Enlaces accesibilidad

Com fer una maduixera fàcilment en qualsevol época de l'any

Per

Va de Verd - Maduixeres

Les maduixes són una de les fruites més desitjades durant la primavera i, conegudes, sobretot, pel seu sabor dolç i refrescant. De la mà del moly Genís Rovira aprendràs a fer una maduixera de manera fàcil i amb passos senzills a ‘Va de verd’, programa presentat per María Gómez.

Pas 1: Recuperar les llavors

En primer lloc, intenta escollir les millors maduixes que trobis al mercat. La clau és que triïs aquelles que més t'hagi agradat el seu aspecte i sabor. Seguidament, agafa un ganivet i fes talls fins de la superfície, així després serà menys complicat extreure les llavors. La resta de la maduixa que ha sobrat, te la pots menjar!

Recuperar les llavors

Imatge del tall de la maduixa.

Posa les capes que tallis sobre un paper de cuina perquè s’assequin. I ara només has d’esperar una setmana aproximadament per poder treure les llavors fins que les capes estiguin ben seques.

Pas 2: Fer planter

Enterra les llavors en un sòl ric en nutrients i rega la planta sovint fins que s’hagi format. No cal que sigui en un test gaire gran, ja que després la trasplantaràs a l’hort. Sobretot assegura’t de fer servir un substrat de bona qualitat i que estigui ben drenat, perquè les arrels podrien podrir-se si l’aigua s’acumula.

Fer planter

Genís Rovira amb els planters de maduixa.

Pas 3: Col·locar la planta a l’hort

Un lloc adequat és molt important pel bon creixement de la maduixera, que sol produir més durant els seus primers dos o tres anys de vida. L'òptim és posar-la on li toqui el sol i a prop d’una paret que la protegeixi del vent o el fred excessiu.

Per afavorir més el cultiu és aconsellable afegir compost casolà o guano, excrements de ratpenat que s’utilitzen per adobar, que tenen propietats nutricionals. 

excrements de ratpenat

Guano o excrements de ratpenat sobre la maduixera.

En general, la producció de la maduixa no sol ser fàcil, ja que s’ha de mantenir el fruit sense fer-se malbé. Però perquè això no passi hi ha dues solucions. La primera tècnica és fer un encoixinat fa a partir d’apilonar capes de fulles seques, palla, etc., al voltant de la maduixera. L’altra opció és elevant un tros de canal de PVC i col·locar les plantes, de forma que entre elles respectin els 30 centímetres de separació. D’aquesta manera, les maduixes pengen al voltant del canal, no toquen a terra i no es fa malbé el fruit.

elevar la plantació

Una maduixera elevada en canal de PVC.

Curiositat!

Les maduixes també es poden reproduir a partir dels estolons, que són unes petites branques que surten de la mateixa planta. Si aquestes s’arrosseguen fins a terra, crearan arrels i formaran una nova maduixera. Però si es vol una producció més elevada que la de la maduixera mare, es pot tallar la part dels estolons un cop ha arrelat i ja es podria plantar.  

estolons

Imatge dels estolons d'una maduixera mare.

Seguint aquests passos podràs gaudir de maduixes fresques i saboroses directament del teu jardí i en qualsevol època de l’any