Albert Costa, pilot: "De tenir-ho tot he passat a no tenir res"

• Molts equips han rebutjat el pilot perquè d'altres més mediàtics els aporten més patrocinadors
  • Costa Balboa es va coronar campió de les 24 Hores de Le Mans el 2023 en el seu debut en la mítica prova

Per

Noms Propis - Albert Costa Balboa, pilot

El pilot d'automobilisme català, Albert Costa Balboa, porta el món del motor a la sang des de ben petit. Fill d'un corredor de motos és juntament amb Fernando Alonso i Marc Gené dels únics espanyols guanyadors de les 24 Hores de Le Mans. El pilot visita el programa 'Noms Propis' per parlar de la seva trajectòria professional, de les seves fites i els seus entrebancs amb la periodista Anna Cler.

"De tenir-ho tot he passat a no tenir res per culpa de la política" ha declarat contundentment en l'entrevista. El corredor assegura que la seva trajectòria s'ha vist truncada en part per haver de lluitar amb noms com el fill de Michael Schumacher, Robert Kubica, Sebastian Vettel o Jenson Button, campions del món de Fórmula 1. El seu objectiu pel 2024 era Hypercar, però assegura que els equips han arribat a dir-li: “Sabem que ets més ràpid a velocitat pura, però el que ens dona un pilot d’aquests mediàticament i aportant patrocinadors no ens ho dones tu”.

Albert Costa, campió de les 24 Hores de Le Mans 2023

Pilot revelació: campió 24 h de Le Mans

Albert Costa va ser el primer espanyol a guanyar l'Italian Open Masters ICA Júnior de kàrting, l'Eurocopa de Fórmula Renault 2.0, l'Eurocup Mégane Trophy i el segon a guanyar l'International GT Open. L'any 2020 va ser pilot oficial de Lamborghini en GT3,2 pilotant amb les escuderies GRT Grasser Racing Team i Emil Frey Racing. Finalment, el 2023 es va coronar campió de les 24 Hores de Le Mans en el seu debut en la mítica prova de resistència i va resultar subcampió del Campionat Mundial de Resistència de la FIA en la categoria LMP2.

“Estar a Le Mans ja era un premi i creia que podria quedar entre els 10 primers o 7 com a molt”, diu. El que no s'esperava era convertir-se en el guanyador.

Albert Costa Balboa, pilot d'automobilisme

Els seus inicis amb el kàrting

Des de ben petit ha estat lligat al món del motor, concretament, al món de les dues rodes. Amb el seu germà gran, que també pilotava, competien i entrenaven tots els caps de setmana. Provinent d'una família de classe obrera i treballadora, va començar a pilotar amb 10 anys i el seu pare li va dir: “Si guanyes, corres”, doncs no podien arribar a tot.

A finals de l'any 2000, el seu pare, va rebre una trucada de Jaime Alguersuari pare, amic de la família i company de batalles en el Campionat d'Espanya dels anys 70. Alguersuari, sabedor que tenia un fill petit amb grans vistes al futur, el va convidar a disputar la primera carrera de kàrting d'un nou campionat que s'estava creant, el Trofeu Marc Gené: promeses del kàrting.

Era la primera vegada que Albert pujava a un kart i el circuit triat era el de Sallent. La majoria dels pilots als quals s'enfrontava eren majors que ell i ja se n'havien pujat en kart anteriorment. Malgrat aquest hàndicap, va arrasar i es va convertir en el primer campió de la primera edició del Trofeu Marc Gené.