Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum de notícies a Catalunya del 16 de març de 2023 | Mor l'expresident del Palau de la Música Fèlix Millet a 87 anys.

  • Els Mossos investiguen 4 menors per una presumpta agressió a una nena de 13 anys a Salou
  • El Consell de Ministres aprova la reforma del sistema de pensions després d'arribar a un acord amb els sindicats
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
L'expresident del Palau de la Música, Fèlix Millet, sortint del TSJC
L'expresident del Palau de la Música, Fèlix Millet, sortint del TSJC

L'actualitat d'aquest dijous passa per la mort de l'expresident del Palau de la Música, Fèlix Millet, a la residència on estava després d'haver estat condemnat pel saqueig de la institució.

Un Consell de Ministres extraordinari ha donat llum verda a la reforma de les pensions després que la Moncloa hagi tancat un acord amb els sindicats.

En clau de successos, els Mossos investiguen quatre menors per una suposada agressió sexual a una nena de 13 anys a Salou. La consellera de Justícia, Gemma Ubasart, ha evitat entrar en el debat de si cal avançar l'edat d'imputació davant el degoteig de casos.

Ha quedat vist per sentència el segon judici per desobediència contra l'antiga Mesa del Parlament presidida per Carme Forcadell. La Fiscalia ha acusat els membres sobiranistes de la Mesa de posar-se al servei dels interessos del Govern.

El Departament de Salut i el sindicat Metges de Catalunya han acordat que tots els facultatius d'atenció primària que assumeixin més pacients rebin un complement econòmic.

Resum de notícies a Catalunya del 16 de març de 2023

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 20:14

    La UAB suspèn de treball i sou a un professor de Filosofia i Lletres per "abús d'autoritat"
     

     

    La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha suspès un any i dos mesos de treball i sou a un professor de la Facultat de Filosofia per "abús d'autoritat" en el seu càrrec, han confirmat fonts de la universitat a RTVE. La decisió es produeix després de la denúncia d'una alumna de doctorat. El professor ha estat suspès per una falta molt greu de prevalença de la condició d'empleat públic i per dues faltes greus d'abús d'autoritat.
     

  • 20:04

    L'espai natural de Sant Miquel del Fai reobrirà al públic el 15 d'abril



    La presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, ha anunciat aquest dijous que l'espai natural de Sant Miquel del Fai reobrirà al públic dissabte que ve 15 d'abril, i en una primera fase obrirà caps de setmana i festius de 10 a 12, de 12 a 14 i de 14 a 16.30 hores. S'obre "a partir de ja, però ordenadament", ha dit Marin. Serà amb entrades controlades i amb la màxima seguretat, segons la presidenta de la Diputació.  Per a fer la visita serà necessària una reserva prèvia en parcs.diba.cat/web/cinglesberti que facilitarà l'entrada gratuïta per a accedir al recinte i un codi QR per a estacionar si és necessari.

  • 19:36

    Pere Aragonès signa un "acord d'entesa" amb Buenos Aires

     

    El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha signat un acord d'entesa entre els governs de Catalunya i de la província de Buenos Aires. L'acord preveu col·laboracions en els àmbits d'afers socials, culturals, educació, seguretat o Agenda 2030 entre d'altres. També hi ha prevista la creació d’un Comitè Mixt com a espai de cooperació permanent, que es reunirà cada dos anys. L’acord té una validesa de 4 anys i es renovarà automàticament per períodes de 2 anys.

  • 19:15

    Els Agents Rurals desactiven aquest divendres el nivell 2 del Pla Alfa pel descens del perill d'incendi

     

    Aquest divendres es desactivarà el nivell 2 del Pla Alfa arreu de Catalunya, un cop ha acabat l'episodi de perill molt alt d'incendi forestal per una millora de les condicions climatològiques. Tot i això, el cos fa una crida a la prudència en les activitats al medi natural. Durant aquests dies s'han fet els agents han fet més de 500 actuacions relacionades amb la prevenció d'incendis. 

  • 18:48

    Creix el neguit de moltes famílies per la pujada dels interessos

     

    La pujada sobtada del tipus d'interès ha provocat que les famílies amb una hipoteca a tipus variable hagin de pagar ara uns 300 euros més de mitjana. Una situació que pot provocar que moltes famílies no puguin pagar les quotes que de mitjana se'ls han encarit fins a 300 euros al mes. En les darreres revisions a en David i la Conchi els ha apujat i ara poden fer front a la mensualitat, però el futur és incert. La Conchi no descarta haver de sol·licitar ajuda a la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca. L'encariment de la hipoteca també està provocant canvis en l'economia de moltes famílies. És el cas d'en Carlos que ha demanat treballar més hores a la seva empresa.

  • 18:21

    Tanquen temporalment el punt d'informació i l'àrea d'esplai del pantà de Sau

     

    El Consorci de l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona ha decidit tancar l'accés al punt d'informació i a l'àrea d'esplai del pantà de Sau. El tancament es deu a motius de seguretat arran de l'actuació que està duent l'ACA a la zona. La represa del servei es farà en funció de l'evolució i les necessitats de les actuacions de l'ACA i les possibilitat d'oferir aquests serveis amb les màximes garanties de qualitat i efectivitat.

     

    Les persones que hagin fet una reserva prèvia per accedir a l'àrea d'esplai rebran la devolució dels diners. En les dues darreres setmanes s'havien incrementat molt els visitants que volien veure la retirada dels peixos i també el baix nivell de l'aigua.

  • 18:16

    El cinema català rep la Biznaga de plata Honorífica del Festival de Màlaga

     

    El Festival de Màlaga ha reconegut el cinema català amb la Biznaga de Plata, un guardó que ha recollit la consellera de Cultura Natàlia Garriga en nom de la Generalitat de Catalunya. Catalunya protagonitza la secció 'Territoris' de la Málaga Festival Industry Zone (Mafiz) de l'edició d'enguany del festival. 

     

    Garriga ha celebrat que el festival vulgui premiar la diversitat artística, cultural i lingüística, i ha considerat que el certamen ''sempre ha tingut una sensibilitat i una mirada especial per altres cinematografies''.

  • 18:06

    El Festival de Màlaga ret homenatge al director de cinema Agustí Villaronga

     

    El Festival de cinema de Màlaga ha homenatjat el cineasta Agustí Villaronga amb una taula rodona i la projecció d’’El ventre del mar’, pel·lícula que va triomfar fa dos anys al certamen al rebre sis guardons.

     

    María Barranco, Bruna Cusí i Nuria Prims, actrius que van treballar amb Villaronga, i el productor d’’El ventre del mar’ Cesc Mulet han estat els protagonistes de la taula rodona en un acte que s’ha celebrat a l’Auditori del Museu Picasso de la ciutat i que ha presentat el director del Festival de Màlaga, Juan Antonio Vigar. A l’acte també hi ha acudit la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i la presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català, Judith Colell.

  • 17:25

    La patronal Cecot demana a Economia actuacions per la situació "d'emergència" de les pimes

     

    Representants de Cecot han demanat a la consellera d'Economia i Hisenda de la Generalitat, Natàlia Mas, la necessitat de preveure en els pressupostos de la Generalitat actuacions "per a la situació d'emergència pime". L'organització ha explicat que aquesta situació es deu a l'impacte de la pandèmia, el sobreendeutament, el retorn dels crèdits avalats per l'ICO i l'impacte de l'increment de costos en matèries primeres i energia. Entre altres qüestions, han compartit amb Mas la "creixent preocupació" en el teixit empresarial per l'increment de pressió fiscal que assumeixen les empreses catalanes en comparació amb altres territoris i l'impacte que pot tenir en la seva sostenibilitat.

  • 17:05

    Crida per fer front a l'emergència hídrica

     

    Diverses entitats socials de l'àrea Metropolitana de Barcelona han publicat avui un document amb 43 demandes urgents per fer front a l'actual emergència hídrica. Davant la greu situació de sequera, els moviments socials de l'àrea metropolitana de Barcelona reclamen que la gestió de l'aigua es municipalitzi. A més de crear subvencions perquè s'impulsi el reaprofitament de les aigües grises i pluvials que permetin estalviar fins a un 30% de l'aigua. 
     

  • 16:54

    Les exportacions catalanes van créixer un 23% el mes de gener, respecte a l'any passat

     

    En total, van sumar gairebé 7.800 euros, segons les dades del Ministeri d'Indústria. Només la demarcació de Tarragona va començar l'any amb menys vendes que el mateix mes que el 2022, i va caure poc menys d'un punt. Pel que fa a les importacions, van augmentar un 17%, xifrades en més de 9.000 milions d'euros. El comerç va tancar el gener en negatiu, tot i que inferior al de fa un any. Al conjunt de l'Estat, les vendes a l'exterior van superar els 30.000 milions d'euros, un 16% més que el 2022.
     

  • 16:33

    La Fiscalia acusa la Mesa de l'1-O de posar-se al servei dels interessos del procés

     

    La Fiscalia ha demanat la mateixa petició de 20 mesos d'inhabilitació que en el primer judici per desobediència als 4 diputats sobiranistes que estaven a la Mesa del Parlament quan es van aprovar les lleis de desconnexió.  El Tribunal Suprem el va obligar a repetir per falta d'imparcialitat de dos dels magistrats del Tribunal que els jutjava. El Fiscal ha acusat la Mesa presidida per Carme Forcadell de posar-se al servei dels interessos independentistes del Govern de Carles Puigdemont. La defensa d'Anna Simó, Lluís Corominas, Lluís Guinó i Ramona Barrufet ha remarcat que no eren responsables del contingut de les resolucions parlamentàries

  • 16:11

    Investiguen la mort d'una persona al Perelló

     

    La Divisió d'Investigació Criminal dels Mossos d'Esquadra a les Terres de l'Ebre investiguen la mort d'una persona al Perelló (Baix Ebre). El cos s'hauria trobat a l'interior d'un pou pròxim a la zona de platges. Es descarta que es tracti d'una mort accidental i hi hauria indicis de criminalitat. La investigació està oberta.

  • 15:42

    Detenen un home de 42 anys per agredir sexualment una noia

     

    Detingut l'exentrenador de futbol femení del Perelló per agredir sexualment una jugadora. Fa cinc dies el van acomiadar del club per aquests fets. Previsiblement, demà passarà a disposició judicial pels delictes d'agressió sexual, assetjament, contra la salut pública i detenció il·legal. 

  • 14:59

    Entitats socials i ambientals insten l'AMB a “facilitar” que els ajuntaments municipalitzin l’aigua

     

    Una desena d’entitats socials i ambientals reclamen a l’Àrea Metropolitana de Barcelona que “faciliti” als ajuntaments la municipalització de l’aigua per “democratitzar-ne” la seva gestió. El col·lectiu retreu al govern metropolità que estigui “obstaculitzant” la municipalització a ajuntaments com Ripollet i sosté que la gestió pública permetria abaratir la factura als consumidors. 

  • 14:15

    El BCE puja els tipus d'interès mig punt més i els deixa en el 3,5%

     

    El Consell de Govern del Banc Central Europeu ha decidit elevar els tipus d'interès en 50 punts bàsics, tal com havia anticipat que faria, de manera que el tipus d'interès per a les seves operacions de refinançament se situarà en el 3,50%, mentre que la taxa de dipòsit aconseguirà el 3% i la de facilitat de préstec el 3,75%. Amb aquesta sisena pujada consecutiva del preu del diner, que s'ha situat en el seu nivell més alt des d'octubre de 2008, malgrat les turbulències en el sector financer, després de la intervenció als Estats Units de dues entitats bancàries el passat cap de setmana i l'enfonsament borsari de la banca europea davant els dubtes sobre Credit Suisse.

  • 13:20

    Catalunya s'integra a la xarxa europea d'excel·lència de recerca en intel·ligència artificial amb una unitat a Barcelona

     

     

    Catalunya acollirà una de les quatre noves unitats de l'European Laboratory for Learning and Intelligent Systems (ELLIS), la xarxa paneuropea d'excel·lència en intel·ligència artificial. S'ubicarà a Barcelona i esdevindrà la tercera amb major dimensió de la quarantena que integren el sistema. L'equip estarà format per 21 investigadors de cinc universitats i centres de recerca del sistema català de coneixement. Promourà el treball interdisciplinar i transversal, fomentarà els vincles amb la indústria i formarà la pròxima generació de talent destacat en aquest camp.

  • 12:52

    Els metges de primària de Catalunya cobraran un plus si tenen més pacients



    Els metges d'atenció primària de Catalunya cobraran un complement d'entre 5.700 i 19.000 euros bruts anuals si voluntàriament accepten atendre més pacients, segons un acord entre el Departament de Salut i Metges de Catalunya en la segona reunió de la taula bilateral creada arran de la vaga de facultatius de gener. Els professionals mèdics tenen actualment més de 1.500 pacients de mitjana per cada facultatiu. Ara, veuran reconegut el seu esforç amb un complement econòmic per excés d'activitat que anirà des de 5.700 euros bruts anuals si accepten un 10% més de pacients fins a 19.000 si incrementen la seva cartera en un 33%.

  • 12:54

    Els Agents Rurals treballen amb la hipòtesi que l'incendi de Calafell l'hauria causat una avari en la línia elèctrica que va coincidir amb el tall en el subministrament.

     

     

    Un cable s'hauria desprès i per fregament amb el formigó hauria provocat espurnes que haurien iniciat l'incendi. Els agents rurals han aportat el cas al jutjat del Vendrell perquè obri diligències.

  • 12:31

    L'aeroport del Prat encara no es recupera de la pandèmia per aquest estiu

     

    L'aeroport del Prat ha programat 37,2 milions de seients per aquesta temporada d'estiu. Tot i que es va recuperant a poc a poc, encara dista un 7% de les xifres del 2019, just abans de la pandèmia. Això sí: l'oferta és més alta. Segons les dades publicades per Aena, les companyies aèries a Espanya oferiran fins a 221,8 milions de places, un 4,4% més que abans de la pandèmia, i 1,3 milions d'operacions, un 1,2% més. La temporada d'estiu als aeroports arrenca el pròxim 26 de març i s'allargarà fins al 28 d'octubre.

  • 12:32

    El Consell de Ministres aprova la reforma de les pensions

     

     

    El ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, assegura que les modificacions garanteixen la solidesa del sistema, la seva sostenibilitat i és més equitatiu i solidari. El ministre, a més, s'obre a millorar aspectes, si fes falta, fins i tot amb el PP. Una reforma que té el vistiplau dels sindicats, però no dels empresaris. Durant la roda de premsa, el govern ha detallat que augmentaran les cotitzacions del 0,6% a l'1,2% el 2029 i s'estableix dos possibles períodes de còmput, concretament els darrers 25 anys o els últims 29 restant els dos pitjors. 

  • 12:08

    La Federació Espanyola de Futbol es persona en el procediment del cas Negreira

     

    La FEE fa aquest pas un cop admesa a tràmit la denúncia de la Fiscalia per part del jutjat d'instrucció número 1 de Barcelona. La Federació ha elaborat també un informe del seu departament d'integritat que ha enviat a UEFA, el Consell Superior d'Esports i al FC Barcelona. La FEE recorda en un comunicat que els fets investigats són anteriors a l'actual equip de gestió i també el seu compromís en col·laborar en tot el que calgui.

  • 12:02

    Gemma Ubasart demana centrar l'atenció en les víctimes de les agressions sexuals

     

    La consellera de Justícia Gemma Ubasart ha fet referència al degoteig d'agressions sexuals entre menors dels darrers dies. Ubasart ha demanat no ''revictimitzar'' els casos i ha posat el focus en la prevenció a través de l'educació sexoafectiva. La consellera també ha aprofitat per defensar l’educació per erradicar els comportaments masclistes que hi ha, ha dit, al darrere de les violències sexuals en menors i també en adults.

  • 11:38

    Mor l'expresident del Palau de la Música Fèlix Millet amb 87 anys.

     

     

    L'expresident del Palau de la Música ha mort a la residència on vivia. Millet es trobava en règim de tercer grau penitenciari, a causa de la seva malaltia. Millet ha passat els seus últims anys de vida complint condemna pel desfalc del Palau de la Música Catalana, un dels casos de corrupció més importants que s'han jutjat a Catalunya i que el va sentenciar a 9 anys i 8 mesos de presó. Juntament amb el seu número 2, Jordi Montull, va ser condemnat per desviar més de 20 milions d'euros de la Institució cultural al seu patrimoni personal. Segons la sentència Millet i Montull van fer servir el Palau de la Música per vehicular les comissions de la constructora Ferrovial a CDC a canvi d'obra pública. En els últims anys, Millet també estava acusat d'ocultar el seu patrimoni per eludir el pagament de la multa que se li havia imposat per aquest cas.

  • 11:02

    Els Mossos investiguen 4 menors per una presumpta agressió sexual a Salou

     

    Els Mossos investiguen una presumpta agressió sexual de 4 menors a una nena de 13 anys a Salou. Com ha avançat el Diari de Tarragona, els Mossos van detenir dimarts els implicats. Després de passar a disposició del jutjat de menors, dos dels quatre nois investigats, que tenen de 16 anys, han ingressat aquest dimecres a un centre de menors per ordre judicial.

     

    Compten amb diversos antecedents per robatoris i furts. Un tercer detingut, també de 16 anys, ha quedat en llibertat vigilada, amb una ordre d'allunyament de la víctima. El quart és inimputable perquè té menys de 14 anys. Els fets haurien passat al mes d'octubre de l'any de passat a la casa d'un dels menors.

  • 10:35

    Sis persones detingudes en una operació contra el tràfic de drogues a Badalona

     

     

    Els Mossos d'Esquadra van detenir sis persones per tràfic de drogues en un dispositiu d'entrades i registres en un bloc de pisos a Sant Roc, barri de Badalona. Es van trobar 327 plantes de marihuana i 143 dosis d'haixix a dins dels habitatges, juntament amb material divers pel cultiu. A més, es relaciona els detinguts amb delictes de defraudació de fluid elèctric.

  • 9:56

    Unai Sordo, secretari general de CCOO, defensa la reforma del sistema de pensions

     

     

    El secretari assegura que el nou mecanisme de solidaritat "no destruirà ocupació", sinó que garantirà "més recursos per a seguretat social, és a dir, per les pensions del futur". D'altra banda, Sordo denuncia que detecta un "punt de cinisme" en les declaracions dels empresaris i la patronal: "dir que ara serà més difícil fer acords salarials quan no han fet cap proposta en més d'un any, és una posició una mica cínica". A més, Sordo afegeix que els empresaris haurien de ser més "corresponsables" amb la situació de dificultat que viu el país.

  • 9:25

    ENTREVISTA EVA PARERA | L'alcaldable per Barcelona i presidenta de Valents, Eva Parera, no descarta un acord amb PP o Ciutadans a Barcelona per anar junts a les eleccions municipals: "Passi el que passi, segueixo oberta fins al dia abans de presentar la llista electoral".

     
  • 9:33

    Credit Suisse demana més de 50.000 milions d'euros al Banc Nacional Suís

     

     

    Després que Credit Suisse tanqués amb una caiguda del 24% del valor, l'entitat ha demanat un préstec de 500.000 milions de francs suïssos, l'equivalent a 50.700 milions d'euros, al Banc Nacional Suís. Credit Suisse ha indicat en un comunicat que pren la decisió per "enfortir preventivament la liquiditat". El Banc Nacional Suís, per la seva banda, va informar que estaria disposat a oferir ajuda si resultava necessari. 

  • 8:35

    A RTVE Catalunya estem de dol per la mort de la nostra companya periodista Mària Sànchez a l'edat de 59 anys.

     
  • 8:30

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dijous 16 de març d'El Temps de RTVE Catalunya amb en Sergi Loras.

  • 8:25

    Comença la retirada de peixos al pantà de Sau.

     

     

    Es preveu l'extracció d'entre 40 i 60 tones de peixos que igualment moririen per manca d'oxigen. L'objectiu és preservar la qualitat de l'aigua que queda i poder fer el desembassament a Susqueda. El dispositiu s'allargarà un mes i mig i el formen tècnics d'Acció Climàtica i un equip de pescadors de Blanes que compta amb tres barques de petites dimensions que pesquen amb xarxes.
     

  • 8:20

    Nova denúncia per agressió sexual a una menor a Esparreguera. 

     

     

    Tot plegat, quan coneixem una nova presumpta agressió sexual a una nena de 13 anys per part d'un menor de 15. Segons la denúncia feta per la família de la menor, els fets haurien passat a Esparreguera al domicili del suposat agressor. Al noi l'han detingut i ha passat a mans de la Fiscalia de menors que ha decretat llibertat vigilada i una ordre d'allunyament de la víctima.
     

  • La síndica de greuges es mostra partidària de no rebaixar l'edat penal dels menors inimputables.

     

     

    La síndica de greuges, Esther Giménez Salinas, és contrària a rebaixar l'edat penal dels menors. Considera que és un criteri europeu acceptat que no s'ha de modificar. En una compareixença la síndica ha anunciat que ha obert una actuació d'ofici arran de la violació d'una nena a Badalona. Esther Giménez Salinas creu que s'ha d'aprofundir en la reparació de la víctima i això s'ha de poder fer sense necessitat de rebaixar l'edat dels menors inimputables. 

     
  • 8:15

    El Banc Central Europeu es planteja moderar la pujada de tipus d'interès.

     

     

    Avui es reunirà el Banc central Europeu que en el seu full de ruta contemplava una pujada de mig punt més. Però el context actual obre la porta a moderar l'increment fins al 0,25%, tot i que això podria llançar un missatge de preocupació. En tot cas l'objectiu és moderar la inflació europea que està al 8,5%.

  • 8:10

    La banca espanyola perd 22.000 milions en un sol dia després de la caiguda de Credit Suisse.

     

     

    Després del col·lapse del Silicon Valley Bank, ara li ha tocat a un banc europeu. L'entitat Credit Suisse, que ja arrossegava problemes previs, demanarà un rescat de 50.000 milions d'euros al Banc Nacional Suïs. Una situació de desconfiança financera que ha impactat de ple a les borses europees. És la tercera vegada que les borses europees es desplomen en una setmana. La banca espanyola, en només un dia, ha perdut 22.000 milions, i bancs com el Sabadell o el BBVA han registrat pèrdues del 10%. L'Ibex-35 ha tancat amb una caiguda del 4,3%, valors similars als dels principals mercats d'Europa. Tot i la situació, el president del Govern, Pedro Sánchez, ha llançat un missatge de tranquil·litat. 

  • 8:05

    El Govern aprovarà avui la reforma de les pensions en un Consell de Ministres extraordinari.

     

     

    Ho farà després de rebre l'aval dels sindicats, que l'han ratificat per unanimitat, però amb la negativa de la patronal, que s'ha despenjat de l'acord. Una reforma, que segons el ministre José Luís Escrivá, suposa un increment de gairebé 20.000 euros en la futura jubilació dels que ara tenen 25 anys i de 5.000 pels treballadors que ara en tenen 60. Pugen les pensions mínimes i es redueix la bretxa de gènere. A més, la reforma inclou una nova fórmula per calcular la pensió. Es comptaran els últims 25 anys de cotització o els últims 29, excloent els dos pitjors. Escrivá critica la CEOE i diu que no es posa en perill la competitivitat de les empreses. 

     

     
  • 08:00

    Bon dia. Segueix aquí les notícies més destacades d'avui dijous 16 de març de 2023.

    Aquí pots consultar els continguts més destacats d'ahir.