Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum del més destacat del 21 de març de 2023 | Aragonès demana garanties a la missió europea que investiga el cas Pegasus

  • La jornada ha estat marcada pel debat de la moció de censura de Tamames a Pedro Sánchez
  • La missió del Parlament Europeu que investiga l'espionatge amb Pegasus rep Pere Aragonès
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
El president de la Generalitat compareix a Madrid davant la missió de la UE que investiga el cas Pegasus
El president de la Generalitat compareix a Madrid davant la missió de la UE que investiga el cas Pegasus

L'actualitat d'aquest dimarts passa per la sisena moció de censura de la democràcia al Congrés dels Diputats, la segona de VOX contra Pedro Sánchez. És el primer cop que el candidat no és de cap partit de la cambra.

La missió del Parlament Europeu que investiga l'espionatge amb Pegasus rep aquest dimarts el president de la Generalitat a Madrid. Pere Aragonès figurava al llistat que es va filtrar dels líders independentistes espiats amb aquest programari.

La presidenta del Banc Central Europeu, Christine Lagarde, insisteix que estan preparats per respondre i preservar l'estabilitat financera i de preus a la zona euro. Un missatge de tranquil·litat que ha arribat a les borses. L'Ibex-35 va tancar ahir en verd impulsat per la recuperació de la banca.

Manifestació d'estudiants i docents a la Facultat de Lletres de la UAB. Protesten pels darrers casos d'assetjament laboral i sexual coneguts en els darrers dies i demanen agilitzar i millorar els protcols en aquests casos.

Resum notícies a Catalunya: 21 de març de 2023

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 19:34

    Aprovada la modificació del Pla Metropolità per revitalitzar l'àrea de les Tres Xemeneies

     

    La Comissió d'Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat de l'Ajuntament de Barcelona ha aprovat inicialment una Modificació del Pla General Metropolità de l'àmbit de les Tres Xemeneies, entre el Poble-sec i el Raval, amb l'objectiu de "revitalitzar-lo", segons afirma el consistori. El pla deriva de l'acord amb la propietat de dos edificis buits de l'àmbit, a través del qual la ciutat disposarà d'un edifici per ubicar un centre d'emergències i renovarà jardins. La propietària també invertirà 6,2 milions en equipaments i habitatge assequible, que a canvi podrà fer oficines per a empreses en un edifici de 20.300 metres quadrats.

  • 19:10

    MOCIÓ DE CENSURA | Gabriel Rufián (ERC) retreu a Ramón Tamames haver-se "rendit" als que el van empresonar

     

    El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha recriminat al candidat Ramón Tamames haver acceptat l'oferta dels fills i nets dels qui el van empresonar. En aquest sentit, ha advertit que "no és reconciliació, és rendició". Rufián ha enumerat diversos avenços socials en què Vox ha votat en contra al Congrés com l'augment de pensions, mesures contra la pobresa infantil, la protecció del medi ambient i el salari mínim interprofessional (SMI) i ha alertat que la seva única recepta és disfressar-ho de patriotisme. 

  • 19:04

    Famílies i docents exigeixen mesures per combatre la calor a les aules

     

    Famílies i docents s’han concentrat aquest dimarts a les portes del Consorci d’Educació de Barcelona per exigir mesures per fer front a la calor. Demanen que aquest curs s’actuï amb antelació i amb solucions que es puguin implementar a curt, mitjà i llarg termini per tal de garantir una bona climatització a les aules durant tot l'any.

     

    Lamenten que tot i haver fet una petició, encara no han rebut cap resposta.

  • 18:48

    MOCIÓ DE CENSURA | Míriam Nogueras critica la plantada del Congrés a la missió europea del cas Pegasus

     

    La portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, ha criticat durament que el govern espanyol i el Congrés dels Diputats hagin "plantat" la comissió Pegasus del Parlament Europeu, que ha abandonat la cambra baixa després de dues hores i no ser rebuts per la Comissió de Defensa. Durant el seu discurs a la moció de censura de Vox contra Pedro Sánchez, ha acusat el govern espanyol d'haver "regalat" focus a la ultradreta amb un "xou" que ha funcionat com a "cortina de fum".

  • 18:39

    Els Mossos investiguen la mort d'un home a Valls

     

    Els Mossos d'Esquadra investiguen la mort d'un home el cos del qual s'ha trobat al carrer de l'Església de Valls. Els fets han tingut lloc cap a les cinc de la tarda i fins al moment no han transcendit més detalls. Els Mossos no descarten cap hipòtesi sobre el decés, inclòs que s'hagi produït per causes violentes. Agents del cos policial s'han adreçat a l'indret i han tallat l'accés al carrer perquè els investigadors puguin actuar.

  • 18:26

    MOCIÓ DE CENSURA | El PDeCAT acusa Vox i Tamames de "prostituir" la figura de la moció de censura

     

    El diputat del PDeCAT al Congrés, Ferran Bel, ha acusat Vox i el candidat de la formació ultra a la moció de censura, Ramón Tamames, d'haver "prostituït una institució constitucional com és la moció de censura" per generar desconfiança cap a la política. "No penso contribuir a l'estratègia de Vox de desprestigi de la política i de les institucions", ha dit durant la seva intervenció al ple d'aquest dimarts.

  • 18:16

    'Alcarràs' i 'Argentina, 1985' premis Roses de Sant Jordi 2023

     

    'Alcarràs' ha obtingut la Rosa de Sant Jordi a la millor pel·lícula espanyola. Participada per RTVE, explica la història dels Solé, una família pagesa a punt de ser desnonada de les terres que conreen per donar pas a un parc solar, un negoci pròsper, que acabarà amb la tradició familiar de la pagesia. 

     

    La Rosa de Sant Jordi a la millor pel·lícula estrangera ha estat per a 'Argentina, 1985'. La cinta de Santiago Mitre, protagonitzada per Ricardo Darín y Peter Lanzani, explica la història real dels fiscals Strassera i Ocampo, que malgrat les pressions van portar a judici els caps de la dictadura militar argentina.

     

    Amb aquests guardons ja està complet el palmarès de la 67a edició dels Premis RNE Sant Jordi de Cinematografia, que es lliuraran el 25 d'abril en una gala al Teatre Lliure.

  • 17:11

    El Govern aprova l'eliminació de l'amiant a Catalunya abans del 2032

     

    El Govern ha aprovat aquest dimarts el pla nacional per a l'erradicació de l'amiant a Catalunya, que pretén assolir l'objectiu europeu de retirar aquest material de tots els edificis públics abans de l'any 2028 i a la resta del país abans de 2032. S'ha habilitat un fons específic de 10 milions d'euros, ampliable amb aportacions addicionals al llarg de l'any, per desenvolupar aquest pla i aconseguir eliminar els 4 milions de tones que es calcula que hi ha d'amiant a tot Catalunya.

     

    El text recull 21 actuacions enfocades a la detecció de l'amiant i la formació necessària per als tècnics que l'hagin de treure, entre altres. Aquestes actuacions s'organitzen en quatre àmbits: la identificació, la retirada, la prevenció i un nou marc normatiu que el Govern creu que ha de passar per una llei específica d'erradicació de l'amiant a Catalunya i també per una normativa estatal.

  • 17:02

    Pla pilot a Soriguera per crear paisatges agroforestals resilients al canvi climàtic

     

    Adaptar els nostres paisatges a la realitat que ens ve amb el canvi climàtic és l'objectiu de la Generalitat, que vol compensar els nous paisatges derivats en part per l'abandonament de les zones forestals. El primer lloc on s'ha estrenat aquest pla pilot ha estat Soriguera, al Pallars Sobirà.

  • 16:41

    MOCIÓ DE CENSURA | La CUP compara el programa alternatiu de Vox al del cop d'estat del 81

     

    La diputada de la CUP, Mireia Vehí, ha assenyalat que el grup proposant "són els mateixos que durant la transició amenaçaven amb un cop militar i els que el 1936 es van aixecar contra la República". "Els que proposen aquesta moció de censura són els mateixos que en la Transició van amenaçar amb un cop militar", ha continuat. Tot i això, ha considerat que la moció "ja els va bé" tant al PSOE com a Unides Podem "en un moment en què les enquestes no els van vé" .

  • 15:38

    Convoquen una marxa lenta fins al Parlament el 29 de març per exigir la C-32 gratuïta

     

    La plataforma Penedès Marítim ha anunciat una marxa lenta fins a les portes del Parlament el dimecres 29 de març per exigir una resposta a la reiterada petició sobre la gratuïtat de la C-32 a Sitges i Cubelles. Després de manifestar-se entre Vilanova i Sitges a principis de febrer, i de demanar una esmena fallida als pressupostos de la Generalitat, ara els agents polítics, econòmics i socials volen fer un pas més i traslladaran les seves reivindicacions fins a la cambra catalana. 

  • 15:02

    Funcionaris de presons es tanquen a Brians 2 per protestar contra les agressions d'interns

     

     

    Més d’un centenar de funcionaris de presons s’han tancat al vestíbul de Brians 2 per reclamar més mesures de protecció davant les agressions d’alguns interns. La protesta ha començat de forma multitudinària a les portes del centre penitenciari i s’ha traslladat parcialment a l’interior de les instal·lacions. La manifestació arriba dies després de diverses agressions a Brians. En una d’elles, dos treballadors van resultar ferits pels cops de puny propinats per un reclús del DERT (Departament Especial de Règim Tancat). Un d’ells va ser suturat a l’hospital per una ferida al llavi. Els treballadors exigeixen més seguretat i que la llei els reconegui com a agents de l’autoritat, una qüestió que està encallada al Congrés dels Diputats.

  • 14:33

    Catalunya recuperarà el turisme massiu aquesta Setmana Santa, superant el 2019

     

    Catalunya preveu fregar els 930.000 turistes aquesta Setmana Santa, una xifra un 25% superior al 2022 i un 16% més que el 2019 prepandèmia. "La recuperació és un fet i s'està tornant la normalitat. Més de 500.000 d'aquests visitants correspondran a residents a Catalunya, 200.000 seran de la resta de l'Estat i el tercer lloc serà pel mercat francès, amb 70.000 turistes", ha detallat aquest dimarts la directora general de Turisme, Marta Domènech, en la presentació del saló B-Travel. La despesa total serà un 5% superior al 2022, però un 5% inferior al 2019.

  • 13:24

    Llarena manté el processament de Puigdemont i la resta de condemnats per malversació

     

    El magistrat del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, instructor de la causa del 'procés', ha confirmat el processament de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i els exconsellers Toni Comín i Lluís Puig pel delicte de sedició i el de malversació. A l'exconsellera Clara Ponsatí i a la secretària general d'ERC, Marta Rovira, només les processa per desobediència.  D'aquesta manera, ha desestimat tots els recursos de reforma plantejats contra la seva interlocutòria del 12 de gener. 

  • 13:20

    El responsable de seguretat d'IQOXE declara no tenir responsabilitats en l'explosió del 2020

     

    El responsable de seguretat d'IQOXE quan es va produir l'explosió el gener de 2020, Gerard Adrio, ha declarat aquest dimarts que no va tenir "cap responsabilitat" en l'accident, segons el seu advocat. L'investigat, que només ha respost a les preguntes del lletrat davant la titular del Jutjat d'Instrucció número 1 de Tarragona, ha afirmat que no va tenir "mai coneixement" que el reactor "funcionés malament" i que tampoc va assistir a la reunió feta a l'empresa sobre un problema en aquestes instal·lacions.

     

    L'exdirector d'IQOXE, José Luis Morlanes, ha tornat a declarar avui per la peça separada U350. La seva defensa remarca que la unitat tenia tots els permisos i desmenteix la versió policial que sosté que funcionava de manera clandestina.

  • 13:06

    Concentració a la Facultat de Lletres UAB per denunciar els darrers casos d'assetjament sexual i laboral

     

    Estudiants i docents es concentren davant la Facultat de Lletres de la UAB per denunciar els darrers casos s'assetjament laboral i sexual que s'han conegut els darrers dies. Consideren que podria haver més casos que encara no han sortit a la llum.

  • 13:04

    Canvi organitzatiu als Mossos d'Esquadra.

     

     

    El cos té un nou decret d'estructura, que no es renovava des de 2011, després de l'aprovació de la seva modificació. L'ha presentat el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, i suposa, entre d'altres, la creació d'una Regió Policial Virtual. També aposta per la lluita contra les violències sexuals i el cibercrim. El decret, però, és polèmic. Els socialistes demanen que es freni. Critiquen que les escoltes telefòniques passin a dependre d'una nova comissaria i no de la policia judicial. El conseller, però, el defensa. 

  • 13:00

    MOCIÓ DE CENSURA | Tamames retreu a Sánchez les cessions als condemnats de sedició

     

    L'economista Ramón Tamames ha evitat durant el seu discurs com a candidat a la moció de censura de Vox contra el Govern, reclamar la celebració d'unes eleccions generals el 28 de maig com inicialment figurava al seu discurs. Això sí, Tamames ha retret al president del Govern, Pedro Sánchez, els pactes amb els partits independentistes. En el cas de Catalunya, s'ha mostrat indignat per la situació del castellà a les escoles. D'altra banda, ha retret a Sánchez no respectar la divisió de poders i ha evocat la decepció del mateix Alfonso Guerra sobre la "cessió permanent als condemnats de sedició i malversació", que ha afegit "generen un malestar immens en els que viuen el socialisme". 

  • 12:33

    Les discriminacions per racisme i transfòbia tornen a repuntar a Barcelona

     

    Els casos de discriminacions per racisme i transfòbia han augmentat considerablement a Barcelona durant el 2022. Segons les dades recollides per Oficina per la No Discriminació, les discriminacions per racisme i xenofòbia representaven el 2021 el 30% de les queixes rebudes. Aquesta xifra s'ha enfilat al 39%. Quant a la transfòbia, s'ha produït l’increment més gran de casos respecte anys anteriors.

  • 11:21

    Demanen mesures per climatitzar les aules davat la calor

     

    Les Associacions de Famílies de Barcelona i les Associacions Federades de Famílies d'Alumnes de Catalunya (AFFAC) demanen de nou al consorci d'Educació de Barcelona mesures per climatitzar les aules per fer front a les altres temperatures que pot suposar l'arribada de la calor. Per la seva banda, el departament d'Educació i el consorci diuen que ja estan treballant per presentar un pla de confort tèrmic. Educació assegura que durant aquest any està prevista una inversió de 102 milions d'euros.

  • 10:44

    MOCIÓ DE CENSURA | Pedro Sánchez qualifica Vox de "glutamat de la dreta" 

     

    El president del Govern, Pedro Sánchez, ha carregat contra Vox al Congrés en el debat de la moció de censura qualificant el partit de Santiago Abascal com a "el glutamat de la dreta". Assegura que només aporta odi, agitació als carrers, insults en el Parlament i mocions de censura estèrils. El cap de l'Executiu, que ha acusat Abascal d'amagar-se darrere de Tamames, li ha retret l'ús que fa de les institucions democràtiques i que no hagi fet en tres anys de legislatura ni una proposta per la convivència. 

  • 10:23

    Mor un motorista en un accident a la C-31 a l'altura de Sitges

     

     

    Un home de 39 anys, veí de Viladecans, ha mort a causa d'un accident de trànsit a la C-31 a l'altura de Sitges (el Garraf). El Servei Català de Trànsit ha informat que el sinistre es va donar quan una moto i un turisme van xocar a la carretera dilluns al vespre. El motorista va morir a causa de l'impacte, i amb aquesta ja van 32 víctimes mortals a les carreteres catalanes el 2023.

  • 10:06

    Aragonès demana a la missió de l'Eurocambra "arribar fins al fons" de la "guerra bruta" per l'espionatge amb Pegasus

     

    El president de la Generalitat, Pere Aragonès, s'ha presentat a Madrid davant la missió de l'Eurocambra que investiga l'ús de programaris com Pegasus a la UE amb la reclamació d'arribar "fins al fons" del 'Catalangate'. Aragonès ha denunciat que l'espionatge és "un altre episodi de la guerra bruta" de l'Estat contra l'independentisme. "Alguns creuen que la defensa de la unitat d'Espanya està per sobre dels drets fonamentals", ha dit el president català, alhora que ha advertit que avui dia encara no sap si el segueixen espiant. 

  • 9:50

    MOCIÓ DE CENSURA | Abascal demana al PP "votar junts" per acabar una legislatura de "circ i odi"

     

    El líder de Vox, Santiago Abascal, ha demanat als diputats del PP que donin suport a la moció de censura contra Pedro Sánchez presentada pel seu grup per a posar fi a una legislatura "del circ, del disbarat, de l'esperpent" que, en la seva opinió, ha generat "divisió, odi i ruïna". Ha estat en la seva intervenció al Congrés per a presentar les raons de la seva moció, amb l'economista Ramón Tamames com a candidat alternatiu.

  • 9:10

    ENTREVISTA CAFÈ D'IDEES | La regidora a Barcelona per ERC, Elisenda Alamany, creu que el candidat de Junts a l'alcaldia de Barcelona, Xavier, Trias, porta propostes per una ciutat "que ja no existeix": "Trias ve a salvar Convergència, no ve a salvar Barcelona".

     

  • 9:02

    Comença la sessió al Congrés dels Diputats de la moció de censura contra el president, Pedro Sánchez. 

     
  • 8:20

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dimarts 21 de març d'El Temps de RTVE Catalunya amb en Sergi Loras.

  • 8:15

    El BCE tranquil·litza els mercats que acaben la jornada en verd.

     

     

    La presidenta del Banc Central Europeu, Christine Lagarde, insisteix que estan preparats per respondre i preservar l'estabilitat financera i de preus a la zona euro. Un missatge de tranquil·litat que ha arribat a les borses. L'Ibex-35 va tancar ahir en verd impulsat per la recuperació de la banca.
     

  • 8:10

    La delegació del Parlament Europeu segueix la missió a Madrid sobre Pegasus reunint-se amb el president Aragonès com a víctima.

     

     

    La missió del Parlament Europeu que investiga l'espionatge amb Pegasus rep aquest dimarts el president de la Generalitat a Madrid. Pere Aragonès figurava al llistat que es va filtrar dels líders independentistes espiats amb aquest programari.

  • 8:05

    En poc menys d'una hora comença al Congrés dels Diputats la sisena moció de censura de la democràcia, la segona de VOX contra Pedro Sánchez. 

     

     

    És el primer cop que el candidat no és de cap partit de la cambra. El líder de VOX, Santiago Abascal, començarà el debat, sense límit de temps. El president, Pedro Sánchez tindrà dret a rèplica. Després serà el candidat, Ramón Tamames, qui intervindrà per defensar el seu projecte.

     
  • 8:00

    Bon dia! Segueix aquí les notícies més destacades d'última hora a Catalunya.