Enlaces accesibilidad
Artesania

Dones que s'obren pas en professions masculinitzades: les artesanes del ferro

  • 'Nicknom' és una empresa de Teià creada per dones que fa peces personalitzades a partir de ferro
  • Mireia Oliva i Ari Diaz de Brito van iniciar el projecte del ferro ara fa 18 anys
  • Pots trobar a RTVE Play Catalunya tots els continguts de 'Fet a mà', programa presentat per Juan Avellaneda

Per
Fet a mà - L'amistat

La Mireia Oliva i l’Ari Díaz de Brito són dues ments creatives amb moltes coses en comú. Quan es van conèixer a Teià, treballant de monitores de menjador ara fa 18 anys, van adonar-se que les unien passions compartides com la fotografia i el treball manual. D’aquesta amistat i visió en va néixer Nicknom, un taller rural on dissenyen i produeixen artesanalment amb ferro, i que Juan Avellaneda, dissenyador i presentador de ‘Fet a mà’, ha volgut conèixer de primera mà per saber com treballen dues dones en una professió on històricament han treballat els homes.

Dones en professions masculinitzades

El treball del ferro sempre ha estat associat als homes. Tant és així que, per exemple, van tenir problemes per trobar roba de treball per elles. Però res les ha aturat per continuar endavant amb la seva idea de negoci. Un procés completament artesà i adaptat a cada client. En què consisteix el producte que ofereixen?

Artesanes del ferro

Les peces més icòniques de les dues dissenyadores són els penjadors amb noms de nens. Cada penjador és únic i amb una tipografia diferent. “Nosaltres no treballem amb estoc, treballem sobre comanda”, explica la Mireia. Cada peça té ànima pròpia. Passa de ser un tros de ferro ple de pols, a tenir un disseny i nom propi. “Un cop el tenim fet, l’anomenem pel nom del nen”, explica l’Ari.

Els penjadors de ferro de la marca Nicknom són peces úniques forjades artesanalment

Els penjadors de ferro de la marca Nicknom són peces úniques forjades artesanalment RTVE Catalunya

Quan tenen un encàrrec el primer pas és escriure el nom en un paper. A partir d’aquí es comencen a crear les lletres de forma individual, treballant una barra de ferro en fred. Per donar la forma desitjada, es corba de forma minuciosa aprofitant el màxim que ofereix cada peça, ja que la limitació depèn del gruix de la barra utilitzada. Un cop tenen el nom fet se solden les peces que estiguin separades i es llima per eliminar les rebaves. Finalment, quan la peça està completament construïda es pinta. Per donar color primerament cal aplicar una emprimació que evitarà que s’oxidi i assegurarà que la pintura quedi perfectament fixada.

Si vols conèixer més sobre les artistes i el seu procés creatiu, no et perdis 'L'amistat' de 'Fet a mà' a RTVE Play Catalunya.