Enlaces accesibilidad

Per què les drogues de disseny estan de moda entre els adolescents?

  • Segons el doctor Jordi Royo, el consum de la droga de disseny o de síntesi està de moda entre els més joves
  • L'expert parla sobre aquestes substàncies a ‘El Pla B’ de Ràdio 4

Per

El Pla B - Adolescents i drogues de disseny

Cada vegada surten drogues més diverses al mercat i, arran d'això, entre els joves es creen nous hàbits de consum. La coneguda com a "droga de disseny" o "de síntesi" està agafant bastant d'èxit últimament. Què són aquestes substàncies i per què s’han popularitzat tant entre els joves? Jordi Royo, doctor clínic d’Amalgama7, parla sobre el consum de les drogues de disseny entre adolescents al programa ‘El Pla B’ de Ràdio 4.

Per què les drogues de disseny estan de moda entre els adolescents?

La droga té diferents tamanys, colors, formes...

Què són les drogues de disseny?

Les drogues de disseny, o de síntesi, són substàncies estimulants amb propietats psicodislèptiques, que es produeixen sense cap mena de control sanitari, en laboratoris clandestins. A més a més, són econòmicament accessibles, creen poca addicció i solen estar lligades a una sensació de festa. “Serveixen per saltar, gaudir i aguantar la nit”, asssegura el doctor.

Són pastilles que semblen un caramelet

Tanmateix, Royo adverteix que encara que no siguin addictives, poden generar respostes depressives, crisis psicòtiques o conflictes familiars. “Són pastilles que semblen un caramelet, tenen la seva forma i la seva gràcia”, afirma la Medina, de tan sols 19 anys, que es troba en tractament per problemes de policonsum.

Del cel a l’infern amb la droga de l’amor

La pèrdua de voluntat i les alteracions de la personalitat són alguns dels efectes més genèrics. En el consumidor es generen "pujades" i "baixades", el que es podria considerar també com anar al cel i descendir a l’infern. “En el 'subidón' comences a sentir que estàs flotant i no sents odi. Estimes a tothom i pots amb tot”, explica la jove. Per altra banda, afegeix que quan l’efecte s’acaba "de cop notes espurnes, sents que ja no estàs tan bé i no estimes a tothom. El cos demana més.”

Per què les drogues de disseny estan de moda entre els adolescents?

Les drogues solen estar lligades a la sensació de festa.

Segons l'expert, l’MDMA, coneguda també com la “droga de l’amor”, es troba generalment en “discoteques pastilleres” on “veuràs molta abraçada” i escoltaràs “germà, ets el millor de la meva vida!”. Però a més a més, dels 600 tipus de pastilles que existeixen, Jordi Royo explica que una de les principals causes de la seva fama és la diversitat en forma, colors i dibuixos. “Tu veus alguna cosa que té forma de Hello Kitty i dius: Ho vull provar!”, assenyala la Medina. El doctor afegeix que la majoria dels nois i noies no diuen que han pres MDMA, sinó que s’han pres un Popeye, un ocellet o una lluna.