Enlaces accesibilidad
Cas Borràs

La Mesa del Parlament defensa la sobirania de la Cambra davant la JEC

Per
Alba Vergès encapçala la reunió de la Mesa del Parlament
Alba Vergès encapçala la reunió de la Mesa del Parlament

La Mesa del Parlament presentarà al·legacions al requeriment de la Junta Electoral Central (JEC) sobre el futur polític de Laura Borràs després de ser condemnada per les irregularitats a la Institució de les Lletres Catalanes. L'àrbitre electoral va acordar donar 10 dies a la presidenta en funcions de la Cambra i a Borràs perquè presentessin al·legacions. Amb aquesta decisió la JEC va traslladar la decisió sobre la retirada de l'escó a Borràs a Alba Vergès que ha d'explicar abans del divendres 28 d'abril si li manté i el motiu.

El Parlament presentarà al·legacions contra la decisió de la JEC de retirar l'escó a Borràs | Elena Garcia

La Mesa ha acordat, amb el vot en contra del PSC, encarregar als lletrats de la Cambra les al·legacions per defensar la sobirania del Parlament i el seu reglament, que preveu que no es pot retirar l'escó fins que la sentència sigui ferma. La decisió tampoc ha agradat Borràs, que ha carregat contra la Mesa. "El que sobta és que la Mesa que ara vol fer veure que està respectant drets, me'ls va vulnerar amb una aplicació fraudulenta de l'article 25.4", ha dit.

En tot cas, el procediment de la JEC és el mateix que va seguir abans de retirar-li l'escó a l'exdiputat de la CUP, Pau Juvillà. Aleshores, com en el cas de l'expresident de la Generalitat, Quim Torra, la JEC va optar per actuar sense esperar que una sentència ferma.

El Parlament presentarà al·legacions contra la decisió de la JEC de retirar l'escó a Borràs | Elena Garcia

Pugna entre ERC i Junts

Mentrestant, Esquerra i Junts segueixen discrepant sobre la continuïtat de Borràs al Parlament. Els republicans són partidaris de presentar al·legacions per "defensar la cambra", perquè consideren que la JEC no és l'òrgan competent per atribuir o retirar actes. De totes maneres, insisteixen que no es tracta d'un cas de repressió, sinó de "corrupció". Per aquest motiu, segueixen instant Junts a "vetllar" perquè Borràs s'aparti.

El portaveu de JxCat, Josep Rius, és mostra més bel·ligerant sobre la responsabilitat de Vergés a l'hora de determinar el futur polític de la presidenta suspesa de la Cambra. "La JEC s'ha adreçat directament a la vicepresidenta del Parlament i li correspon a ella respondre".

Vot telemàtic transitori per Lluís Puig

El PSC veu, en canvi, innecessari fer al·legacions i demana explícitament a JxCat, ERC i la CUP que la rellevin. La portaveu dels socialistes catalans, Alícia Romero, adverteix que, en tot cas, la Mesa no pot comptabilitzar el vot delegat de Lluís Puig: "El TC ha estat molt clar. Les lleis i el reglament s'han de complir".

La Mesa del Parlament s'ha tornat a reunir aquesta tarda per tractar la qüestió. ERC ha proposat habilitar un sistema de "vot telemàtic transitori" pel diputat de Junts que resideix a Bèlgica, després que el Constitucional hagi tornat a anul·lar la delegació del vot. El mecanisme preveu que el diputat sol·liciti el vot telemàtic i comuniqui el sentit de vot abans de les votacions mitjançant correu electrònic.