Enlaces accesibilidad

Com cultivar el xili? Consells per fer créixer aquest pebrot picant

  • A 'Va de Verd’ l'agricultor Ferran Gispert dona les tècniques bàsiques pel cultiu del xili
  • Com fer un herbari de fulles i flors fàcilment

Per

Va de Verd - Cultivar xili

El xili, també anomenat bitxo, pebrot o pimentó, és una varietat de Capsicum annuum, un gènere de plantes amb origen en climes càlids i tropicals d’Amèrica del Sud, que se sol adaptar arreu del món. A més, és un aliment que compta amb infinitat de propietats nutricionals i medicinals.

També el trobem al Baix Empordà, on l’agricultor Ferran Gispert (@quinspebrots) i la seva filla Arlet, revelen a ‘Va de Verd’, programa presentat per María Gómez, els consells més bàsics pel cultiu d’una planta ben coent: el xili!

Primer pas: selecció

A l’inici del procés és molt important saber escollir una bona llavor que no disposi de malformacions o taques. Això pot prevenir que en un futur la planta tingui malalties i afavorir un creixement sa i fort, tant de les arrels com de les fulles.

Segon pas: cultiu

Per cultivar bé el xili i afavorir una bona germinació, cal una temperatura adequada i una mica d’humitat. Les llavors es poden germinar amb un paper humit o amb terra. L’agricultor Ferran aconsella que si es fa servir terra, aquesta es regui abans de posar-hi la llavor per evitar que s’enfonsi. Un bon substrat és essencial per aconseguir un bon xili, per tant, millor que sigui fèrtil i ben drenat.

Un cop la planta ja ha crescut i hi ha suficients fulles, és moment per trasplantar-la en un lloc amb terra humida però, sobretot, és important que no hi hagi llum directa durant el procés.  

Escala Scoville

Grau de picantor de l’escala Scoville.

Dels diferents tipus de pebrot que hi ha: dolços, xilis de Jalapa, pebrots del padró, bitxos de l'Havana, ‘super hot’... La capsaïcina és el component principal que causa el picant, activa els receptors i provoca la sensació de cremor. Tanmateix, alguns estudis revelen una influència positiva en la salut de les persones, alleugerint el dolor d'alguna molèstia, baixant la tensió arterial i millorant la digestió.

Cal tenir en compte que necessitaran més o menys aigua en el seu cultiu, segons el grau de picantor de l’escala Scoville que es vulgui assolir. Per aconseguir-ho, Gispert recomana causar un estrès hídric a les plantes, és a dir, generar un excés de reg per provocar que aquestes surtin més picants.

Tercer pas: collita

Si els passos anteriors s’han realitzat bé, uns 120 dies després de la germinació hi haurà flors i hauran crescut els pebrots. Ara només és qüestió d'escollir el millor xili de tots i presentar-lo a taula amb alguna guarnició o introduir-lo en algun plat. Per cert, t'atreveixes a provar el Carolina Reaper que és el ‘Guinness World Record' al xili més picant de la història?