Enlaces accesibilidad
TSJC

Es complica el futur judicial de Borràs per les adjudicacions de la ILC

Per
Laura Borràs - Noticies Catalunya avui 18 de novembre
Laura Borràs, durant la compareixença després de ser suspesa com a presidenta del Parlament

El judici a Laura Borràs per les adjudicacions a dit a un amic quan estava al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes es complica, almenys pels interessos de la presidenta de Junts. Segons ha pogut confirmar RTVE, l'informàtic, principal beneficiari dels contractes, negocia amb la Fiscalia un pacte per esquivar la pena de presó. El pacte comportaria l'autoinculpació del mateix Isaías Herrero i la inculpació de la presidenta suspesa del Parlament.

Ara com ara, la Fiscalia demana tant per a ell com per a la presidenta suspesa de la cambra catalana sis anys de presó per falsedat documental i vint-i-un anys d'inhabilitació per ocupar càrrec públic. A banda demana una multa de 144.000 euros per a Borràs i una altra de 72.000 euros per a Herrero.

La Fiscalia considera que Borràs va adjudicar a Herrero tasques per valor de 335.000 euros, però que les hi van pagar en factures que no superaven els 18.000, de tal manera que s'esquivava l'obligatorietat de convocar concursos públics per a quantitats superiors a aquesta.

El Govern no acompanyarà Borràs

La informació ha transcendit a poc perquè s'enceti el judici que divendres l'asseurà en el banc dels acusats del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Borràs, a banda, també ha vist en les darreres hores com tant el Govern, com ERC i la CUP, han decidit donar-li públicament l'esquena a Borràs, en anunciar que no l'acompanyaran com han fet amb altres líders independentistes inculpats en altres processos.

El Tribunal ha reservat la jornada del divendres per a les qüestions prèvies i el judici es reprendrà 10 dies després, el dilluns 20, per a continuar amb sessions seguides fins al dimecres 1 de març. El divendres al matí, Borràs arribarà al TSJC arribarà acompanyada dels representants de Junts, que ha convocat una concentració en el seu suport a partir de les 9.30 hores afirmant que la causa "és un cas de persecució política".

Aquest mateix dimarts, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha confirmat que cap membre de l'executiu català participarà dels actes de suport previs al judici i ha evitat fer més valoracions al respecte tot i la insistència de les preguntes dels periodistes sobre els motius. En tot cas, des de l'executiu català s'insisteix que espera que sigui "un judici just".

Mala praxi per ERC i la CUP

En canvi, la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha avisat aquest dilluns que el partit no l'acompanyarà al judici argumentant que el seu cas "no té res a veure amb la repressió política" sinó amb presumpta mala praxi en la gestió de recursos públics, a diferència d'altres ocasions en les quals des de 2017 tots dos partits sí han protestat junts contra multitud de cites judicials relacionades amb el 1-O.

La diputada de la CUP al Parlament Eulàlia Reguant ha deixat clar que la formació anticapitalista ha assegurat que tampoc no acompanyaran Borràs en el seu judici al TSJC. En una entrevista al Cafè d'Idees de la 2 i Ràdio 4, ha advertit que "és un cas que, molt probablement, s'ha magnificat per ser qui és, però té un origen no vinculat a l'exercici de l'autodeterminació perquè està vinculat a unes suposades males pràctiques", ha destacat.