya.

El Barça remunta finalment l'eliminatòria de Champions femenina contra el Chelsea i jugarà una nova final.

Tot i les pluges d'aquest cap de setmana, la situació als boscos catalans continua sent crítica. Pateixen un fort estrès hídric i una baixa humitat. Només l'any passat es van declarar a Catalunya més de 5.700 incendis de vegetació, dels quals un 25% van ser forestals. Per evitar incendis cal intensificar la vigilància en aquestes zones, però també és clau prevenir. Acompanyem els Bombers de Barcelona per veure com s'entrenen als peus de la serra de Collserola, a tocar de barris com el de Torre Baró.

Gaudir de la música clàssica sense pagar més de 3 euros és possible. Ho permet el cicle de concerts que el Gran Teatre del Liceu ha programat aquest cap de setmana a l'hivernacle del Parc de la Ciutadella de Barcelona. És una manera de donar visibilitat als músics de l'orquestra i una oportunitat de descobrir talents particulars com a solistes.

Dia gran a Montserrat per celebrar la festivitat de la Mare de Déu. S'hi han aplegat centenars de persones per veure la patrona de Catalunya i gaudir dels actes de la jornada. Els principals, la missa a les 11 i també la ballada de sardanes durant tot el matí a la plaça, que ha atret fidels i turistes. Una celebració pocs mesos abans que comencin les celebracions del mil·lenari de Montserrat, al setembre.

El PSOE tanca files amb Pedro Sánchez i li demana que no marxi. Sense l'assistència del president, María Jesús Montero ha obert el Comitè Federal del partit, convertit en un gran acte de suport. Al carrer, 12.500 persones, segons Delegació de Govern, han seguit la jornada a través d'una pantalla gegant. Dilluns, Sánchez anunciarà si continua o no al càrrec.

Més enllà de les propostes programàtiques de cada partit, la campanya electoral per les eleccions del 12M continua marcada per la reflexió de Pedro Sánchez. Sense sorpreses, adhesions dels més propers i crítiques del que se senten víctimes del lawfare.

Més de 17.000 persones s'examinen a les oposicions a docents de la Generalitat. Poden aconseguir una de les 9.344 places de 90 especialitats. El procés, el primer ordinari des de les proves extraordinàries d'estabilització de l'any passat, s'allargarà fins al juny.

Montserrat s'omple de visitants en la seva diada. Tot i la pluja, molts s'han acostat avui al monestir per assistir a la missa i a la ballada de sardanes de la plaça. Una celebració pocs mesos abans que comencin les celebracions del mil·lenari de Montserrat, al setembre.

El Barça de bàsquet segueix a l'Eurolliga després de guanyar a l'Olympiacós 77 a 69. Ara han de guanyar, almenys, un partit a Grècia. Les que també han de guanyar són les jugadores del Barça femení. Han de remuntar un 0 a 1 al Chelsea. El record d'Iniesta inspira Aitana Bonmatí a Stamford Bridge.

La reflexió de Pedro Sánchez continua marcant la campanya electoral catalana. Zapatero assegura des de Tarragona que la mobilització a Ferraz "no és per militància, és per indignació". Pere Aragonès carrega contra els “personalismes” de Puigdemont i Sánchez en la lluita per Catalunya i contra la ultradreta. Junts acusa els socialistes de voler convertir el 12M en unes eleccions per salvar el PSOE.

Carrizosa presenta el partit com l'únic capaç de frenar l'independentisme. Feijóo, per la seva part, assegura que tant Sánchez com Puigdemont "amenacen", un amb "tornar" i l'altre amb "anar-se'n". Laia Estrada adverteix el PSC que no permetran que s'enduguin a Barcelona "ni una gota d'aigua" de l'Ebre.