Enlaces accesibilidad
Sostenibilitat

'Endling. Extinction is Forever', el videojoc català que promou la consciència ecològica guanyador d'un BAFTA

  • 'Endling. Extinction is Forever' va ser el guanyador de la 19a edició dels premis BAFTA

Les protagonistes del joc són unes guineus que es converteixen en refugiades climàtiques i busquen sobreviure

Per
Planeta R-l videojoc que promou la consciència ecològica

El videojoc català, 'Endling. Extinction is Forever', captiva jugadors a escala global i guanya l’atenció de la crítica per la seva missió de promoure la consciència ecològica i la sostenibilitat. Desenvolupat a Catalunya, ha rebut elogis per la seva capacitat d'educar i inspirar a través de l'entreteniment. La trama del joc transmet un missatge de responsabilitat ambiental, destacant les conseqüències de l'ús excessiu de recursos naturals i la contaminació.

Martina Klein, presentadora del programa 'Planeta R', conversa amb Javier Ramallo, un dels creadors i cofundador d'Herobeat Studio. El videojoc ofereix als jugadors una oportunitat única d'explorar un món postapocalíptic devastat pel deteriorament ambiental. En aquesta aventura, els participants han de superar desafiaments i prendre decisions crítiques per a la supervivència del planeta.

Basat en prediccions científiques reals

La protagonista del joc és una guineu que, juntament amb les seves cries, es converteixen en refugiades climàtiques en la recerca d'un entorn on sobreviure. Els humans, en canvi, esdevenen els enemics de la protagonista, tot i que alhora també són uns supervivents de l’entorn hostil en què ens trobem.

Martina Klein mostra com és el videojoc 'Endling. Extintion is forever'

Escena del videojoc 'Endling. Extintion is forever' guardonat amb un premi BAFTA, l'Òscar dels videojocs RTVE CATALUNYA

“No és un joc per riure”, assegura el co-creador. L’objectiu principal és fer sobreviure les guineus i enfrontar-se als reptes climàtics que es presenten com la desforestació, la sequera o l’aparició de caçadors. Si es moren les cries, finalitza la partida. Aquesta missió dramàtica busca que els jugadors empatitzin amb la situació, que no és fictícia, sinó que pretén reflectir els problemes del món actual. “No volíem que hi hagués ciència-ficció. Volíem mostrar la realitat basant-nos en prediccions científiques reals”, afirma Ramallo.

Malgrat l’enfocament de la temàtica ecològica, 'Endling. Extinction is Forever' no ha estat menystingut per la comunitat dels gamers. Totalment al contrari. El 2023 va aconseguir ser el guanyador del premi BAFTA en la categoria de "Millor videojoc més enllà de l'entreteniment". Un èxit que reforça la idea que els videojocs no tenen per què ser violents i que es poden crear jocs emocionals que abordin temes crucials com els problemes ambientals actuals.

Des de l’estudi Herobeat Studio afirmen que sempre havien aspirat a desenvolupar un projecte que tractés temes d’impacte socials i ambientals que els preocupaven, i així va sorgir 'Endling. Extinction is Forever'. Un exemple inspirador de com es pot transcendir la mera diversió i convertir l'entreteniment en una eina poderosa d’educació i foment de qüestions urgents com és la preservació de l’entorn on vivim.