Enlaces accesibilidad
Artesania

L'art de crear maquetes tàctils per a persones cegues

  • L'escultora Ana Marín crea maquetes per a persones cegues per fer l'art accessible a tothom
  • Les maquetes tàctils permeten als usuaris percebre la forma, textura i temperatura de les escultures tridimensionals
  • Pots trobar a RTVE Play Catalunya tots els continguts de 'Fet a mà', programa presentat per Juan Avellaneda

Per
Fet a mà - Juan Avellaneda descobreix les escultures tàctils per a les persones amb discapacitat visual

L'escultora, propietària i maquetista Ana Marín ha trobat la seva passió en la creació de maquetes tàctils per a persones cegues. La seva inquietud va néixer fa 22 anys quan el seu company va ser diagnosticat amb diabetis, i va començar a preocupar-se per la possibilitat que pogués quedar cec. Això la va portar a investigar sobre l'accessibilitat i va començar a treballar en la seva primera maqueta tàctil per al Museu del Traginer a Igualada. Juan Avellaneda, dissenyador i presentador de ‘Fet a mà’, ha pogut comprovar què se sent al "mirar" una escultura a través del tacte.

Art accessible per a la discapacitat visual

La idea de crear escultures tàctils li va sorgir després de realitzar un estudi sobre la cultura i els sentits. A més de ser un objecte per a l'activitat contemplativa, l'escultura tridimensional també serveix com a objecte de coneixement empíric en poder tocar-la. Les persones amb discapacitat visual poden percebre la forma, textura i temperatura de l'escultura. Això també resulta interessant per a aquelles persones que volen experimentar el sentit del tacte, complementant la informació visual.

L'artista ha estudiat diverses disciplines, com l'escultura, tècniques com el gravat i materials com el vidre, la qual cosa li ha permès perdre la por a experimentar amb materials diferents. La disciplina i el treball constant són molt importants per a ella. La seva vida li ha demostrat que, si mantens la teva línia durant suficient temps, acabes aconseguint el que et proposis. La constància i la perseverança són la clau per aconseguir els teus objectius.

Tocar l'art amb les mans

Les maquetes tàctils que crea tenen una mida màxima d'1-1,20 metres, que és el que pot aclaparar una persona amb els braços oberts. A més, ha de tenir en compte la temperatura del material perquè els usuaris puguin percebre la textura de manera adequada.

Avellaneda toca l'art amb les mans gràcies a les escultures tàctils de l'artista Ana Marín

Avellaneda toca l'art amb les mans gràcies a les escultures tàctils de l'artista Ana Marín cropper

L'escultora té un vincle emocional amb la seva feina. La primera vegada que les seves amigues cegues van tocar la maqueta del Palau Güell, es va emocionar en veure com gaudien. Aquesta és la recompensa més gran de la seva feina: veure que les persones amb discapacitat visual poden experimentar l'art amb la mateixa intensitat que les persones que poden veure. Malgrat això, també ha passat per moments difícils, tot i que sempre ha trobat la força per continuar. Sobretot, se sent molt orgullosa de poder utilitzar aquestes maquetes per explicar el patrimoni artístic del nostre país.

Si vols saber més sobre el seu procés artístic, no et perdis el capítol ‘La disciplina’ de ‘Fet a mà’ a RTVE Play Catalunya.