Enlaces accesibilidad
Fira de Gran Via

Construmat es focalitza en l'eficiència i la sostenibilitat

  • El sector aprofundeix en la utilització de materials naturals com la fusta o la palla
  • Construmat torna 4 anys després al recinte firal de Gran Via on espera 15.000 visitants fins dijous

Per
Les solucions més sostenibles s'imposen a la construcció

Torna després de 4 anys d'absència el saló Construmat. Enguany el focus està posat en la sostenibilitat i l'eficiència. Al recinte firal de Gran Via de l'Hospitalet es reuneixen 204 expositors i 366 marques que presenten una àmplia oferta de materials, eines, tècniques i serveis. A més, per primer cop s'obre als estudiants amb l'objectiu de captar talent en un sector on hi ha manca de mà d'obra.

El saló Construmat arrenca amb la sostenibilitat de protagonista | CLIMENT SABATER

Nous materials i tendències

El sector aprofundeix en la utilització de materials naturals com la fusta o la palla amb els que s'està aconseguint substituir el formigó i que ofereixen solucions estructurals, però també de confort i salubritat. Una de les novetats d'enguany és precisament la construcció d'una casa de fusta en temps real durant els dies que dura els tres dies de saló.

Està feta d'estructures prefabricades, amb cobertes, façanes i interiors vegetals, que permeten veure als visitants algunes de les tècniques de construcció més innovadores. Una altra tendència a l'alça són les cases prefabricades, adaptables al llarg de la vida, i que poden estar llestes en només 3 mesos.

La reserva del 30% marca el debat

Dins el sector els temes més comentats continuen sent la normativa que obliga a reservar el 30% de les noves promocions a habitatge social i l'augment dels tipus d'interès. Xavier Vilajoana, president de Construmat, critica la mesura de l'Ajuntament de Barcelona: "Es legisla a esquenes dels professionals", ha dit. En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, assenyala que en grans rehabilitacions "no incentiva gens" que es facin.

Xavier Vilajoana: "Es legisla a esquenes dels professionals"

Vilajoana explica que el sector arriba al saló enmig d'un creixement "bastant sostingut", i que "s'ha adaptat molt bé a les noves necessitats". Tot i que la pujada de tipus crea incertesa al sector, preveu que la situació es normalitzi aviat. I descarta una bombolla en el sector de la construcció en un moment on hi ha "tanta tensió per part de la demanda".

D'altra banda, critica que el Barça no hagi optat per una empresa del país per la reforma del Camp Nou i assenyala dubtes: "Per molt que et posin en un paper que t'ho faran 'bueno, bonito y barato', normalment no acaba bé".

Premi a la sostenibilitat

Precisament, el saló ha reconegut amb el guardó TOP3 Sostenibilitat la promoció municipal d'habitatges protegits del carrer Pallars 487 de Barcelona. L'edifici consta de set plantes i 42 habitatges i el van dissenyar els equips d'arquitectura Oikosvia Arquitectura i Fabregat & Fabregat.

Es tracta d'un edifici l'estructura del qual està feta amb 1.103 peces de fusta laminada, en forma de forjats i panells verticals de CLT, fabricades prèviament amb material procedent d'avet vermell d'explotacions forestals sostenibles. La façana està revestida per l'exterior amb un sistema d'aïllament tèrmic de baix impacte ambiental, que es preveu que estiguin disponibles en l'any vinent, es destinaran a lloguer protegit.