Enlaces accesibilidad

S'intensifiquen les al·lèrgies a la primavera per la sequera

  • Les plantes redoblen la seva pol·linització i se supera les mitjanes històriques de recollida de pol·len
  • Els efectes del pol·len podrien agreujar-se si a partir d'ara comença a ploure de manera pausada

Per
Les plantes redoblen la pol·linització per la sequera.
Les plantes redoblen la pol·linització per la sequera.

Aquesta primavera es preveu complicada per les persones al·lèrgiques al pol·len, però també per a les que no han tingut mai perquè en podrien desenvolupar. El context de sequera en què es troba Catalunya i les altes temperatures han intensificat la pol·linització de plantes i arbres i la concentració supera les mitjanes històriques registrades des de 1994.

Segons la Xarxa Aeròbica de Catalunya (XAC), la falta de pluges ha produït un efecte contrari a l'esperat; les plantes han posat més esforç a reproduir-se i, en comptes de fer caure els nivells de pol·len, els han doblat. Un efecte que podria agreujar-se si ara comença a ploure.

Pol·linització excepcional

Les pol·linitzacions que habitualment anuncien l'arribada de la primavera comencen a manifestar-se tot i els recents episodis de baixes temperatures. Els arbres es veuen amb el risc de morir a causa de la sequera i per aquest motiu han fet una pol·linització extra. De fet, a mitjans de març les plantes ja mostren unes "explosions florals" excepcionals, segons explica a coordinadora de la XAC, Jordina Belmonte.

La situació podria empitjorar en cas que comenci a ploure a partir d'ara. Si els episodis de pluges són pausats, aportaran aigua per a les plantes que han de florir pròximament i això podria incrementar les pol·linitzacions i el període de presència a l'aire sobretot gramínies, blets i parietària. En canvi, si són fortes, la pluja s'emportaria el pol·len cap a terra i disminuiria el risc d'al·lèrgia.

El pol·len, puntual

Tot i aquesta pol·linització extra a causa de la sequera, especialment en arbres com els Xiprers, plataners i oliveres, el calendari habitual no s'ha vist alterat i la pol·linització arriba just quan toca.

La sequera podria alterar les al·lèrgies aquesta primavera

El període d'al·lèrgia va iniciar-se al gener i s'estendrà fins ben entrat l'abril pel que fa a les pol·linitzacions hivernals, amb espècies com l'avellaner o el freixe. Les primaverals, sobretot el plàtan, parietària i gramínies, també seguiran el calendari previst.

Mesures de protecció

Els biòlegs fan una crida a les persones al·lèrgiques al pol·len perquè prenguin mesures. En aquest sentit, Jordina Belmonte, recorda que les al·lèrgies es poden aprendre controlar: "Això inclou sortir amb mascareta en el moment que hi ha la planta que ens afecta".