Enlaces accesibilidad

Cuatre escultures emblemàtiques de la rambla Nova de Tarragona

  • La presentadora de 'De Carrer', Nerea Sanfe, coneix quatre de les escultures que hi ha a la rambla Nova de Tarragona
  • A l'avinguda també es poden apreciar diversos edificis modernistes com el mític Teatre Metropol

Per
Les escultures i edificis emblemàtics de la rambla Nova de Tarragona
Gent passejant a la rambla Nova de Tarragona.

A la rambla Nova de Tarragona s'hi pot passejar tranquil·lament al mateix temps que es pot apreciar l'art que hi ha impregnat. Escultures, edificis emblemàtics i un espectacular mirador són un dels motius que expliquen per què la ciutat és Patrimoni Mundial de la Humanitat. A 'De Carrer', la presentadora Nerea Sanfe fa un recorregut pel flamant passeig per conèixer a fons la història dels monuments que s'hi poden trobar.

1. L'estàtua dels Despullats

L'escultor Julio Antonio va construir l'estàtua dels Despullats en commemoració del primer centenari del setge que va patir Tarragona a la Guerra del Francès. L'escultura, també anomenada Monument als herois de 1811, va costar 25.000 pessetes. El fet que representi persones nues va generar molta polèmica entre la societat de l'època i l'obra va estar emmagatzemada en un dipòsit municipal durant molts anys, fins que el 1931 es va instal·lar definitivament al lloc on és ara.

L'estàtua dels Despullats, commemoració del centenari del setge de la Guerra del Francès a Tarragona.

L'estàtua dels Despullats de la rambla Nova de Tarragona.

2. L'estàtua de Roger de Llúria

L'estàtua de Roger de Llúria la va construir l'escultor Ferrer i Galceran, que precisament va ser mestre de Julio Antonio, l'autor de l'estàtua dels Despullats. Està situada al costat del Balcó del Mediterrani. El dia de Santa Tecla de 1889 es va inaugurar oficialment el monument amb una gran polèmica: cap a on havia de mirar l'estàtua. Si mirava al mar, donava l'esquena a la ciutat, així que es va col·locar encarat a la rambla Nova.

L'escultura Roger de Llúria la va construir l'arquitecte Félix Ferrer Galcerán.

El monument a Roger de Llúria a la rambla Nova de Tarragona.

3. Escultura de l'Avi Virgili

L'escultura de bronze de l'Avi Virgili és obra de l'artista Josep Agustí. Virgili és un cognom molt lligat a Tarragona. L'Avi era un linotipista molt conegut que feia les seves passejades per la ciutat i s'asseia sempre a la Plaça Sarasos, tot i que l'Ajuntament va posar la seva estàtua a la rambla Nova per donar-li més visibilitat.

Virgili va ser un linotipista molt conegut a Tarragona que passejava sovint per la rambla Nova.

L'escultura de l'Avi Virgili a la rambla Nova de Tarragona.

4. L'estàtua dels Castells

L'estàtua dels Castells es va construir el 1999 a mida real. El monument als castellers és de l'escultor Francesc Anglès i la seva ubicació es va decidir a través d'una consulta popular per internet. En total, l'artista va representar 222 persones, de les quals 219 formen el castell. A la pinya, es poden reconèixer les cares de Pau Casals, Pablo Picasso, Antoni Gaudí o Joan Miró, entre d'altres.

Al monument als Castellers hi ha cares conegudes com la de Pau Casals, Gaudí o Picasso.

El monument als Castellers a la rambla Nova de Tarragona.

Edificis emblemàtics

A banda de les estàtues, la rambla Nova també acull diversos edificis històrics. La casa modernista Salas Ricomà, dissenyada per l'arquitecte Ramon Salas. Va ser construïda el 1907 amb elements propis de l'arquitectura medieval i ferro forjat a les baranes dels balcons. També hi ha l'eclèctic Edifici de la Punxa o Casa Escorsa, un monument noucentista que destaca per la seva torre circular coronada per una cúpula. A més, a la via principal de Tarragona hi ha el Teatre Metropol, una joia elaborada per Josep Maria Jujol, un dels deixebles de Gaudí. L'edifici representa un vaixell que porta al públic cap a la salvació. El teatre modernista va ser bombardejat a la Guerra Civil espanyola i posteriorment va convertir-se en un cinema, però als anys vuitanta les nefastes condicions de seguretat van fer que es tanqués. El 1991, l'Ajuntament va adquirir l'espai i el va remodelar per recuperar la seva essència de teatre modernista.

El Teatre Metròpoli va ser bombardejat durant la Guerra Civil espanyola.

El Teatre Metròpoli de la rambla Nova de Tarragona, des de dins.

Finalment, a l'acabament de la rambla, hi ha el Balcó del Mediterrani, un mirador espectacular des d'on es pot veure la platja, el port, i altres elements de la costa. No hi ha millor manera de posar punt final a un recorregut tan ric en art.