Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum del més destacat del 15 de març de 2023 | Controlats els incendis de Calafell i la Selva del Camp

  • Arrenca el Saló de l'Ensenyament posant el focus en l'FP i la ciència i la tecnologia
  • El Govern desplega el pla de carreteres 2+1 per intentar reduir la sinistralitat
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Notícies avui a Catalunya, 12 abril 2023. Segueix a RTVE Notícies les notícies més destacades
RTVE Notícies - Segueix les notícies més destacades

L'incendi de Calafell, al Baix Penedès, ja està controlat. Les flames van obligar a desallotjar durant unes hores a 30 veïns de dues urbanitzacions properes al foc, que van tornar a casa cap a la mitjanit. Aquesta tarda també s'ha declarat un nou foc a la urbanització El Masset de Masquefa, a l'Anoia que s'ha acabat controlat en un parell d'hores.

L'actualitat d'aquest dimecres passa per la inauguració de la 32a edició del Saló de l'Ensenyament presidida pels consellers Gonzàlez Cambray i Joaquim Nadal, que enguany posa el focus en la Formació Professional i la ciència i la tecnologia.

La Generalitat presenta el programa 2023-2030 del Pla de carreteres 2+1 per a reduir els xocs frontals amb una inversió prevista de 664 milions d'euros. El Port Vell de Barcelona invertirà 86 milions d'euros a la primera fase de "transformació" per preparar-se per la Copa Amèrica.

De l'àmbit de successos, el jutjat de Berga ha deixat en llibertat amb càrrecs el professor de l'Institut de Bagà acusat d'haver fet tocaments a dues menors.

Resum avui, a Catalunya: 15 de març de 2023

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 20:22

    El foc de Canejan afecta 200 hectàrees però els Bombers han estabilitzat el flanc esquerre

     

    El foc que crema des d'aquest dijous a la tarda a Canejan, municipi fronterer amb França de la Val d'Aran, afecta unes 200 hectàrees de superfície forestal, segons han informat els Pompiers. Amb tot, el flanc esquerre està pràcticament estabilitzat, i el dret corre per la zona prevista dins del pla de cremes de la Val d'Aran. Així, els Pompiers i els Bombers treballen perquè les flames no s'escapin d'aquests límits, però alhora les deixen fer intentant que arribin fins al final de la zona marcada.

     

    Els Pompiers destinen al succés 7 dotacions terrestres (2 camions d'aigua, 4 vehicles lleugers i 1 vehicle de comandament). També hi ha 5 dotacions terrestres dels Bombers de la Generalitat i agents de Medi Ambient.

  • 20:17

    Cas Sallent: hi haurà relleu en la direcció del centre al finalitzar el curs

     

    Educació confirma que hi haurà un relleu al capdavant del centre de Sallent on estudiaven els germans. El departament ha pactat amb el director que, en acabar el curs, es produirà un canvi en la direcció. Han finalitzat els informes i demà presentaran un escrit al jutjat d'instrucció.

  • 20:06

    Educació confirma l'avançament escolar i que les tardes de setembre seran lectives

     

    L'avançament del curs escolar es consolida i les classes del curs 2023-2024 s'iniciaran la primera setmana de setembre. Totes les tardes de setembre seran lectives en lloc de ser ocupades amb activitats de lleure no obligatòries. "Des de l'inici de curs hi haurà matí i tarda", ha dit aquest dimecres la secretària general d'Educació, Patrícia Gomà, que ha assenyalat que les tardes seran lectives "en pro de l'equitat i la qualitat educativa". Educació, però, encara no té tancada la data d'inici de curs.

     

    Gomà ha assenyalat que es concretarà la data "més idònia" un cop s'hagi tractat la qüestió amb la mesa sindical. Ara bé, sí que ha dit que es tindrà en compte que Primària i Secundària comencin el mateix dia. El Consell Escolar s'ha reunit en sessió plenària i ha consensuat que cal "racionalitzar" el calendari escolar i començar el curs amb les tardes lectives.

  • 19:21

    L'Ibex 35 tanca la jornada amb un descens del 4,3% contagiat per la caiguda de Credit Suisse

     

    L'Íbex 35 ha tancat la sessió d'aquest dimecres amb un descens del 4,3%, que li ha fet perdre els 8.800 punts, arrossegat per les pèrdues del sector bancari. El selectiu espanyol ha estat el més afectat a Europa per la caiguda de Credit Suisse, que avui ha perdut un 24% del valor en borsa després que ahir anunciés pèrdues netes de prop de 7.400 milions d'euros i que avui el seu principal accionista, el Banc Nacional Saudita, hagi anunciat que no seguirà invertint en l'entitat.

     

    Les pèrdues, que en el cas del Banc Sabadell han estat del 10% -el BBVA ha caigut un 9% i el Santader un 6%-, se sumen a les acumulades dilluns pel col·lapse del banc nord-americà Silicon Valley Bank.

  • 18:31

    Els Bombers donen per controlat l'incendi de Masquefa

     

    Els Bombers donen per controlat l'incendi de Masquefa. Els efectius es troben remullant la zona, on s'hi acumulava molta vegetació i brossa. Han calgut motoserres per accedir a alguns barrancs i l'helicòpter s'ha retirat del servei. No hi ha danys personals però s'han socarrimat algunes tanques de cases. La zona afectada ha estat la urbanització El Masset. 

  • 18:06

    L'àmbit social aplega el 45% de les quiexes rebudes l'any passat per la Síndica de Greuges

     

    El 45% de les queixes rebudes pel Síndic de Greuges de Catalunya el 2022 estan relacionades amb vulneracions de drets de l'àmbit social. Així ho mostra l'informe anual, que també assenyala que aquelles referents a l'habitatge augmenten un 34% respecte l'any anterior i que s'incrementen els casos d’emergència residencial. Durant el 2022 s'han adreçat a la institució un total de 18.068 persones i s'han iniciat 23.527 actuacions, entre queixes, consultes i actuacions d'ofici.

     

    La síndica de greuges, Esther Giménez-Salinas, ha lliurat aquest dimecres a la vicepresidenta primera amb funcions de presidenta del Parlament, Alba Vergés, l’informe, que recull en bona part l'activitat de la institució sota el mandat del síndic anterior, Rafael Ribó.

  • 18:02

    Mor un motorista en un accident a la Ronda Litoral

     

    Un motorista ha mort aquest dimecres en una sortida de via a la B-10, a l'altura del quilòmetre 3,8, en terme municipal de Sant Adrià de Besòs. Els fets han tingut lloc cap a les 16h. Arran de la incidència s'han activat quatre patrulles dels Mossos d'Esquadra i quatre unitats del Sistema d'Emergències Mèdiques.

     

    Ha calgut tallar part de la via en sentit Besòs, un fet que ha provocat 11 quilòmetres de retenció des de la Zona Franca fins a Sant Adrià de Besòs. En el que va d'any, 31 persones han mort en accident de trànsit a la xarxa viària interurbana de Catalunya, segons el Servei Català de Trànsit.

  • 17:55

    Els veïns de la urbanització Mas Mel de Calafell desallotjats ahir nit reclamen més gestió forestal

     

    Han detallat que el foc de Calafell l'han considerat controlat a les 13.02 hores i que continuen treballant a la zona amb una vintena de dotacions. La zona afectada se situa entorn de les 24 hectàrees. Sobre el de la Selva del Camp, han explicat que a la zona hi ha desplaçades vuit dotacions i que l'han considerat controlat a les 13.43 hores. En el cas de Calafell, els veïns que van ser desallotjats ahir nit per la proximitat de les flames han explicat que el foc va ser molt virulent, propi de l'estiu, i han reclamat fer més gestió del sotabosc per evitar que es repeteixi. 
     

  • 17:40

    Els Bombers treballen en l'extinció d'un incendi a Masquefa

     

    Deu dotacions dels Bombers, una d'elles aèries, treballen des de dos quarts de cinc de la tarda d'aquest dimarts en un foc forestal en interfície urbana a la urbanització El Masset de Masquefa. Els efectius destacats a l'indret actuen amb dos objectius tàctics, d'una banda ancorar la cua de l'incendi, i de l'altra protegir les construccions més properes.

  • 16:32

    Llibertat amb càrrecs pel professor de l'institut de Bagà acusat de fer tocaments a 2 alumnes

     

    El jutjat de Berga ha deixat en llibertat amb càrrecs el professor de l'institut de Bagà acusat presumptament d'haver fet tocaments a dues nenes de 12 i 13 anys. El jutge li ha dictat una ordre d'allunyament de 1.000 metres i també té prohibit comunicar-se amb les víctimes.

     

    Els Mossos el van detenir aquest dilluns després que les famílies de les dues nenes presentessin una denúncia a la comissaria de Berga. Des del Departament d'Ensenyament, s'ha activat la Unitat de Suport a l'Alumnat en Situació de Violència (USAV) i s'està atenent els alumnes del centre.

  • 15:05

    Nous carrils i barreres físiques a les carreteres catalanes per reduir accidents

     

    El Govern de la Generalitat impulsarà diverses millores en la xarxa de carreteres per reduir la mortalitat en els accidents, especialment en els xocs frontals. Les mesures formen part del Pla de carreteres 2+1, que preveu una inversió de 664 milions d'euros. Aquest pla consisteix a incorporar un tercer carril amb separació de sentits, instal·lar barreres físiques o separadors i ressaltar la línia contínua. Les actuacions es faran al llarg de 7 anys.

  • 13:49

    Joan Ignasi Elena veu necessària una anàlisi integral davant els casos recents d'agressions sexuals entre menors

     

    El conseller d'Interior ha defensat que el debat sobre el límit d'edat per imputar delictes a menors requereix una anàlisi "integral i global". "No hi ha solucions màgiques per a problemes complexos" i "buscar-les, expressa impotència", ha dit Elena des d'Amposta. El conseller ha refusat fer valoracions "en fred" sobre la qüestió i ha recordat que s'han de tenir en compte "moltes derivades de caràcter social i educatiu".

  • 13:45

    El Port Vell invertirà 86 milions d'euros en la primera fase de "transformació" per preparar-se per la Copa Amèrica

     

    El Port Vell preveu enllestir la primera fase de la seva "transformació" abans de la Copa Amèrica de Vela, l'agost del 2024. Així ho han assegurat el president del Port de Barcelona, Lluís Salvadó, i el director de Port Vell, David Pino, en la presentació de les 17 iniciatives que es completaran durant aquesta primera etapa i que suposen una inversió de 86,1 milions d'euros.

  • 13:20

    El Govern impulsa una prova per a l'autodiagnòstic del virus del papil·loma humà en farmàcies

     

    La Conselleria de Salut ha impulsat a través de l'Institut Català d'Oncologia una prova pilot dirigida a dones d'entre 30 i 65 anys del Baix Llobregat (Barcelona) per a la dispensació gratuïta de kits d'autodiagnòstic del virus del papil·loma humà en farmàcies catalanes.

  • 12:53

    Detenen un noi de 15 anys per una agressió sexual a una menor de 13 a Esparreguera

     

    Els Mossos d’Esquadra van detenir el 8 de març un noi de 15 anys per una agressió sexual a una menor de 13 a Esparreguera, segons ha avançat ‘El Periódico’. Els Mossos van rebre la denúncia el 7 de març i l’endemà van detenir el menor.

     

    Ell i la víctima ja es coneixien i els fets van passar al domicili del presumpte agressor. El detingut va passar a disposició de la fiscalia de menors i ha quedat en llibertat vigilada.

  • 12:49

    1.100 espiròmetres per valorar la capacitat respiratòria, ara des de casa.

     

     

    Els hospitals Vall d'Hebron, Parc Taulí i Sant Joan de Déu han rebut un miler d'espiròmetres de la fundació privada Daniel Bravo Andreu per donar-los a pacients amb patologia respiratòria crònica. Això els permetrà realitzar l'espirometria, la prova més important per valorar la capacitat respiratòria, des de casa.

     
  • 12:37

    González - Cambray afirma que ''cal millorar la detecció'' dels casos d'agressions sexuals a menors

     

    El conseller d'Educació Josep González-Cambray ha fet referència als darrers casos d'agressions sexuals entre menors, alguns d'ells en instituts, en la inauguració del Saló de l'Ensenyament. González-Cambray ha explicat que ''milloraran els protocols'' però que cal posar èmfasi en la detecció dels casos en les famílies i en els instituts.

  • 12:25

    El Govern de la Generalitat preveu invertir 664 milions d'euros en la millora de la seguretat del 7% de la xarxa de carreteres

     

    El conseller de Territori, Juli Fernàndez, ha presentat el Pla de carreteres 2+1 orientat a "reduir els xocs frontals" i "evitar la mortalitat" a la xarxa de carreteres de Catalunya. El cap del Departament ha detallat que el pla preveu invertir 664 milions d'euros per millorar la seguretat viària de 418 km de carreteres, el que suposa el 7% de la xarxa. "Això permetrà reduir la sinistralitat mortal en un 20%", ha assegurat Fernàndez, i ha afegit que, en concret, en les carreteres on es farà la intervenció, es permetrà reduir la mortalitat en un 80%. El programa preveu fer les actuacions al llarg de 7 anys.

  • 11:52

    El RACC demana un transport públic "fiable" abans d'impulsar actuacions com la Superilla de l'Eixample

     

    El RACC ha reclamat millorar el transport públic de l'entorn de Barcelona i oferir a la ciutadania una "alternativa fiable" abans d'impulsar actuacions per descongestionar el trànsit privat a l'interior de la capital. Ho ha dit el president de l'ens, Josep Mateu, en un acte que s'ha celebrat a La Pedrera i on s'ha mostrat crític amb les polítiques de mobilitat impulsades pel govern d'Ada Colau. Així, ha considerat que projectes com el de la superilla de l'Eixample o el de la remodelació de la Via Laietana s'han fet de forma "precipitada" i "sense informar els veïns i veïnes sobre les conseqüències".

  • 11:08

    L'incendi de Calafell ha cremat unes 24 hectàrees. 

     

     

    Els Bombers mantenen uns 10 camions i vehicles de comandament i suport a Calafell. Durant el dia, controlaran les possibles revifades que puguin sorgir a l'interior i al perímetre, tot i que les condicions meteorològiques són favorables perquè el vent ha minvat.

    L’alcalde de Calafell, Ramon Ferré, ha explicat que les franges de protecció es fan habitualment entre l’abril i el maig, quan creix la vegetació, i ha admès que el foc els ha agafat a contrapeu perquè "encara no era el moment de netejar el sotabosc, perquè no és l’època de l’any adequada".

    "No esperàvem que al març tindríem un incendi amb condicions de juliol”, ha afegit Ferré, que també ha demanat a les administracions un canvi a la normativa perquè intervenir en solars bruts sigui més ràpid.

  • 11:44

    Crida del Banc dels Aliments per poder comprar llet

     

    El Banc dels Aliments fa una crida d'urgència als ciutadans per tal que facin col·laboracions econòmiques a través de la web del banc, per poder comprar llet. Un producte bàsic que es repartirà entre els 240.000 usuaris del banc. En el que portem del 2023  s'estan repartint 0,6 litres per persona a la setmana, quan el recomanable és 1 litre. Aquest descens en el repartiment és deu a què la Unió Europea ha comunicat que l'ajut previst serà del 50% i en aquesta entrega no estarà inclosa la llet. 
     

  • 11:16

    Detingut un menor per una presumpta agressió sexual a una nena a Esparreguera

     

    El suposat agressor, de 15 anys, i la víctima, de 13, es coneixien, ja que tots dos viuen en la mateixa urbanització d'Esparreguera i van a classes de reforç en un centre socioeducatiu. L'agressió s'hauria produït en el domicili del noi el passat 5 de març. Segons la denúncia interposada pels pares de la víctima, els dos joves van ser a casa del noi, tots dos es van tancar a l'habitació del denunciat i es van gravar besant-se. Posteriorment, la noia, que segons relaten fonts policials pren medicació s'hauria quedat adormida i és llavors quan l'acusat l'hauria violat. Els mossos el van detenir el passat 8 de març i després de passar el divendres 10 a disposició judicial el jutge va decretar llibertat vigilada i una ordre d'allunyament de 250 metres. 

  • 10:54

    A partir d'aquest dimecres ja no es ven la tradicional T-Jove en el format de cartró

     

    Avui entra en vigor l'ampliació en 5 anys de la validesa de la T-Jove. A partir d'avui, doncs, aquest títol de transport passa a ser per a menors de 30 anys. Simultàniament, s'unifica el seu preu de la T-Jove a 40 euros per a les sis corones del sistema tarifari de l'Autoritat del Transport Metropolità de Barcelona. Actualment, s'aplica a aquest títol un descompte del 50 %. Des d'avui la T-Jove només està disponible en el suport de la T-Mobilitat. Ja no es podran adquirir títol magnètic, però durant tot l'any els adquirits prèviament es poden fer servir a les màquines validadores.
     

  • 10:37

    Tots els grups tret d'ERC demanen la compareixença urgent de Carles Campuzano al Parlament

     

    La Comissió de Drets Socials del Parlament de Catalunya ha votat aquest dimecres a favor de la compareixença urgent del conseller Carles Campuzano perquè expliqui la seva promesa de construcció d'una nova residència a Santa Coloma de Gramenet. Diumenge passat, en un acte de partit, Campuzano, es va comprometre a impulsar una nova residència per a persones majors en aquest municipi si ERC aconseguia l'alcaldia. El diputat Bartomeu Compte, d'ERC, ha argumentat que les residències geriàtriques a Catalunya "es fan en funció de les necessitats" del territori i ha recomanat als altres diputats de la comissió que s'escoltessin la totalitat i la literalitat de les declaracions de Campuzano.

  • 10:15

    L'Escolania de Montserrat crearà un cor mixt de cambra

     

    L'Escolania de Montserrat ha anunciat la creació d'un cor mixt de cambra que incorporarà per primera vegada a dones, d'entre 17 a 24 anys, i estarà dirigit per Pau Jorquera, ha informat l'Abadia de Montserrat. Aquest nou Cor cantarà una vegada al mes i els assajos es concentraran en aquests caps de setmana mensuals, en els quals cantaran entre altres el 'Salvi Regina' i el 'Virolai' en l'ofici de vespres del dissabte i en la missa conventual del diumenge. El prefecte de la Escolania de Montserrat, Efrem de Montellà, ha explicat que es preveu que el cor estigui format entre 20 i 25 cantors, i que les audicions per a triar als seus components es faran al maig.

  • 9:50

    12 comarques continuen en nivell 2 del Pla Alfa de prevenció d'incendis.

     

     

    Després de dos dies amb diversos incendis forestals pel territori, el Pla Alfa continua amb 12 comarques en nivell 2. 13 comarques més estan en nivell 1 de prevenció per risc d'incendis. El Pla Alfa s'actualitza diàriament i pot variar depenent de les previsions meteorològiques i aquests dies, sobretot, pel vent.

  • 9:55

    Aixequen el confinament per l’incendi de Calafell. 

     

     

    Durant la nit s’han pogut estabilitzar els focus secundaris i perimetrar el foc i els focus secundaris que s’havien originat. 

     
  • 9:53

    Dimiteix la representant d'igualtat de la Facultat de Ciències de la UAB pel cas de delicte d’abús sexual d'un professor.

  • 9:15

    ENTREVISTA CAFÈ D'IDEES | El periodista, presentador de televisió i escriptor Boris Izaguirre demana un esforç per recuperar la convivència entre Barcelona i Catalunya amb Madrid i la resta d'Espanya: "El pes de perdre la convivència ha estat més de la banda castellana. Barcelona vol recuperar protagonisme". 

     

     

     
  • 8:30

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dimecres 15 de març d'El Temps de RTVE Catalunya amb en Sergi Loras.

     

  • 8:25

    Arrenca una nova edició del Saló de l'Ensenyament de Barcelona.

     

     

    La fira per ajudar als estudiants d'educació secundària i batxillerat a decidir quin serà el seu no pas formatiu. Tot plegat, quan 50 instituts de tot Espanya han fet una prova pilot amb el nou model d'exàmens de selectivitat.

  • 8:20

    Detingut un professor de l’institut de Bagà acusat de fer tocaments a dues menors.

     

     

    Es tracta de dues estudiants de 12 i 13 anys que han assenyalat a un professor de l'institut com a presumpte autor dels tocaments. Les famílies de les víctimes van presentar la denúncia a la comissaria de Berga dilluns, i ahir al vespre es va detenir l'home, que en les pròximes hores passarà a disposició judicial. L'institut Alt Berguedà ha activat el protocol per agressió sexual arran de la denúncia. 
     

  • 8:15

    El nivell 2 del Pla Alfa continua activat a 13 comarques catalanes.

     

     

    El vent, la humitat i el terreny sec fan que a tretze comarques catalanes continuï activat el nivell dos del pla Alfa, i això es tradueix en el fet que tenen un risc alt o molt alt de patir un incendi. Els Agents Rurals restringeixen les activitats a la natura en diverses zones i demanen extremar la precaució davant d'aquest episodi.
     

  • 8:10

    Estabilitzats dos incendis més, a la Selva del Camp i al Perelló.

     

     

    A banda de l'incendi de Calafell, en les últimes hores se n'han declarat dos més, de menys magnitud i ja estabilitzats, a la Selva del Camp i al Perelló. Uns fets totalment inusuals per l'època de l'any.

    L'incendi de la Selva del Camp ha cremat fins a 13 hectàrees, i els Agents Rurals creuen que s'hauria pogut originar a partir de la crema de restes vegetals apagades amb terra.

  • 8:05

    L'incendi de Calafell, al Baix Penedès, ja està estabilitzat.

     

     

    Així ho ha informat bombers aquest matí després d'estar treballant a la zona tota la nit. 30 dotacions i una setantena de Bombers encara hi treballen per extingir-lo.

     

    L'incendi, que es declarava a les 6 de la tarda d'ahir, hauria cremat prop de 20 hectàrees. És el tercer incendi que es declara a la província de Tarragona en 24 hores. Les flames van obligar a desallotjar durant unes hores a 30 veïns de dues urbanitzacions properes al foc, que van tornar a casa cap a la mitjanit. 

     
  • 08:00

    Bon dia. Segueix aquí les notícies més destacades d'avui dimecres 15 de març de 2023. 

    Aquí pots consultar els continguts més destacats d'ahir.