Enlaces accesibilidad
'Procés'

La Fiscalia acusa la Mesa de l'1-O de posar-se al servei dels interessos del procés

Per
Lluís Guinó, Ramona Barrufet, Anna Simó i Lluís Corominas a l'inici de la repetició del judici
Lluís Guinó, Ramona Barrufet, Anna Simó i Lluís Corominas a l'inici de la repetició del judici

Els quatre exmembres de la Mesa, Anna Simó d'ERC, i Lluís Corominas, Ramona Barrufet i Lluís Guinó de Junts han tornat a seure al banc dels acusats per un delicte de desobediència per permetre les conegudes com a lleis de desconnexió el setembre del 2017. El TSJC els va condemnar l'any 2020 a 20 mesos d'inhabilitació i 30.000 euros de multa per permetre la tramitació de la llei del referèndum i la de transitorietat jurídica. Després de recórrer la sentència al Tribunal Suprem, l'alt tribunal va apreciar falta d'imparcialitat de dos dels magistrats que els van condemnar.

El TC va ser inconcret

En la primera jornada, els diputats sobiranistes de la Mesa del Parlament que aleshores presidia Carme Forcadell van al·legar davant el tribunal que han complert "amb escreix" la pena d'inhabilitació que se'ls va imposar en 2020 per les lleis del 'procés' i que el Suprem va anul·lar el novembre passat.

El TSJC repeteix el judici als exmembres de la Mesa del Parlament | Nuria Alcalá

D'altra banda, han tornat a defensar que el Tribunal va ser inconcret i no es fixaven què havien de fer respecte a aquestes lleis. Simó ha defensat que no tenien potestat per alterar el contingut de les resolucions dels grups parlamentaris i només podien exercir un control formal. Els exmembres de la Mesa del Parlament esgrimeixen davant el TSJC que estan emparats per la inviolabilitat parlamentària en el judici per presumpta desobediència.

Darrera jornada

Aquest dimecres han declarat els exmembres no sobiranistes de la Mesa, per qui els advertiments del Constitucional, en canvi, deixaven clar que no es podien tramitar iniciatives parlamentàries independentistes.

Per la seva banda, el fiscal Pedro Ariche ha argumentat que la Mesa presidida per Carme Forcadell va perdre el seu paper "d'organisme imparcial" per posar-se "al servei dels interessos del Govern" quan van permetre la tramitació de les lleis del procés. Ariche ha insistit que les decisions de la Mesa de l'1-O es van prendre executant un pla per donar cobertura a la ruptura amb l'Estat.

Vist per sentència la repetició del judici a la Mesa del procés | Nuria Alcalá

A diferència del judici de 2020, els exdiputats de JxSí compten amb el precedent d'una altra sentència sobre desobediència al Parlament. El TSJC va absoldre el passat novembre l'expresident de la Cambra, Roger Torrent, per permetre la tramitació de les resolucions a favor de l'autodeterminació, en concloure que eren meres declaracions polítiques.