Enlaces accesibilidad

Com podem educar els fills perquè siguin feliços quan siguin grans?

  • Al programa 'Lletra Lligada', l'educadora i sociòloga Alba Castellví parla sobre com fer feliços als nostres fills i filles
  • L'experta reflexiona sobre l'avorriment i la importància que té per al desenvolupament de la creativitat dels infants

Per
Com educar els nostres fills perquè siguin feliços d'adults?
Familia somrient gettyimages

Les mares i els pares estan sempre disposats a fer el que calgui perquè els seus fills i filles siguin feliços des que arriben al món. Alba Castellví, educadora, mediadora familiar i autora del llibre 'Els hàbits que els faran feliços', explica al programa 'Lletra Lligada' de Ràdio 4 quines són les claus perquè els infants creixin amb llibertat i seguretat i, per tant, trobin la felicitat quan siguin adults.

Autonomia i autoestima

Sovint, la cerca del benestar de la canalla fa perdre de vista la importància dels límits i del valor de l'esforç. Castellví alerta que per fer feliços als nostres nens cal complir dos conceptes bàsics. Primer, cal potenciar la seva autonomia, que és la capacitat de prendre decisions per un mateix, assumint-ne les conseqüències. Segon, és necessari impulsar l'autoestima, que és la valoració que fem de la imatge que tenim de nosaltres mateixos.

Aquestes dues capacitats s'adquireixen durant l'etapa de creixement. En cas que els més petits es trobin amb totes les adversitats resoltes per part dels pares, no podran assolir mai certes aptituds d'autosuficiència i, per tant, tampoc d'amor propi.

Sentit de l'esforç

La mediadora familiar exposa la importància de practicar els valors de persistència, esforç i constància tant a l'escola com a casa. Sense aquestes qualitats serà difícil assolir projectes de futur. També aconsella plantejar reptes als més petits perquè rebin recompenses i valorin el seu sacrifici.

Com educar els nostres fills perquè siguin feliços d'adults?

Nena treu diners dels seus estalvis

Desenvolupar la imaginació

L'avorriment és un mecanisme extraordinari perquè els fills intensifiquin la seva creativitat i enginy. En el moment que un adult els proporciona algun recurs, com ara una pantalla, serà difícil que es posi en marxa la invenció de nous reptes. La solució que planteja l'especialista és oferir una opció menys atractiva. Endreçar un armari o escombrar una habitació són exemples perquè s'esforcin a pensar en alguna activitat que els captivi més.

Hàbits d'autocontrol

Inculcar la pràctica d'apagar les pantalles evitarà un seguit de conseqüències negatives, sobretot durant l'adolescència. Alba Castellví planteja al programa 'Lletra lligada' exemples on els joves han patit una davallada del rendiment acadèmic a causa del temps emprat en les xarxes socials o en els videojocs. La imposició de delimitar horaris per part dels pares davant d'aquest consum és determinant.