Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba
  • Amb el suport renovat al seu full de ruta, Carles Puigdemont dibuixa el seu referèndum. Apunta la data al diumenge 24 de setembre, diu que tindrà una única pregunta, amb un sí i un no, i diu que s'aplicarà amb el 51 per cent.. Però admet que hi ha d'haver un mínim de participació per donar-lo per vàlid.
  • En aquest marc polític, el govern espanyol està atent a la negociació dels comptes catalans i apel·la als polítics catalans perquè aprovin mesures que vagin pel camí de compliment del dèficit marcat per la Unió Europea
  • Obertura de l'any jucidial a Catalunya amb intervenció del president del Tribunal Superior de Justicia de Catalunya. Jesús Maria Barrientos ha fet una defensa de la independència del poder juducial quan està pròxim els judici a Mas, Ortega i Rigau per la consulta del 9N, que ell mateix presidirà en funció del càrrec. Barrientos ha dit que és perillós difondre sospites sobre els jutges i predir les seves resolucions.
  • El consell de ministres ha aprovat avui el decret llei de la reforma de l'impost de societats, ja s'aplicarà en la liquidació de l'octubre.
  • XavierTrias s'ha reincorporat avui a la feina a l'Ajuntament de Barcelona després de ser intervingut per un problema coronari que va patir fa uns dies. L'exalcalde ha rebut les salutacions de l'alcaldessa Colau i del tots els regidors, que han aplaudit les seves paraules d'agraïment
  • Un plenari , per cert, que ha aprovat el canvi de nom de la sala de plens, però que ha descartat retirar l'estàtua de Colom com demanava la CUP. Ens ho explica la Mària Sánchez..../ I força rebombori han provocat les paraules del regidor d'Arquitectura de l'Ajuntament, que ha titllat la basílica de la Sagrada Familia de Mona de Pasqua gegant, de pseudo-obra de Gaudí i de gran farsa.
  • El Barça ha tornat avui als entrenaments després de la darrera victòria a la Champions davant del Borussia Monchenglagbach. Encara sense Messi, els de Luís Enrique han començat a preparar el proper partit de Lliga, diuemnge al Camp del Celta. / I l'Espanyol afronta el repte d'aconseguir la primera victòria a casa aquesta temporada per sortir de la zona de descens i que no es desinfli la il.lusió en el projecte de Quique.
  • Són imatges de l'obra que aquesta nit aixeca el teló de la 25ena edició del Festival Temporada Alta que omple Girona i Salt del millor teatre que es fa actualment. Dirigit per Lluís Pascual, el muntatge evoca el darrer gran combat de la Guerra Civil Espanyola a partir dels testimonis dels supervivents. Un homenatge a la generació perduda de la lleva del biberó acompanyat de projeccions audiovisuals i de música d'òpera en directe./ I per als qui prefereixen un registre més enèrgic.....demà i diumenge actuen a Barcelona els RED HOT CHILI PEPPERS, la banda californiana referent del so punk-funk. Un doble concert molt esperat pels seus fidels ja que feia 5 anys que no pujaven als escenaris espanyols.

Carles Puigdemont té molt clar que el referèndum que pretén convocar per la segona quinzena del setembre de l'any vinent no ha de ser un nou 9N. Per això està convençut que serà vinculant i que ha de tenir una participació prou important. La CUP comparteix aquests criteris i demana que al debat de política general de la setmana vinent es fixi la data. En el debat sobre els pressupostos, els anticapitalistes es mostren molt favorables a no presentar una esmena a la totalitat.

A L'Informatiu d'avui escoltarem la defensa de la independència judicial que ha fet el president del Tribunal Superior de Justicia de Catalunya i pel que fa al PSOE les dues parts enfrontades preparen el Comitè Federal de demà en el que s'hauria d'aprovar la intenció de Pedro Sánchez de convocar primàries i un Congrés. Mentrestant, la batalla segueix en la comissió de garanties que hauria de decidir si l'actual executiva es vàlida per dirigir el partit.

El ple de l'ajuntament de Barcelona aprova canviar el nom de la sala de plens que passarà de tenir el nom de la Reina Regent a la de l'alcalde republicà, Carles Pi Sunyer. Avui també es rebutja la idea de la CUP de retirar l'estàtua de Colom ubicada al final de les rambles de Barcelona.

Als esports, Barça i Espanyol preparen una jornada de lliga amb partits complicats. Els blaugrana visiten un Celta que l'any passat els va fer 4 gols i que ve de guanyar el Panathinaikos a l'Europa League. Els blanc-i-blaus reben un Vila-real que no ha perdut mai a Cornellà i que ahir va empatar amb l'Steaua de Bucarest

 

RECUPERADA LA CONFIANÇA. PUIGDEMONT MANTÉ QUE EL REFERÈNDUM DE SETEMBRE DEL 2017 NO HA DE SER UN NOU 9N.

CRISI AL PSOE. LES DUES PARTS ENFRONTADES PREPAREN EL COMITÈ FEDERAL DE DEMÀ.

AJUDES A LES CC.AA. APROVA NOVES PARTIDES PEL FLA I ANUNCIA CANVIS LEGALS PER FLEXIBILITZAR L'OBJECTIU DE DÈFICIT.

AJUNTAMENT DE BARCELONA. CANVI DE NOM DE LA SALA DE PLENS I REBUIG A LA RETIRADA DE L'ESTÀTUA DE COLOM.

JORNADA COMPLICADA. EL BARÇA VISITA EL CELTA I L'ESPANYOL REP EL VILA-REAL.

Aquesta setmana 'El Debat de La 1', dirigit i presentat per Quim Barnola, conversa sobre la qüestió de confiança al President de la Generalitat, Carles Puigdemont, amb la presidenta del Grup Parlamentari de la CUP, Mireia Boya. El programa també analitza la situació interna del PSOE a més de repassar l'actualitat política catalana i espanyola.

Comencem el repàs de les noticies més destacades d'aquest Dijous 29 de setembre de setembre...i de seguida en desgranarem les claus des dels nostres faristols d'analisi...avui amb Xavier Fina, Ferran Espada i Albert Fernández Saltiveri.

El president de la Generalitat acaba de revalidar la confiança de la cambra. Sense sorpreses, 72 diputats, de junts pel sí i la cup han votat a favor. La resta en contra però amb arguments diferents. El "referendum o referendum "de Puigdemont ha marcat el debat. Ciutadans, PSC i PP el rebutgen frontalment...

Doncs la CUP s'obre a negociar als pressupostos, pero avisa que el seu sí no està garantit. I posa condicions: volen uns comptes diferents als que es van presentar el mes de juny.

Al PSOE el caos s'ha apoderat del partit i ara mateix no està clar qui el dirigeix. Tot i així, Pedro Sánchez aguanta el pols i després de reunir el que queda de la seva executiva, es reafirma en el seu pla. Dissabte comité federal perque aprovi un congrès, que s'adelantaria al novembre.

El bàndol contrari a Sánchez pretenia demanar la convocatoria urgent de la comissió de garanties i cessar així al secretari general.. .Pero ha rebut un no rotund. Els crítics també mantenen la seva estrategia de que sigui una gestora qui es faci càrrec de la direcció del partit.

  • És la intervenció de Xavier García Albiol, que ha obert el torn de la tarda al Parlament. Després li tocarà parlar a la CUP i a Junts pel Sí. I cap a les 7 de la tarda els diputats votaran. Com se sap des de fa dies, Puigdemont obtindrà la confiança de la Cambra gràcies al suport dels cupaires, que li donaran temps mentre es preparen per negociar els pressuspostos./ Ña segona jornada del debat de la qüestió de confiança al Parlament no està oferint gaires novetats. Els grups que han parlat fins ara han rebutjat, amb matissos, l'anunci de Puigdemont que convocarà un referèndum d'aquí un any, hi hagi acord amb l'estat o no. El líder del PP català ha assegurat que no es farà cap referèndum i insta a Puigdemont a proposar reformes de la Constitució possibles./ Al matí, la primera en intervenir ha estat Inés Arrimadas, de Ciutadans. La cap de l'oposició ha retret a Puigdemont que troni al referèndum de mai acabar, ha dit, i l'ha acusat de prendre el pèl als catalans, partidaris del procés o no. En la seva rèplica, Puigdemont li ha dit que la pitjor presa de pèl és no complir els programes. Les acusacions mutues han estat constants./ Més conciliador ha estat el portaveu de Catalunya Sí que es Pot.
     
  • Demà, el president Puigdemont coincidirà amb Rajoy a Porto, a Portugal, a la inauguració d'una exposició, però la resposta del Govern a Puigdemont no s'ha fet esperar. La vicepresidenta en funcions avisa que la unitat d'Espanya està blindada i que cap govern permetrà la independència de Catalunya.../ Mentre a Catalunya es debat sobre el posible referèndum d'independència, al PSOE el caos s'ha apoderat del partit i ara mateix no està clar qui el dirigeix. De moment Pedro Sánchez encapçala una executiva on només queden els seus fidels, i que aquest matí ha acordat conovocar un congrés al novembre i primàries a l'octubre. El crítics que ahir van dimitir ja NO han assistit a la reunió perquè consideren obliguin a crear una gestora provisional i aquest matí han intentat posar-la en marxa. la dirigiria Verònica Pérez, presidenta del Comitè Federal, propera a Susana Díaz, però no ha estat rebuda per ningú.
  • El Barça ja és líder en solitari del seu grup de la Champions després de remuntar un partit molt disputat a Möenchengladbach.
  • Fa set anys que va morir el gran "cantaor" Enrique Morente... però la seva memòria continua ben viva en molts vessants del flamenc. Un d'ells el que protagonitzaran avui i demà a la Sala Apolo Pepe Habichuela, guitarrista i amic durant 30 anys de Morente, i els dos membres més joves de la saga: Kiki i Soleà Morente.

Carles Puigdemont tindrà aquesta tarda la confiança del Parlament gràcies als vots de la CUP. Avui escoltem la rèplica dels partits a la seva intenció de convocar un referèndum d'aquí un any sigui acordat amb l'estat o no. Ciutadans i PSC li han demanat que rectifiqui i li han recordat que les seves intencions no porten enlloc. Iceta ha fet una apel·lació a que ajudi a formar una alternativa a Rajoy. Més conciliadors, Catalunya si que es pot, que votarà no, però que estan disposats a negociar un referèndum consensuat.

El més difícil del dia és preveure com acabarà la situació al PSOE. Ara mateix hi ha dos versions sobre qui dirigeix el partit. Pedro Sánchez afirma estar la front d'una direcció amb 17 membres ja que els altres 17 van dimitir ahir. Els crítics consideren que les dimissions obliguen a crear una gestora provisional i posar al capdavant del partit la presidenta del Comitè Federal, propera a Susana Díaz, que avui ha anat a Ferraz però no ha sigut rebuda per ningú.

3 de cada 10 persones més grans de 65 anys viuen soles a Barcelona. A les portes del dia de la gent gran ens recorden la importància de mantenir l'activitat per no aïllar-se.

Una de cada 4 defuncions a Catalunya són conseqüència de les malalties del cor. Avui, dia mundial del cor, els experts i afectats en recorden la necessitat de tenir hàbits de vida saludables per tal d'evitar aquest tipus de dolències.

El Barça guanya al camp del Borussia Monchengladbach per 2 a 1 i se situa líder en solitari del seu grup de la Champions. Els blaugrana no van fer un partit brillant però van remuntar a la segona part gràcies als gols d'Arda Turan i Piqué.

QÜESTIÓ DE CONFIANÇA. C'S I PSC CRITIQUEN LA IDEA DE FER UN REFERÈNDUM, CSQP ES MOSTRA DISPOSADA A NEGOCIAR.

LA CRISI DEL PSOE. ELS DOS SECTORS ENFRONTATS AFIRMEN QUE TENEN EL CONTROL DEL PARTIT.

EVITAR L'AÏLLAMENT. 3 DE CADA 10 PERSONES MÉS GRANS DE 65 ANYS VIUEN SOLES A BARCELONA.

DIA MUNDIAL DEL COR. ELS EXPERTS ENS RECORDEN LA NECESSITAT DE TENIR UNS HÀBITS SALUDABLES PER EVITAR MALALTIES.

VICTÒRIA D'ESTRATÈGIA. EL BARÇA GUANYA PER 2 A 1 AL CAMP DEL BORUSSIA I JA ÉS LÍDER DE GRUP.

El presidente de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha anunciado en su discurso en el debate de la cuestión de confianza, que las "estructuras" para la "desconexión" del Estado español estarán listas a finales junio de 2017 y que en septiembre se convocará un referéndum sobre la indepedencia. La CUP ha asegurado tras el discurso que están "en eplena sintonía" con el anuncio, mientas que Catalunya Sí que es Pot ha respaldado que se vuelva a la vía de buscar un referéndum pactado con el Estado. Ciudadanos, el PSC y el PPC han mostrado su oposición frontal al plan anunciado por el presidente catalán.

Comencem el repàs de les noticies més destacades d'aquest dimecres 2 de setembre...i de seguida en destriarem les claus des dels nostres faristols d'analisi...avui amb Joaquim Coll, Olga Ruiz i Toni Aira.

En un discurs d'1 hora, el president ha reivindicat un referendum acordat amb l'Estat, però si no es possible diu que l l'estiu de l'any que ve Catalunya tindrà apunt les estructures d'estat per desconnectar-se d'Espanya i ho farà amb un referendum d'independencia.

Per Ciutadans, PSC i PP és una irresponsabilitat que el president pretengui continuar endavant amb el seu full de ruta i l'acusen de donar l'esquena als problemes reals dels catalans.

I mentrestant a Ferraz, nou gir dels esdeveniments que podria precipitar la caiguda de Pedro Sánchez...17 membres de l'executiva federal del PSOE, entre els quals Ximo Puig i Emiliano García Page, han presentat aquesta tarda la seva dimissió.

Nova operació contra el terrorisme islamista. La Policia Nacional ha desarticulat una cèl·lula jihadista considerada perillosa que es dedicava a fer propaganda radical a través de la xarxa i a captar futurs combatents del DAESH. Dels 3 detinguts a Espanya, un ha estat a Barcelona i l'altre a Canovelles.

6 de cada 10 majors de 65 anys a Catalunya tenen dificultats per arribar a fnal de mes. I d'aquest 60%, la majoria pateixen alguna privació material, com no poder menjar carn o peix cada dia, no anar de vacances o no poder pagar la hipoteca o el lloguer.