Enlaces accesibilidad
Etimologia

Quin és l'origen de l'expressió "trencar el gel"?

  • “Trencar el gel” es fa servir per encetar una conversa en una situació d’incomoditat
  • “Posar vaselina” és una altra manera de dir “trencar el glaç”

Per
L'origen de l'expressió "trencar el gel"
La Shalana explica quin és l'origen de l'expressió "trencar el gel"

Qui no ha fet anar mai l’expressió “trencar el gel” per encetar una conversa en una situació de tibantor o d’incomoditat? Òbviament, té un sentit figurat i també en podem dir “trencar el glaç” perquè gel i glaç són sinònims. Però quin n’és l’origen?

Doncs ens n'anem al sentit literal! Antigament, quan era hivern, la primera bugadera que arribava al safareig havia de trencar el gel per posar-se a rentar la roba, i d’aquí ve l’expressió, ja que era el primer pas que havia de fer. També, en altres països, calia trencar la superfície congelada d’un riu, llac o mar perquè hi poguessin passar les embarcacions.

A més a més, l’expressió trencar el gel és la mateixa per a molts idiomes. Per exemple, castellà, euskera, alemany, anglès, rus, romanès, francès i italià.

L’expressió trencar el gel ha fet fortuna i no té gaires rivals, però també existeix una altra expressió quan es vol suavitzar una situació: hi ha qui “posa vaselina” o fins i tot oli.

Per més curiositats sobre expressions en llengua catalana, recupera el programa ‘Deu n’hi do’ amb la Shalana a RTVE Play Catalunya.