Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum notícies avui a Catalunya: 18 de gener de 2023 | La catalana Maria Branyas es converteix en la persona més gran del món amb 115 anys

  • Els Mossos activen el dispositiu de seguretat de cara a la cimera hispano-francesa de Barcelona
  • Els sindicats educatius i de la sanitat alerten que estan al límit i demanen el suport a les vagues del 25 i 26 de febrer
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
La catalana Maria Branyas es converteix en la persona més gran del món
La catalana Maria Branyas es converteix en la persona més gran del món

L'actualitat d'aquest dimecres passa pels preparatius de la cimera entre Espanya i França que aquest dijous acull Barcelona i que està marcada per les mobilitzacions del moviment independentista, que considera l'elecció de la capital catalana com una provocació per part de la Moncloa.

Hem conegut que la catalana Maria Branyas s'ha convertit en la persona més longeva del món després de la mort d'una monja francesa, Lucile Random, que tenia 118 anys. La Maria viu actualment a una residència d'Olot i va néixer el 4 de març del 1907.

A les portes de la Vaga de Sanitat, Educació i d'Estudiants dels 25 i 26 de gener, els principals sindicats implicats fan públic el manifest conjunt on alerta de les condicions "límit" en què treballen i demanen suport a les protestes al carrer que faran la setmana vinent. Hi ha una reunió prevista entre Salut i Metges de Catalunya.

La Generalitat es reuneix amb el sector del taxi per intentar abordar les reclamacions contra les plataformes de VTC que no respecten la tarifa regulada.

La Generalitat, l'Ajuntament de Barcelona, la Diputació, la Universitat de Barcelona i l'Hospital Clínic han acordat l'ampliació del Campus Clínic a l'avinguda Diagonal de Barcelona per a crear un gran pol de coneixement en matèria de salut.

Continua l'episodi de fort vent que afecta Catalunya des d'aquest dimarts. Malgrat alguns desperfectes, ha tingut efectes positius, sobretot pel que fa a la baixada de preu de la llum gràcies a la producció d'energia eòlica. Amb la baixada de les temperatures, Barcelona ha posat en marxa els refugis climàtics per a persones més vulnerables.

RESUM NOTÍCIES AVUI A CATALUNYA

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 20:53

    Desactivada l'alerta del Pla Bàsic d'Emergència Municipal per ventades a Barcelona

     

    L'Ajuntament de Barcelona ha desactivat la fase d'alerta del Pla Bàsic d'Emergència Municipal per ventades, atesa la millora de les condicions meteorològiques i la disminució de serveis dels Bombers relacionats amb les ratxes de vent a la ciutat. El pla es va activar ahir al migdia, i durant aquest període el cos d'emergències ha dut a terme 128 serveis. 

  • 19:51

    El Govern confia aturar la vaga de taxis amb noves mesures

     

    La Generalitat i representants del sector del taxi s'han reunit aquesta tarda per tractar de desencallar la situació que denuncien des dels sindicats Élite Taxi i Sindicat del Taxi de Catalunya. Una situació que denuncien des de fa temps i que els ha portat a convocar una vaga de 4 dies, del 31 de gener al 4 de febrer. Critiquen que les plataformes com Uber i Cabify no respecten les tarifes regulades. Per això, el Govern proposarà noves sancions pels incompliments del sistema tarifari.

     

    D'altra banda, el Departament de Territori obre la porta a permisos temporals a VTC per donar cobertura a grans esdeveniments com el Mobile World Congress.

  • 19:31

    Les treballadores de les llars d’infants municipals de Sitges faran vaga a partir del 2 de febrer

     

     

    Les treballadores de les dues llars d’infants municipals de Sitges han convocat una vaga de dos dies per setmana a partir del 2 de febrer. Reclamen a l’Ajuntament que resolgui les diferències salarials que hi ha entre diverses educadores que exerceixen càrrecs iguals, alhora que demanen millors condicions laborals i més recursos.

     

    La plantilla de les llars el Cercolet i la Moixiganga fa anys que manté aquesta reivindicació, i ara alça de nou la veu coincidint amb el nou concurs que ha obert l’Ajuntament de Sitges per adjudicar el servei un cop acabada l’anterior licitació.

  • 19:19

    Illa diu que s'han donat "una setmana més de temps" amb Aragonès per negociar "amb discreció" els pressupostos

     

    El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha assegurat que s'han donat una setmana més de temps amb el president del Govern, Pere Aragonès, en la negociació dels pressupostos per treballar "amb discreció". En declaracions als periodistes des d'Osca, Illa ha rebutjat "parlar per parlar" sobre com van les converses amb l'executiu i ha dit que vol "guardar un punt de discreció".

  • 19:19

    Illa diu que s'han donat "una setmana més de temps" amb Aragonès per negociar "amb discreció" els pressupostos

     

    El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha assegurat que s'han donat una setmana més de temps amb el president del Govern, Pere Aragonès, en la negociació dels pressupostos per treballar "amb discreció". En declaracions als periodistes des d'Osca, Illa ha rebutjat "parlar per parlar" sobre com van les converses amb l'executiu i ha dit que vol "guardar un punt de discreció".

  • 18:01

    El Servei d'Acollida del Centre LGTBI de Barcelona va atendre 450 persones l'any 2022

     

    El Servei d'Acollida del Centre LGTBI de Barcelona va atendre 450 persones l'any 2022, d'entre les quals, 422 es van derivar als serveis especialitzats propis del centre, que són d'assessorament jurídic, psicològic i per a persones trans. Els tràmits d'estrangeria i asil i les peticions sobre necessitats bàsiques i assessorament psicològic van suposar prop del 50% de les demandes. 

  • 17:58

    El Servei d'Acollida del Centre LGTBI de Barcelona va atendre 450 persones l'any 2022

     

    Són dades del balanç anual que ha fet l'Ajuntament de Barcelona. Del total, 422 es van derivar als serveis especialitzats propis del centre, que són d'assessorament jurídic, psicològic i per a persones trans. Els tràmits d'estrangeria i asil i les peticions sobre necessitats bàsiques i assessorament psicològic, van suposar prop del 50% de les demandes.

    Al llarg d'aquests quatre anys, l'Àrea d'Acollida ha atès 1.637 persones, de les quals el 82% també ha rebut l'atenció dels serveis especialitzats de l'equipament. Gairebé 90.000 persones han participat a les activitats celebrades al Centre LGTBI.

  • 17:54

    Barcelona desplega 134 refugis climàtics davant el temporal de fred

     

    El temporal de vent farà que la temperatura baixi en picat al llarg dels pròxims dies. Això suposarà un augment de l'ús de la calefacció. Però no tothom té aquesta opció per fer front al fred. Per això, a Barcelona ja estan en marxa els refugis climàtics per a les persones més vulnerables. En total, l'Ajuntament de Barcelona ha facilitat 134 punts desplegats per la ciutat per refugiar-se del fred.

  • 17:34

    El Barcelona Beach Festival cancel·la l'edició d'aquest 2023

     

    El Barcelona Beach Festival no es celebrarà aquest estiu perquè, segons la promotora organitzadora Live Nation, l'Ajuntament de Sant Adrià de Besòs no atorga la llicència a l'esdeveniment. El certamen ja es va dur a terme l'any passat 'in extremis', després que el consistori al·legués que faltava documentació per atorgar el permís i s'arribés a un acord hores abans de començar.

    Ara, però, els responsables del festival afirmen que el consistori els ha denegat la llicència d'activitat i que no han pogut trobar una altra ubicació.

  • 17:00

    L'Advocacia de l'Estat també demana a Llarena que persegueixi Puigdemont per desordres públics agreujats

     

    L'Advocacia de l'Estat ha recorregut la interlocutòria dictada pel magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena i li demana, com ja ha fet la Fiscalia, que també persegueixi l'expresident català Carles Puigdemont pel delicte de desordres públics agreujats. L'Advocacia demana, així, que aquest delicte se sumi als que el jutge preveu incloure en l'euroordre: desobediència i malversació agreujada. En cas de prosperar, suposaria incrementar la petició de penes de presó fins els 17 anys. 
     

  • 16:35

    Vist per sentència el judici a dos regidors del PSC i el cap de la policia local de Pineda de Mar

     

    Estan acusats de coaccionar els responsables de dos hotels perquè expulsessin els policies nacionals allotjats durant l’1-O. Durant el judici tant els dos polítics acusats, que han reconegut els fets, com els testimonis que han comparegut han exculpat al policia de les amenaces. Per aquest motiu el fiscal tot i mantenir la petició de presó al cap policial, li rebaixa  de 3 a 2 anys i mig la petició de presó i l'acusa d'omissió del deure de perseguir delictes. Pels dos polítics, que ja ahir van pactar amb la fiscalia, el ministeri públic sol·licita 1 any  de presó i un altre d'inhabilitació.

  • 16:00

    La companyia Microsoft anuncia una retallada de 10.000 llocs de treball per aquest 2023

     

    La multinacional nord-americana Microsoft ha anunciat que es veu obligada a retallar 10.000 llocs de treball fins al final del tercer trimestre d'aquest any, una xifra que representa al voltant del 5% de la plantilla a nivell global. Entre els motius que ha argumentat el CEO de Microsoft, Satya Nadela, hi ha la reducció de la despesa digital de les companyies després de l'impuls generat per la pandèmia juntament amb el context econòmic actual.

  • 14:46

    Mor una dona en l’incendi d’un edifici a Segur de Calafell

     

    Una dona de 52 anys ha mort en l’incendi d’un edifici a Segur de Calafell, a l’avinguda d’Espanya, segons ha informat l’ajuntament del municipi. Els Bombers han rebut l’avís a les 12.45 hores. La víctima ha estat atesa pels serveis sanitaris, però els intents de reanimació no han tingut èxit.

  • 13:56

    El TSJC rebaixa a 4 anys i mig de presó la pena al jove que va violar una amiga tornant de festa a Sant Feliu de Guíxols

     

    La secció d'apel·lació del TSJC ha rebaixat a 4 anys i mig de presó la pena al jove que va violar una amiga tornant de festa a Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà) el 20 d'abril del 2019. L'alt tribunal ha estimat parcialment el recurs de la defensa contra la sentència de l'Audiència de Girona i li redueix la condemna en aplicació de la llei del 'només sí és sí'.

     

    L'Audiència li havia imposat 9 anys i mig de presó per dos delictes d'agressió sexual, un d'ells en grau de temptativa, perpetrats la mateixa nit. El TSJC, però, considera que no es pot condemnar per dos atacs diferents i l'absol de l'intent d'agressió sexual.

  • 13:43

    Dos esquiadors resulten ferits a Baqueira Beret per una allau 

     

    Els pompiers han rebut l'avís a les quarts de dotze i l'allau s'hauria produït a dos quarts d'onze. Els esquiadors es trobaven fora pistes a Baqueira i han pogut ser rescatats. Han estat traslladats a l'hospital de Vielha en helicòpter i pateixen diferents lesions lleus. Esquiaven fora pistes, a la zona de la vinyeta.  D'altra banda, el servei català de trànsit adverteix de presència de gel i neu a la calçada a Sort, Espot, Valls d'Aguilar, la Vall d'Aran entre Vielha i Vilamòs i El Pont de Suert. Calen cadenes per circular pel port de la Bonaigua i també a l'accés del pla de Beret. 

     

  • 13:34

    Acord per ampliar el Campus Clínic al voltant de la Diagonal de Barcelona

     

    La Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, la Universitat de Barcelona i l’Hospital Clínic acorden l’ampliació de Campus Clínic al voltant de la Diagonal per crear un gran pol de coneixement en matèria de salut. Aquest és el primer pas per crear un centre punter, intel·ligent, de referència nacional i internacional, que agrupi en un únic campus l’assistència, la docència, la recerca i la innovació en salut del Clínic.

    Es posarà en marxa un equip de treball amb totes les administracions implicades per concretar el projecte i fixar-ne un calendari

  • 13:30

    Desactivada l'alerta per forts vents

     

    Protecció Civil ha desactivat l'alerta del VENTCAT que va posar en marxa dilluns un cop actualitzades les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya, que indiquen que el fort vent ha d'anar a menys les pròximes hores.

     

    Tot i això, manté el pla VENTCAT en fase de prealerta per la previsió de ventades a la meitat sud de Catalunya entre aquest dimarts a la tarda i durant les primeres hores de dimecres.

  • 13:22

    S'acaba l'"efecte teletreball" a les carreteres catalanes i torna augmentar el trànsit

     

    12 persones han perdut la vida en accidents de trànsit a Catalunya des que va començar l'any a Catalunya. Així ho recull el balanç de sinistralitat del Servei Català de Trànsit (SCT), que compara les xifres amb l'any passat i l'any previ a l'esclat de la pandèmia.  El gener de 2022 va enregistrar un 50% més de víctimes mortals respecte del 2019. El març es va produir una disminució de la mortalitat per baixada mobilitat a causa de la vaga de transportistes i guerra d'Ucraïna.  A l'abril vam tenir 23 víctimes mortals, al maig és quan es fa una acció molt intensiva sobre l'AP-7 i és quan es comença a veure una baixada fins a l'octubre. 

  • 13:19

    El local "Oasis Cultural" no té llicència per fer de discoteca

     

    En les últimes hores, s'ha fet viral un vídeo on joves menors de 14 anys surten ballant de forma sexualitzada en una discoteca de Barcelona. Però més enllà de la polèmica, el local en qüestió no té llicència per acollir aquest tipus de festes. El local amb denominació comercial "Associació Oasis Cultural", situat a l'avinguda de Madrid 136 al districte de Sants, té obert un expedient de cessament de l'activitat, ja que només disposa d'una llicència d'oficina no oberta al públic, sense servei a la indústria. L'Ajuntament de Barcelona l'hi ha obert a causa d'una inspecció realitzada per la Guàrdia Urbana el juny del 2022, i entre altres incompliments, la investigació constata que l'activitat que s'hi fa és diferent de l'autoritzada.
     

  • 12:53

    El PP retalla distàncies en intenció de vot al PSOE

     

    El Baròmetre d'Opinió del Centre de Recerques Sociològiques (CIS) de gener situa al PP al capdavant en vot ja decidit, superant en cinc dècimes al PSOE. Els socialistes mantenen un avantatge d'1,7 punts en l'estimació de vot. En concret, atorga al PSOE una estimació de vot del 30,2%, quatre dècimes menys que el mes anterior, mentre que al PP li atribueix un suport del 28,5. Unides Podem se situa com tercera força política amb un augment de 2,4 punts en l'últim més i un vot del 14,2%. La quarta plaça és per a Vox, amb una estimació de vot del 10%, cinc punts per sota del seu resultat electoral de 2019, quan va ser la tercera força més votada. Cs i Junts es mantenen igual, mentre que ERC baixa dues dècimes i la CUP en puja una.

  • 12:20

    Els Mossos activen el dispositiu per la cimera

     

    Últim dia de preparatius per la cimera hispano-francesa que se celebra demà a Barcelona. Els mossos d'esquadra han activat una dotzena d'unitats de seguretat. Entre elles s'activara la unitat de subsol, la canina, la de seguretat més l'Arro o la Brimon. També estan convocades protestes des de l'independentisme. Esquerra Republicana ha confirmat com a partit que participarà, tot i que no el Govern. La Moncloa els insten a decidir de quina banda estan ja que creuen que és contradictori formar part de la cimera i a la vegada manifestar-se en contra. 

  • 12:00

    El Suprem envia el cas Gabriel a l'Audiència de Barcelona

     

    El Tribunal Suprem ha acordat enviar a l'Audiència de Barcelona la causa oberta contra l'ex diputada de la CUP Anna Gabriel. Considera que és el tribunal competent per jutjar-la perquè no és aforada. El jutge del Suprem, Pablo Llarena, va tancar la instrucció de cas a finals de setembre, quan va ser formalment processada per desobediència. Anna Gabriel queda així a un pas de judici. La seva causa fa un recorregut similar a la de Meritxell Serret, que, com que és aforada, serà jutjada al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.
     

  • 11:44

    La visió francesa de la cimera del MNAC a Barcelona

     

    Henry de Láguerie, corresponsal de Radio France a Barcelona, manté que el president de la Generalitat és molt respectat i té bona relació amb les autoritats franceses. "Tot ha canviat amb l'arribada de Pere Aragonès, amb Quim Torra era molt complicat treballar", ha dit en referència a actes com la cimera hispano-francesa, que ara tenen menys oposició, ha dit. En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, també ha assegurat que els indults als independentistes s'han vist amb bons ulls des de França: "Que estiguin fora de la presó és molt millor per a tothom". 

  • 11:38

    La catalana Maria Branyas es converteix en la persona més gran del món amb 115 anys

     

    Ho fa després de la mort d'una monja francesa, Lucile Random, que tenia aquest reconeixement amb 118 anys. La Maria viu actualment a una residència d'Olot i va nèixer el 4 de març del 1907. Branyas té aquest reconeixement per uns dies de marge respecte a la japonesa Fusa Tatsumi que té la mateixa edat que la catalana.

     

     

  • 11:19

    L' Ajuntament de Barcelona desactiva l'alerta del Pla Bàsic d'Emergència Municipal pel mal estat de la mar

     

    L’Ajuntament de Barcelona ha desactivat el Pla Bàsic d’Emergència Municipal per mal estat en la seva fase d’alerta. Durant l’episodi, la força de les onades ha provocat a totes les platges terbolesa de l’aigua i acumulació de brossa vegetal, troncs i branques, que els serveis municipals estan retirant per recuperar la normalitat.

     

    L’alerta del Pla per ventades sí que continua activada i, per prevenció, es manté hissada a totes les platges la bandera vermella i el reforç del tancament dels espigons.

     

  • 10:42

    El telèfon d'emergències 112 rep unes 1.095 trucades fins a les 8h d'aquest dimecres

     

    Les trucades estan relacionades amb uns 836 incidents relacionats amb l'episodi de fortes ventades que estem patint els darrers dies. El pla Ventcat continua activat en fase d'alerta. 

  • 10:38

    Laura Pérez i Eloi Badia no repetiran a les llistes dels comuns a Barcelona

     

    Els regidors de l'Ajuntament de Barcelona Laura Pérez i Eloi Badia no repetiran a les llistes de Barcelona en Comú per a les eleccions municipals. Badia ha vinculat la decisió amb la seva voluntat de "trobar un equilibri entre l'activitat professional i personal" davant la seva futura paternitat. Laura Pérez, ha afirmat que fa una passa al costat en coherència amb el temps "límit" de vuit anys que va marcar-se en iniciar la seva experiència al consistori.

  • 10:15

    Obre les portes una nova edició de Fitur a Madrid

     

    Aquest dimecres obre les portes a Madrid Fitur, una de les principals fires de turisme del món. El conseller d'Empresa, Roger Torrent, presenta les principals iniciatives que s'ofereixen a l'stand a Catalunya. Per primera vegada, Barcelona també tindran un lloc propi en la fira. Les expectatives són altes, ja que es recupera el format habitual sense restriccions. Dins del sector hi ha optimisme perquè comencen a recuperar-se després de la pandèmia tot i que la guerra a Ucraïna està afectant la rendibilitat de les empreses. 

  • 10:00

    El preu de la llum es multiplica per 4

     

    El preu mitjà de la llum per als clients de tarifa regulada puja aquest dimecres fins als 20,88 euros per megavat hora (MWh), un 366% superior als 4,48 euros/MWh de dimarts. El preu mínim, de 0,10 euros, s'ha donat entre les 02.00 i les 04.00 hores, mentre que el preu màxim es registrarà entre les 20.00 i les 21.00 hores, quan serà de 122,7 euros. El preu mitjà de la llum per als clients de tarifa regulada vinculats al mercat majorista entre l'1 i el 17 de gener de 2023 se situa en 68,52 euros/MWh, mentre que en el mateix període de 2022 era de 192,19 euros/MWh, és a dir, gairebé tres vegades més car.

  • 9:35

    ENTREVISTA CAFÈ D'IDEES | El candidat a l'alcaldia de Barcelona pel PP de Catalunya, David Siurana, avança que no donarà suport ni a l'actual alcaldessa, Ada Colau, ni a Jaume Collboni (PSC) "per fer el que han fet fins ara", i tampoc als que volen "posar Barcelona al servei de l'independentisme". 

  • 8:32

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dimecres 18 de gener d'El Temps de RTVE Catalunya amb en Sergi Loras. 

     

  • 8:30

    REFUGIS CLIMÀTICS | L'Ajuntament de Barcelona habilita refugis climàtics davant la baixada de temperatures.

     

     

    La temperatura baixarà en picat durant els pròxims dies, i sembla que el fred d’hivern s’instal·larà a Barcelona. Per això, l’Ajuntament ha decidit activar 134 refugis climàtics, tal com es fa a l’estiu, perquè les persones vulnerables es protegeixin en aquesta davallada del termòmetre. 

  • 8:29

    BORRASCA FEIN | més de 1.000 trucades a emergències pel temporal de vent

     

     

    Fins aquest dimarts s'ha notat amb fortes ratxes de vent i nevades abundants al Pirineu, i ara pendents d'una baixada dràstica de les temperatures. Protecció Civil manté activada la fase d'alerta del pla especial d'emergències pel fort onatge i vent, davant d'un episodi amb ratxes de més de 70 km/h. El servei d'emergències ha atès, fins a les 11 de la nit més de mil trucades d'incidències pel fort vent... la majoria al Barcelonès, però cap d'elles greu. L'Ajuntament de Barcelona ha tancat parcs i jardins per precaució, i al centre comercial Màgic de Badalona, ha caigut una columna publicitaria d'uns 20 metres... sense causar danys personals.

  • 8:28

    CONFLICTE TAXIS I VTC | Els taxistes anuncien vaga per finals de mes.

     

     

    Els taxistes de Barcelona faran vaga del 31 de gener al 3 de febrer, coincidint amb la Fira Audiovisual ISE. La decisió la van prendre en assemblea després de fer una marxa lenta, aquest dimarts, de plaça Espanya al Parlament. El director general de transports es reunirà, aquesta tarda, amb els representants dels taxistes, que reclamen una regulació més estricta del sector de les VTC. 

     

  • 8:25

    SENTÈNCIA LLOGUER | Sentència pionera contra un fons d'inversió per clàusules abusives en un contracte de lloguer.

     

    Un jutjat condemna, per primera vegada, un fons d'inversió, el grup Azora, per incloure clàusules abusives en un contracte de lloguer. Ho fa arran de la denúncia d'una dona de Granollers. El jutge declara nul·les 9 de les clàusules del contracte. Una d'elles, la que li pujava el lloguer un 30 %, dels 690 euros als 1.100 aquest gener. També obligaven la llogatera a pagar una assegurança anual de 400 euros per impagaments; feien visites periòdiques al pis i es quedaven la fiança completa per petits desperfectes.

     

    El sindicat de Llogateres i el Col·lectiu Ronda consideren que la sentència crea un precedent i animen a altres afectats a denunciar. El fons Azora, amb 13.000 immobles a tot l'Estat, estudia recórrer la sentència.

  • 8:20

    MESURES ANTIAVORTAMENT CASTELLA I LLEÓ | El govern requereix per segona vegada la Junta de Castella i Lleó.

     

    El govern d'Espanya ha aprovat un nou requeriment al Govern de Castella i Lleó pel protocol antiavortament. Es tracta del pas previ a recórrer al Constitucional per un conflicte de competències. Aquest és el segon requeriment en pocs dies de l'executiu i Mañueco ha respost per carta que es tracta d'una controvèrsia sobre una qüestió fictícia. La ministra portaveu, Isabel Rodríguez, ha reiterat que les explicacions de la Junta de Castella i Lleó són contradictòries i insuficients. Mentre que el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, en una entrevista a Telemadrid ha assegurat que VOX no té competències, però ha criticat els requeriments del Govern.

     

    A tot això VOX insisteix en què vol que es compleixi BETA l'acord amb el PP per activar el protocol anti-avortament  als centres sanitaris de Castella i Lleó. En aquest sentit,  el secretari general del partit Ignacio Garriga, aquí al Cafè d'Idees ha advertit que arribarà el moment de fer balanç i revisar el pacte de govern amb els populars en aquesta comunitat

  • 8:15

    CIMERA 19G | Aragonès només assistirà a la benvinguda de la cimera.

     

    A poc més de 24 hores que arrenqui la cimera hispanofrancesa, es va definint quin serà el paper de Pere Aragonès. El president de la Generalitat assistirà a la benvinguda, però no participarà en les reunions entre els presidents Sánchez i Macron. El Govern, malgrat tot, insisteix que el president no deixarà cap espai sense representació. Tampoc desaprofitarà cap oportunitat per reivindicar els punts de la carta que va enviar a Moncloa i de la que no ha rebut proposta. La presència d'Aragonès, però, no agrada a la CUP, que acusa el president d'avalar el missatge de derrota de l'independentisme.

  • 8:10

    PRESSUPOSTOS 2023 | Discrepància entre el Govern i el PSC per la B-40.

     

     

    El Govern assegura que el quart cinturó és l'únic punt que bloqueja l'acord amb el PSC, a qui ja haurien enviat una nova proposta i acusen de no cedir. Els socialistes, però, els contradiuen i asseguren que hi ha més punts de desacord. Per la seva banda, els Comuns avisen: el seu acord implica que no hi hagi cap partida pressupostària a projectes com la B40 o el Hard Rock. 

     

     

  • 8:05

    'PROCÉS' I CODI PENAL | La Fiscalia del Tribunal Suprem demana al jutge Llarena que reclami Carles Puigdemont pel nou delicte de desordres públics agreujats. Per tant, rebutja la darrera interlocutòria del magistrat en què li atribuïa desobediència en haver estat derogada la sedició

     

     

    Els fiscals del "Procés" sí que comparteixen amb Llarena l'atribució de la malversació en la seva modalitat més greu. Amb aquesta posició de la Fiscalia del Suprem la petició de pena pels dos delictes podria arribar a 17 anys. La portaveu del govern, Patrícia Plaja, ha recordat que mai s'ha negociat la situació de l'expresident; i Jordi Turull, secretari general de Junts, apunta que la decisió final l'ha de prendre la justícia europea.

  • 8:00

    Bon dia, Segueix aquí les notícies més destacades d'avui dimecres 18 de novembre de 2023

    Aquí pots consultar els continguts més destacats d'ahir.