Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum de Noticies a Catalunya del 20 d'abril de 2023 | En estat crític una dona de 60 anys atropellada per un patinet elèctric

  • Els regants del Canal d'Urgell obligats a tancar 5 mesos abans del previst per la sequera
  • Tira endavant la reforma de la llei del "Només sí és sí" amb el suport de Junts i el PdCAT
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Atropellament dona per un patinet - Noticies avui a Catalunya
Moment de l'atropellament d'una dona per un patinet a Badalona

L'actualitat d'aquest dijous passa per la decisió extrema dels regants del Canal d'Urgell que tancaran dimarts, 5 mesos abans del previst. Deixaran de regar amb aigua del Segre més de 50.000 hectàries de camps de cultiu, per prioritzar l'aigua de boca i la supervivència dels arbres fruiters.

Passa a disposició judicial el conductor del patinet elèctric que va atropellar una dona de 60 anys a Badalona. La dona està ingressada en estat crític.

Queda en llibertat provisional, però amb ordre d'allunament el Mosso d'Esquadra detingut per agredir sexualment una noia amb discapacitat a l’Hospitalet de Llobregat. La defensa de Dani Alves n'ha demanat de nou la llibertat. Ha presentat un escrit al jutjat, 3 dies després que ell declarés que les relacions amb la dona que l'acusa de violació van ser consentides.

El ple del Congrés aprova la reforma de la llei del llibertat sexual i la convalidació del decret de pròrroga de l'excepció ibèrica. La directora de cinema per adults, Erika Lust ha presentat una plataforma on line amb eines per promoure l’educació sexual dels infants i joves.

Resum de les notícies a Catalunya del 20 d'abril de 2023

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 19:20

    El mosso investigatper una presumpta agressió sexual a una noia amb discapcitat és l'escriptor Daniel Santiño.

     

     

    L'agent i escriptor, que va guanyar el 2015 el premi Internacional de Novel·la Negra L'Hospitalet Confidencial, s'hauria fet passar per metge forense per a abusar de la denunciant. A més, d'aquest mosso, ara investigat i apartat cautelarment d'ocupació i sou, ja es van arxivar dos inverstigacions per delictes sexuals.

  • 19:05

    Dilluns vinent s'exhumaran les restes de José Antonio Primo de Rivera, fundador de la Falange. 

     

     

    El Ministre de Presidència, Félix Bolaños ha anunciat a Barcelona, que del seu emplaçament a 'El Valle de los Caidos', ara rebatejat com a Valle de Cuelgamuros, seran traslladats al cementiri madrileny de San Isidro. Una oparació que tindrà lloc arran de la sol.licitud dels seus familiars i d'acord amb la nova llei de Memòria Democràtica que obliga a reubicar les restes situades en un lloc preeminent de la basílica de l'abadía benedictina.

  • 18:30

    Almenys tres ferits lleus en un incendi en un pis a Olot

     

     

    Les flames han començat cap a un quart de cinc al carrer Pardal per una barbacoa i han agafat força amb roba que hi havia estesa però els Bombers l'han pogut apagar ràpidament. Els ferits han patit cremades lleus i inhalació de fum.

  • 18:02

    Condemnen a entre 3 i 4 mesos de presó els acusats d'entrar a la seu del PSC de Lleida i penjar una pancarta proHasel

     

     

    El Jutjat del Penal de Lleida ha condemnat a penes de tres i quatre mesos de presó els tres activistes que l'octubre del 2018 van entrar a la seu del PSC a la capital del Segrià i van penjar una pancarta que deia 'Lluitem pels drets i les llibertats democràtiques. Pablo Hasel llibertat'. Segons recull l'apartat de fets provats de la sentència, l'acció va durar dotze minuts, i els activistes van aconseguir l'objectiu malgrat l'oposició dels treballadors.

  • 17:14

    En estat crític una dona de 60 anys per l'atropellament d'un patinet elèctric a Badalona

     

    La Guàrdia Urbana de Badalona ha detingut un jove de 18 anys que hauria atropellat amb patinet elèctric una dona que caminava pel carrer Torras i Bages de la ciutat ahir al vespre. Els testimonis relaten que el noi circulava a gran velocitat per la vorera quan va envestir la vianant. La dona està ingressada a l’Hospital Can Ruti en estat crític. El conductor ha donat positiu en consum de cànnabis, i per això, ha quedat arrestat. TVE ha tingut accés a les imatges d'una càmera de seguretat d'un negoci proper. 

  • 17:04

    Atropellament mortal a l'estació de Renfe de Montcada i Reixac

     

    Una persona ha mort en un accident quan travessava les vies de l'estació de Montcada i Reixac per un pas a nivell no autoritzat. S'ha interromput la circulació de l'R2 i R2 Nord entre Montcada i Reixac i Sant Andreu. El tall afecta també l'R11

  • 16:49

    Libertat provisional per al mosso que va fer presumptes tocaments a una dona amb discapacitat

     

    El jutjat d'instrucció 5 de l'Hospitalet de Llobregat ha acordat aquest dijous la llibertat provisional del mosso detingut per presumptes tocaments a una dona amb discapacitat intel·lectual al municipi.Segons un comunicat del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), el mosso haurà d'estar a disposició del jutjat sempre que sigui requerit, i també s'ha acordat una ordre d'allunyament i prohibició de comunicació amb la víctima. La causa està oberta per un presumpte delicte d'agressió sexual a una víctima especialment vulnerable.

  • 15:50

    Desenes de veins de Sant Cugat es resisteixen a desallotjar l'Horta

     

     

    Fa tres anys que utilitzen els terrenys de l'avinguda de Cerdanyola, propietat de Caixabank, pel cultiu d'aliments d'autoconsum, Van rebre l'ordre judicial de desnonament fa uns dies. Alguns dels activistes s'han amagat entre els terrenys, s'han enfilat als arbres i n'hi ha un que, fins i tot, ha pujat dalt de l'excavadora. Els cossos policials han anat traient les persones que es trobaven dins de l'Horta i un noi ha estat detingut. Els bombers han anunciat que s'acullen a l'objecció de consciència i es neguen a participar en l'operatiu. 

  • 15:32

    Extingit el foc que ha cremat La Catalana del carrer Mallorca de Barcelona

     

     

    El foc que ha afectat aquest dijous al migdia un restaurant del carrer de Mallorca, en concret la cerveseria La Catalana, situada al número 236, al barri de la Dreta de l’Eixample. Fins al lloc, s’hi han desplaçat cinc dotacions dels Bombers de Barcelona, que han aconseguit extingir les flames fa poc més de mitja hora. 

    Segons fonts municipals, l’incendi s’ha originat a la campana de l’establiment i no hi ha persones afectades. L’actuació ha obligat a tallar el carrer i a utilitzar una gran grua per arribar a la part més alta de l’edifici.

  • 14:09

    SEQUERA | El canal d'Urgell tancarà el reg el 25 d'abril, cinc mesos abans del previst

     

    La manca d'aigua ha portat als regants del canal d'Urgell a prendre una decisió inèdita: tancar el reg dels camps dos mesos abans del previst. Ho faran aquest dimarts 25 d'abril, una decisió que s'ha acordat al ple de la Junta de Govern de la Comunitat General de Regants dels Canals d'Urgell. El president del canal, Amadeu Ros, ha assegurat que és la primera vegada a la història que es pren una mesura tan dràstica que suposa tallar el reg quan tot just fa un mes que es va obrir el canal.

  • 13:46

    Alves sol·licita la llibertat: la defensa al·lega que les imatges són claus.

     

     

    La defensa de Dani Alves ha demanat de nou la llibertat. Ha presentat un escrit al jutjat, tres dies després que ell declarés que les relacions amb la dona que l'acusa de violació van ser consentides. A l’informe, de 200 pàgines, analitza, fotograma per fotograma, totes les imatges. Vol demostrar que els dos (Alves i víctima) flirtejaven i que ningú va coaccionar-la. El futbolista, que fa tres mesos que és a presó, s’enfronta a una pena que va de 4 a 12 anys per un delicte d’agressió sexual. 
     

  • 13:35

    El Parlament reprova el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano.

     

     

    La reprovació per la polèmica de la segona residència pública a Santa Coloma, ha estat per iniciativa doble de PSC i Junts, i també ha comptat amb el suport de tot l'arc parlamentari excepte Esquerra. Campuzano és el segon conseller del Govern Aragonès censurat per la Cambra en la present legislatura.
     

     

  • 13:32

    Una menor denuncia a la Guàrdia urbana una agressió sexual per part dels seus familiars.

     

     

    La noia es va apropar als agents de la Guàrdia Urbana de Barcelona aquesta matinada a la zona del Poblenou. La menor els ha explicat que havia estat agredida sexualment per familiars.

    Un cop traslladada a comissaria per protegir-la, la porten a la porten l'hospital. De moment, no hi ha detinguts per ara

     
  • 13:30

    La plataforma CaixaForum+ presenta el documental Miró Íntim amb motiu del 130è aniversari de l'artista.

     

     

    La Fundació Joan Miró i la Fundació "la Caixa" presenten el film Miró íntim aquest dijous 20 d'abril a la plataforma de streaming CaixaForum+. El documental, escrit i dirigit per Meritxell Colell i Jordi Morató, mostra la faceta més personal de l'autor a través dels espais de treball i vida de Miró. La presentació del documental s'emmarca en la celebració del 130è aniversari del naixement de l'artista, aquest mateix dijous. 

  • 13:18

    Salvador Illa regala a Pere Aragonès "El año del búfalo" de Javier Pérez Andujar per Sant Jordi

     

    El líder del PSC també ha obsequiat a Josep Maria Jové (ERC) 'Una salida honrosa', d'Éric Vuillard; a Albert Batet (Junts), 'Francesc Cambó: l'últim retrat', de Borja de Riquer. A Ignacio Garriga (Vox) li ha regalat 'Les nostres mares', de Gemma Ruiz. A Jéssica Albiach (ECP), 'No callar', de Javier Cercas; i a Carlos Carrizosa (Cs), 'La mestra i la Bèstia', d'Imma Monsó. A Dolors Sabater (CUP), 'El peligro de estar cuerda', de Rosa Montero i Alejandro Fernández (PPC), 'Hijos de la fábula', de Fernando Aramburu. 

  • 13:13

    Els taxistes ratifiquen suspendre les mobilitzacions a la T1 mentre Aena millora la senyalització de l'aeroport

     

     

    Els taxistes han ratificat l'acord per aturar les mobilitzacions després de l'acord a què s'ha arribat aquest dimecres amb Aena per millorar la senyalització a la T1 de l'Aeroport del Prat en un termini de 6 setmanes. La mesura pretén fer més fàcil l'accés al taxi des de l'àrea d'arribades i evitar que els denominats 'conductors pirates' prenguin clientela. "N'hi ha mig centenar, que ni paguen llicència ni assegurança de responsabilitat civil, i a més cobren més", denuncia el portaveu d'Élite Taxi, Tito Álvarez. El sector calcula que cada dia els suposa pèrdues de 30.000 euros, que s'eleven als 10 milions d'euros només a la T1, motiu pel qual mantindran les patrulles informatives i per controlar que no hi hagi competència deslleial.

  • 13:12

    Creix la inquietud per l'atur i per la qualitat d'ocupació, que es col·loca com a cinquè problema, segons el CIS



    La crisi econòmica es manté com el primer problema d'Espanya (43%) en el baròmetre del Centre de Recerques Sociològiques (CIS) del mes d'abril. L' enquesta reflecteix un augment de la inquietud per l'atur (33,8%) que se situa com a segona preocupació amb 5 punts més que al març.  Els problemes polítics (22%), la sanitat (16%) i els problemes de qualitat d'ocupació que es col·loquen entre les cinc principals preocupacions. 

     

     

  • 13:05

    L'Hospital Clínic integra en un nou espai conjunt l'atenció a viatgers internacionals i el centre de vacunació per adults

     

     

    El centre comptarà amb 9 despatxos i un magatzem habilitat per mantenir la cadena del fred de les vacunes, i també un espai destinat a atendre pacients amb sospita de malalties altament transmissibles. A més, des del servei d'atenció al viatger internacional han implementat un model innovador a través d'una aplicació mòbil, que permetrà oferir una atenció permanent als viatgers internacionals abans, durant i després del viatge.  La integració del servei de vacunació i d'atenció internacional permetrà augmentar la coordinació tant en l'assistència com en recerca.

  • 12:57

    La recuperació econòmica va disparar els accidents a la feina l'any passat

     

     

    Segons l'informe de Comissions Obreres, en 92 casos aquests sinistres han acabat en la mort del treballador. Això suposa 7 víctimes mortals més a la feina que durant 2021, un augment causat pel creixement de les morts d'anada o tornada al lloc de treball.  El 2022 els accidents laborals s'han disparat un 13% fins afregar els 3.000. En la gran majoria dels casos tenen a veure amb causes traumàtiques. L'àmbit on més incidència tenen els accidents és en el de la construcció, i on més han crescut, el serveis.  Lleida la província que mostra l’índex més elevat d’accidents de treball, superant de llarg la mitjana catalana i l’estatal. 

  • 12:49

    CIS | La irrupció de Sumar fa perdre la meitat dels suports a Podemos

     

     

    Sumar (10,6%) supera Podem (6,7%) en estimació de vot segons el baròmetre de l'abril del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS). El PSOE (30,4) retrocediex 2,3 punts. El PP (26,1%) cau també 1,9 punts respecte al març.  Vox (11,1%) es manté en tercera posició. ERC perd quatre dècimes i se situa en el 2'1%, Junts en perd dues i es queda amb el 0,9% mentre que la CUP en guanya una i es queda amb el 0,6%.

  • 12:43

    Els defensors de la Casa Orsola fan una crida a aturar el desnonament previst pel pròxim 19 de maig

     

    L'afectat és el Josep, un veí de l'edifici a qui la propietat va denunciar i a qui no vol renovar el lloguer. El primer intent de llançament va quedar ajornat i ara s'ha fixat la nova data. Les entitats han confirmat que en l'ordre de desnonament s'ha requerit la presència dels Mossos d'Esquadra. Han destacat la importància d'aquesta intervenció "que tindrà lloc pocs dies abans de les Eleccions Municipals" i han reclamat que la cita esdevingui "un gran conflicte polític" que evidenciï "les insuficients polítiques d'habitatge" que s'impulsen des de l'administració pública.

  • 12:30

    El PSOE tira endavant la reforma del 'sí que és sí' amb el PP i el rebuig d'Unides Podem

     


    Els socialistes insisteixen que no es toca el consentiment i circumscriuen l'acord amb el PP a canvis "tècnics". Irene Montero diu que "és un dia molt trist" mentre *sl PP celebra el que considera una "derogació" del 'sí que és sí'. 

  • 12:02

    Els professors interins ja no podran triar en quin municipi volen fer classe a partir del curs vinent

     

    El Departament d’Educació ha comunicat a la mesa sectorial que a partir d’ara la petició mínima que es podrà fer a la borsa és la comarca, eliminant la possibilitat de posar municipis ordenats per ordre de preferència. Defensa que s’evitarà deixar “alumnat desatès” i permetrà adjudicar “substitucions més llargues” per als sol·licitants. Des de la Plataforma d'Interins de Catalunya (PINDOC) han valorat negativament la decisió, lamentant que els vulguin fer pagar “la mala jugada”.

  • 11:45

    La Sindicatura de Barcelona impulsa una comissió de reparació per a víctimes de violència sexual a l'escola

     

    Aquesta comissió, independent i interdisciplinària, neix arran del cas dels abusos a l'Escola Barcelona per part d'un educador al llarg de 20 anys. Davant de la manca de reparació i d'acompanyament a les víctimes, l'objectiu de la comissió és millorar tant la prevenció com l'atenció a les víctimes supervivents d'aquest tipus de violència a l'entorn escolar. Formaran part de la comissió tres persones expertes en violències que participaran en l’acompanyament i escolta activa a les persones que vulguin participar en el procés, i un grup assessor. 

  • 11:34

    La Junta Electoral de Zona dona 24 hores per retirar del balcó de la Paeria la pancarta de suport a presos i exiliats.

     

     

    La JEC també ordena retirar el llaç groc que hi ha la façana del Palau de la Paeria a l'altra banda, a l'Eix Comercial. Ho ha fet arran d'una denúncia de la candidata de Valents, Ángeles Ribes, que quan estava a Cs també va ser la responsable de la denuncia a l'aleshores regidor de la CUP, Pau Juvillà, per no retirar els llaços grocs del despatx de la formació, i que va acabar amb la seva inhabilitació quan era diputat al Parlament. 

  • 11:21

    Les exportacions catalanes augmenten un 16,1% al febrer

     

    Les exportacions catalanes van augmentar un 16,5% al febrer, fins als 8.581,5 milions, d'euros, en comparació amb el mateix mes del 2022, segons el Ministeri d'Indústria Comerç i Turisme. A més, Catalunya va concentrar el 26,1% de les vendes de tot l'Estat a l'exterior. Els sectors més exportadors van ser els productes químics, amb 2.547 milions d'euros, xifra que suposa un 29,7% del total i un 8,5% més que al febrer del 2022, i el sector de l'automòbil, que va duplicar les vendes a l'estranger, amb 1.587 milions d'euros, és a dir, un 101,8% més. Les exportacions van créixer en les quatre demarcacions catalanes, encapçalades per Barcelona i Girona, amb un 19,5% i un 6,6% més.

  • 11:10

    Les VTC tradicionals convoquen una manifestació dimarts vinent davant l'AMB

     

    Els conductors de vehicles que fan servir llicències de lloguer amb conductor (VTC) però que no formen part de plataformes com Uber o Cabify han convocat una manifestació davant la seu de l'AMB dimarts vinent per protestar pels perjudicis que els provoca la regulació del sector que els assimila a les plataformes digitals. L'Associació VTC-Gran Turisme ha lamentat que la situació és "insostenible", després de quatre mesos i mig d'"inseguretat jurídica" amb centenars de vehicles que no poden treballar.

  • 10:41

    La compravenda d'habitatges a Catalunya cau un 1,2% al febrer.

     

     

     

    La compravenda d'habitatges a Catalunya va retrocedir un 1,2% al febrer en comparació amb el mateix mes de l'any anterior, segons les dades provisionals de l'Estadística de Transmissions de Drets de la Propietat de l'INE. Concretament, durant el segon mes d'aquest 2023 es van vendre 7.857 davant els 7.954 del mateix mes de l'any passat. 

     
  • 9:43

    Restablerta la circulació de l'AVE després d'una interrupció per actes vandàlics.

     

     

    La circulació de l'AVE entre Barcelona i Figueres ha estat interrompuda durant més d'una hora per la presència d'una persona al túnel de Sants. Actualment, ja s'ha restablert la circulació després que els Mossos d'Esquadra hagin interceptat l'home que es trobava dins del túnel. Els fets han tingut lloc a les 07:50 del matí quan un treballador ha localitzat l'home i han quedat afectats dos combois.

  • 9:28

    Incendi d'un camió a la C-32 en què el conductor hauria resultat ferit.

     

     

    Tres dotacions dels Bombers de la Generalitat treballen en l'incendi d'un camió a la C-32, a l'alçada de Vilanova i la Geltrú (Garraf). El conductor del camió ha resultat ferit amb un tall al braç i ha estat traslladat a l'hospital. S'ha tallat la carretera en ambdós sentits i actualment s'acumulen diversos quilòmetres de retencions.

    Font: Bombers de la Generalitat

  • 9:24

    Detingut el conductor d'un patinet per atropellar una dona i ferir-la greument

     

     

    La Guàrdia Urbana de Badalona ha detingut un home de 18 anys que hauria envestit una dona amb patinet quan aquesta es disposava a creuar el carrer. La dona, de 60 anys, es troba en estat crític a l'Hospital Germans Trias i Pujol. La policia ha detingut el conductor i està investigant les causes del sinistre.

  • 9:05

    ENTREVISTA CAFÈ D'IDEES | La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, considera que l'acord de claredat és molt important perquè és l'única proposta per fer un referèndum que tothom "se'l senti seu": "El més important és que també hi siguin els del 'no'Ens encantaria que hi fossin, que hi siguem tots".

    Garriga creu que s'ha après la lliçó de l'1 d'octubre "en molts àmbits" i es treballa per aconseguir la legitimació del referèndum amb una "validació internacional".

     

  • 8:25

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dijous 20 d'abril d'El Temps de RTVE Catalunya amb en Sergi Loras.

  • 8:20

    Compromís del sector turístic per reduir el consum d'aigua.

     

     

    La Generalitat i el sector turístic acorden equiparar el consum d'aigua dels visitants al dels residents. Per l'Agència Catalana de l'Aigua el fet que arribin més turistes a Catalunya de cara a l'estiu ja està contemplat i no alterarà la situació de sequera.

     
  • 8:15

    PSC i Junts pressionen al Govern per la gestió de la sequera. 

     

     

    PSC i Junts pressionen al Govern per la gestió de la sequera. Mentre els socialistes esmenen el decret aprovat per l'executiu, Junts anuncia una proposició de llei alternativa. Tots dos amb l'objectiu d'eliminar o ajornar les sancions als ajuntaments. Dues propostes que es pretenen aprovar la primera setmana de maig, a les portes de les eleccions. 

     
  • 8:10

    Jordà demana al Ministeri un decret urgent de sequera. 

     

     

    La sequera empitjora i, de cara a l'estiu, situa el turisme al centre del debat. Es calcula que els turistes consumeixen quatre vegades més aigua que no pas els residents. També creix la preocupació al camp. D'això, se n'ha parlat en una reunió a Madrid.

    El Govern de Pedro Sánchez s'ha compromès a estudiar més mesures de suport al camp per a pal·liar els efectes de la manca d'aigua. La consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, hi ha assistit i ha reclamat al Ministeri d'Agricultura un nou decret que inclogui a Catalunya i, també, ajudes directes al sector agrícola i ramader. 
     

     
  • 8:05

    El Consell Acadèmic per l'acord de Claredat com s'ha de plantejar el referèndum perquè tingui legitimitat.

     

     

    El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha traslladat al grup d'experts que conformen el Consell Acadèmic per l'Acord de Claredat com ha de ser un referèndum perquè tingui la màxima legitimitat possible. A través de cinc preguntes que els acadèmics hauran de respondre, per exemple, qui hauria de prendre la iniciativa de convocar-lo.

    Aragonès ha assegurat que l'objectiu de la votació serà desbloquejar la situació actual a Catalunya. Mentre que el president del Consell Acadèmic, Marc Sanjaume, ha parlat d'altres mecanismes que poden entrar en joc a més del referèndum. 

     
  • 8:00

    Bon dia. Segueix aquí les notícies més destacades d'avui dijous 20 d'abril de 2023.

     

    Aquí pots consultar els continguts més destacats d'ahir.