Enlaces accesibilidad
DANA

Afectacions per les pluges: tallada la C-12 entre Amposta i Tortosa pels aiguats

Per
La C-12 , tallada entre Amposta i Tortosa pels aiguats
La C-12 , tallada entre Amposta i Tortosa pels aiguats

Afectacions a les Terres de l'Ebre pel pas d'una DANA per la península. La pitjor part se l'ha endut la part central i sud, i a Catalunya ha estat la zona del Montsià i la zona sud, on hi ha hagut més repercussions. Vilagrà i Elena visiten les zones afectades aquest dilluns per parlar amb els alcaldes, els quals reclamen "solucions estructurals" per uns fets que consideren "no són aïllats". Els aiguats han arrasat aquesta zona tres cops en cinc anys. Veïns, voluntaris i serveis d'emergències intenten fer net.

El temporal torna a malmetre Alcanar: demanen més mesures a les administracions

Aquest dilluns, la carretera C-12 segueix tallada en un tram d'uns 8 quilòmetres entre Amposta i Tortosa, en els dos sentits, pels efectes dels aiguats d'aquest diumenge. A la C-12 s'hi treballa amb maquinària pesant i els Bombers de la Generalitat donen un cop de mà. El cos informa que s'estan reduint els agents, i que no hi ha cap risc de seguretat a la zona. Si bé, Bombers ha alertat que el vent pot impulsar incendis forestals a les zones on no ha plogut les últimes hores. També està tallada la carretera TV-3443 en un tram de cinc quilòmetres entre les dues capitals comarcals.

En total els Bombers van haver de fer 12 salvaments, 10 dels quals en vehicles i dos en edificis. També han quedat afectats 19 habitatges i 16 infraestructures. Dels habitatges, tres no podran ser habitats aviat, ja que tot i que no han quedat afectats estructuralment, sí que tenen força danys a les instal·lacions.

Inundada la Barra del Trabucador pel temporal de mar

La Barra del Trabucador al Delta de l'Ebre ha quedat totalment inundada pel temporal de mar de les últimes hores després del pas de la DANA. Segons confirmen fonts de l'empresa Infosa, que gestiona les Salines de la Trinitat, aquest diumenge no van poder collir sal i aquest dilluns s'hi ha pogut accedir amb dificultats en vehicles tot terreny per reprendre la collita.

L'empresa es troba a l'espera que el temporal vagi a menys per acabar d'avaluar els danys del temporal, que confien que no siguin "importants". Tot i que s'ha inundat, la barra del Trabucador no s'ha trencat.

El Govern activarà ajudes a l'Ebre i admet que cal pensar "mesures més estructurals"

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha explicat que es tornaran a activar ajudes per "pal·liar" la situació a les Terres de l'Ebre després dels aiguats que han afectat especialment el Montsià. En una entrevista a TV3, Aragonès ha detallat que es tracta de "mesures pal·liatives". Alhora, ha admès que s'han de pensar "mesures més estructurals" i contemplar "diferents escenaris".

El president de la Generalitat ha apuntat que fer moure la gent que té la casa en zones inundables és "l'última opció". "Ara ens hem de concentrar en avaluar els danys, posar-ho tot al dia i que les mesures de suport siguin més àgils. I després prendre decisions que hauran de ser molt consensuades i que no seran senzilles", ha dit.

Aquest matí la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, i el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, s'han desplaçat a l'Ebre per participar en una reunió amb alcaldes afectats i articular "mesures de suport".

Elena ha agraït l'atenció dels serveis d'emergències i Vilagrà ha valorat la reunió amb alcaldes per valorar danys públics i privats i fer balanç de quines inversions en infraestructures calen mitigar danys canvi climàtic. Ha admès que s'han parlat de la necessitat de "solucions més estructurals", després que fa dos anys es produïssin uns aiguats similars.

"No és un fet aïllat. Ara ja s’ha convertit en un problema que s’ha de donar valor. En l'àmbit municipal ja hem arribat al que podíem fer demanem que els experts tècnics estudiïn i donin solucions perquè no torni a passar", ha assenyalat l'alcalde d'Alcanar, Joan Roig.