Enlaces accesibilidad
Alteracions rodalies

L'avaria de l'R2 podria allargar-se fins a tres setmanes

Per
Les afectacions provocades per l'incendi podrien allargar-se, ja que l'avaria és "greu"
Les afectacions provocades per l'incendi podrien allargar-se, ja que l'avaria és "greu"

Rodalies torna a ser el protagonista d'una situació de caos, aquesta vegada a Gavà. L'incendi al quadre de senyals de l'estació de Rodalies del municipi ha suposat alteracions al servei de la línia R2. Afectacions que podrien allargar-se fins a tres o quatre setmanes, segons Adif. Les causes encara es desconeixen, tot i que l'ens gestor d'infraestructures ferroviàries treballa amb la hipòtesi del llamp.

Els retards en l'R2 sud de Rodalies podrien allargar-se fins a quatre setmanes | Maria Huguet

L'avaria va produir-se dilluns al vespre, i centenars de persones van quedar-se tancades en diversos trens de la línia R2 Sud de Rodalies durant més de dues hores. A més, la incidència també afecta alguns regionals que connecten Tarragona i les terres de l'Ebre amb Barcelona i trens de llarga distància entre Múrcia, el País Valencià i Catalunya.

Una auditoria pròpia del Govern

El subdirector d'Operacions Nord-Est d'Adif, Alfonso Ruiz, ha reiterat que l'ens treballa amb la hipòtesi del llamp com a causa de l'incendi que va afectar el quadre del sistema de senyalització de l'R2. Després d'una reunió amb Territori, Ruiz ha afirmat que descarten que la causa hagi estat la manca d'inversió i ha assegurat que una incidència d'aquestes característiques és "absolutament impossible per predir".

La versió del llamp, però, contrasta amb l'informe del Servei Meteorològic de Catalunya, que concreta que no va caure cap llamp a Gavà ni tampoc al Baix Llobregat el dilluns, quan es va produir l'incendi. Per això, Ruiz ha insistit que tenen obertes totes les hipòtesis i que fins que no tinguin l'informe final, no es pot descartar cap possibilitat.

Per la seva banda, el secretari de Mobilitat, Marc Sanglas, ha explicat la intenció de la Generalitat a dur a terme una auditoria pròpia per treure "conclusions pròpies" sobre la incidència. Volen investigar les causes "davant d'informacions contradictòries". "Hem de garantir fiabilitat al conjunt de la ciutadania que circula per vies segures", ha dit Sanglas.

Una incidència "greu"

Les afectacions provocades per l'incendi podrien allargar-se més de tres setmanes, ja que l'avaria és "greu". Així ho ha afirmat el secretari general d'Infraestructures del Ministeri de Transports, Xavier Flores, que ha admès que la millora serà progressiva. L'incendi, que va cremar el quadre de senyals per culpa d'un llamp, és "de les pitjors incidències que pots tenir", segons Flores. "Et deixa a cegues en el control de trens i la seguretat", ha reconegut el secretari.

Les incidències a Rodalies van per llarg: Renfe habilita alternativa en bus

De moment, l'oferta de trens de la línia R2 es troba a la meitat, amb tres trens per hora i sentit, que s'aturen en totes les estacions. D'altra banda, els trens de les línies R13, R14, R15, R16, R17, de les regionals de Tarragona i les Terres de l'Ebre, es desvien pel Penedès per arribar a Barcelona.

El Govern reforça el servei

El Departament de Territori ha reforçat el servei d'autobusos entre Vilanova i la Geltrú, Sitges i Barcelona per poder pal·liar la situació i donar alternatives als ciutadans que utilitzen el transport públic de manera regular. Per a la majoria, el transport privat no és una opció a causa del trànsit, així que han de trobar alternatives. Els usuaris es queixen i retreuen que les incidències no són puntuals i cada setmana hi ha algun tipus de problema als trens de Rodalies.

Per la seva banda, el Govern de la Generalitat també carrega contra Renfe i contra el Govern espanyol. El conseller de Territori, Juli Fernández, ha anunciat que es reunirà amb Adif i Renfe per exigir mesures extraordinàries per solucionar la situació. "Fins ara el titular del servei no ha ofert cap alternativa i ho ha hagut de fer la Generalitat", s'ha queixat Fernández.

A més, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha culpat el PSC i la Moncloa de la mala gestió de Renfe. "Quan Renfe no funciona bé, que vol dir pràcticament cada dia, el Govern de l'estat espanyol hauria de sortir a demanar disculpes", ha argumentat Aragonès. El president ha recordat, a més, que ni el Govern ni Renfe ha activat encara cap mecanisme de solució pels ciutadans, sinó que ho ha hagut de fer la Generalitat amb el reforç d'autobusos.

El secretari general de JxCat, Jordi Turull, ha demanat un "acord de país" amb Govern, alcaldes i agents econòmics i socials per a denunciar l'estat de Rodalies.

Una altra avaria empitjora la situació

Aquest dimecres al matí s'ha sumat una altra avaria a la línia R2, que ha empitjorat encara més el servei durant unes hores. S'ha produït una avaria de senyalització entre les estacions de Sitges i Garraf, que ha sumat vint minuts addicionals de retards als combois del tram que va de Sant Vicenç de Calders a l'estació de França de Barcelona. Renfe assegura, però, que aquesta avaria ja s'ha solucionat.

L'avaria de l'R2 provoca caos als trens i estacions de Rodalies

Els usuaris de la línia es queixen que casos com els d'aquesta setmana no són puntuals. "Quan no és un llamp, és una altra cosa", expliquen els usuaris, que admeten estar acostumats a anar a deshora si depenen del tren per moure's.