Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum notícies a Catalunya: 13 de gener de 2023 | Aragonès i Illa es reuniran "aviat" per desencallar els pressupostos

  • Puigdemont assegura que no tornarà a Catalunya i critica la reforma de Codi Penal
  • Les dades de l'IPC són positives i ens mostren que la inflació ha caigut
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Aragonès i Illa han mantingut una conversa telefònica aquest divendres
Aragonès i Illa han mantingut una conversa telefònica aquest divendres

L'actualitat d'aquest divendres 13 de gener passa per la conversa telefònica que han mantingut el president del Govern català, Pere Aragonès, i el líder del PSC i de l'oposició, Salvador Illa, per acordar una data per reunir-se. En una entrevista al Cafè d'Idees de La 2, el líder dels socialistes catalans ha revelat que ahir dijous al vespre va rebre un missatge d'Aragonès demanant-li una reunió. Ara, els dos equips estan buscant una data per trobar-se i acordar punts en comú per l'aprovació dels pressupostos.

També hem assistit a les reaccions a la decisió del magistrat Llarena de retirar l'euroordre d'extradició de Puigdemont. Destaca, principalment, la del mateix expresident de la Generalitat, que ahir a la nit va dir a través d'una piulada que no tornarà a Catalunya fins que ja no pesi sobre ell cap acusació i ha criticat la reforma de Codi Penal pactada per ERC.

Les noves dades de l'IPC mostren que cau per cinquè mes consecutiu a Catalunya i tanca l'any amb una inflació del 5,2 %, el nivell més baix des de l'octubre del 2021. CCOO ha celebrat la moderació de l'IPC i considera que podria ajudar a consolidar l'estabilitat econòmica els pròxims mesos. Els economistes també veuen "positiva" aquesta evolució, però alerten del "ritme alcista" de la inflació subjacent.

RESUM NOTÍCIES A CATALUNYA

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 18:45

    Salut posarà tota la "voluntat" per evitar la vaga de metges, però avisa que els recursos "són els que són"

     

    El conseller de Salut, Manel Balcells, ha assegurat aquest divendres des de la Seu d'Urgell que el Departament de Sanitat posarà tota la "voluntat de diàleg i d'arribar a acords" per evitar la vaga del 25 i 26 de gener a la sanitat pública, però alerta al col·lectiu que els recursos "són els que són". El conseller de Sanitat ha reiterat que les reivindicacions dels professionals sanitaris són "en gran mesura justes després de la pandèmia i del cansament" de la plantilla, però alhora ha recordat que el sistema sanitari català "està infrafinançat de fa anys".

  • 18:04

    Barcelona vol augmentar els usos dels pàrquings soterrats

    Barcelona vol aprovar un nou pla especial urbanístic per augmentar els usos dels pàrquings soterrats.

  • 17:50

    Presó sense fiança per al jove de 22 anys detingut per agressió sexual a una nena de 12 a Bellpuig

     

    El Jutjat d'Instrucció número 1 de Cervera ha ordenat presó provisional comunicada i sense fiança per al jove de Balaguer de 22 anys detingut per agredir sexualment una nena de 12. La causa està oberta per agressió sexual a menor i violació. El noi hauria obligat la menor a fer-li fel·lacions en fins a 4 ocasions durant el desembre del 2022.

  • 17:29

    Els treballadors de General Electric protesten contra l'ERO que afectarà 150 treballadors a Catalunya

     

     

    La plantilla de General Electric s'ha mobilitzat contra l'ERO que comportarà 199 acomiadaments a l'Estat, dels quals 150, la majoria, seran a Catalunya. Els treballadors s'han concentrat davant l'Expo Hotel Barcelona, on s'està celebrant una reunió entre sindicalistes i direcció per pactar les condicions de l'ERO.

  • 16:46

    Espanya registra 346 noves morts per covid-19 amb 17.773 infectats més i 3.505 persones a l'hospital

     

     

    Espanya ha registrat 346 noves morts per covid-19 l'última setmana i la xifra des de l'inici de la pandèmia és de 117.759 víctimes. El registre de contagis ha sofert un augment de 17.773 infectats en els darrers 7 dies, fet que situa la xifra global des del març del 2020 en els 13.711.251.

     

    El nombre d'ingressats a l'hospital ha baixat des de divendres passat fins a les 3.505 persones, 15 menys que en l'últim recompte, mentre que a l'UCI ara en són 222, 9 menys. 

  • 15:27

    Presó provisional sense fiança per a l'acusat de provocar un incendi en una fàbrica ocupada de Lleida

     

     

    El jutjat de guàrdia de Lleida ha ordenat presó provisional comunicada i sense fiança per a l'acusat de provocar un incendi, el 10 de gener, en una fàbrica de galetes ocupada del barri de Pardinyes de Lleida. 

  • 14:48

    Ja se saben les dates de preinscripció escolar del curs 2023-2024. 

     

    Educació infantil (3-6 anys) i educació primària: del 6 al 20 de març.

    L'ESO: del 8 al 20 de març.

    Batxillerat: del 20 al 26 d'abril.

    L'FP mitjana: del 12 al 18 d'abril.

     

     

     
  • 13:41

    Tret de sortida a la Marató de Donants de Sang amb l'objectiu de superar les 10.000 donacions en una setmana

     

     

    La Marató de Donants de Sang ha arrencat aquest divendres amb l'objectiu de superar les 10.000 donacions en una setmana. Entre el 13 i el 20 de gener es podrà donar sang als principals hospitals catalans i en una seixantena de punts de donació repartits per tot el territori. 

  • 13:22

    'PROCÉS I REFORMA DEL CODI PENAL | La Fiscalia demana al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) més temps per presentar l’escrit d’acusació en la causa contra Lluís Salvadó i Josep Maria Jové. 

     

    Tots dos estan processats per l’1-O i els afecta l’entrada en vigor del nou Codi Penal, que inclou una nova tipificació del delicte de malversació de fons públics. El ministeri públic tenia fins al 20 de gener per presentar el seu escrit i ara demana una ampliació de 30 dies a partir d’aquesta data, amb l’argument que cal un posicionament “integral” i “conjunt” de la fiscalia com a institució després d’aquest canvi en el Codi Penal.

  • 13:00

    Barcelona només permetrà macrocuines a la Zona Franca i prohibeix l'activitat dels supermercats fantasma

     

     

    Barcelona prohibirà l'activitat de les cuines fantasma a tota la trama urbana i només la permetrà a la Zona Franca. D'aquesta manera, el consistori va més enllà amb el plantejament del Pla especial d’activitats vinculades al repartiment a domicili, que en la seva aprovació inicial contemplava altres zones industrials on hi podien haver macrocuines com la zona del Besòs.

     

    Pel que fa als supermercats fantasmes, es prohibeixen i els 21 que ara operen hauran de decidir si són magatzem o es converteixen en establiment obert al públic. 

  • 12:40

    Absolen l'‘estafador de l’amor’ d’un delicte d’estafa per no haver pagat per rebre serveis sexuals.

     

     El jutjat penal número 25 de Barcelona ha absolt el conegut com l'‘estafador de l’amor’ d’un delicte d’estafa per no haver pagat per rebre serveis sexuals. El jutge considera que les versions de les dues denunciants no estan prou acreditades, perquè no aporten proves, i a més es contradiuen entre elles. 

  • 11:45

    L'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, i el primer tinent d'alcalde, Toni Postius, han declarat aquest matí per la querella per presumpta prevaricació presentada pels promotors d'un centre comercial a la ciutat.

     

    L'empresa promotora, Promenade, considera que han actuat per impedir de manera conscient i deliberada l'obertura d'aquest centre comercial de 56.000 metres quadrats a la zona de Torre Salses. Comerciants i càrrecs electes de la Paeria i la Generalitat s'han concentrat per donar-los suport. 

  • 12:44

    Mor un home de 38 anys en un accident laboral a Manresa

     

     

    Un home de 38 anys va morir en un accident laboral a Manresa dijous a la nit. Els fets van passar cap a les 10 del vespre en una empresa de l'Avinguda Pirelli de la capital del Bages quan l'home va quedar atrapat en una màquina de torneria de control numèric mentre estava treballant. Els Mossos d'Esquadra han posat els fets en coneixement del jutjat d'instrucció en funcions de guàrdia de Manresa i del Departament d'Empresa i Treball.

  • 12:17

    PLATGES BARCELONA | L'Ajuntament de Barcelona aprova el decret que regula i ordena els usos esportius a les platges

     

    És una eina que endreça la pràctica del surf, el surf de rem o el de vela, així com les activitats esportives organitzades per tercers, les activitats lliures no organitzades i la pesca que es fa a sorra i espigons. El decret estableix requisits i limitacions per portar a terme aquestes activitats en funció del període de l'any, diferenciant entre temporada alta, mitjana o baixa.

     

    El document permet la pràctica del surf, el windsurf i el surf de rem en situació de prealerta i alerta del pla bàsic d'emergència municipal per mal estat de la mar, però no si l'activació està en emergència.

     

  • 12:10

    La delegada del Govern a Catalunya, Maria Eugènia Gay, no veu "rellevant" la manifestació independentista contra la cimera hispano-francesa: "Els objectius de la cimera té uns objectius que transcendeixen el plantejament la manifestació".

     

     

    Gay ha defensat que el paper d'Aragonès "serà el mateix" que l'habitual d’altres presidents autonòmics. Sobre el traspàs de Rodalies, ha assegurat que s’està treballant amb la redacció d’un conveni encara no acabat, però la "gestió de Rodalies s’està treballant". 

     

     

  • 9:59

    CRIM PONTONS | Continua l'escorcoll en un pis de Barcelona propietat de l'acusat de matar la dona enterrada a Pontons

     

     

    La Guàrdia Civil continua escorcollant aquest divendres a Barcelona un pis propietat del presumpte autor de l'assassinat d'una dona que va ser trobada enterrada en una finca a Pontons (Alt Penedès). El registre s'està fent en uns baixos de carrer Castillejos de la capital catalana i va començar fa dos dies. 

     
  • 09:40

    ENTREVISTA AL CAFÈ D'IDEES | Gonzalo Boye acusa el jutge Llarena de jugar una carta més política que jurídica.

  • 9:30

    ENTREVISTA CAFÈ D'IDEES |  Pere Aragonès i Salvador Illa mantindran converses per desencallar l'acord de pressupostos. 

    El president parlamentari de Socialistes - Units per avançar i primer secretari del PSCSalvador Illa, ha assegurat que parlaran aquest divendres per desencallar l'acord de pressupostos de la Generalitat pel 2023, tot i que assegura que li sembla "estrany" que es parli de tancar un acord aquest mateix divendres i ha descartat que ara per ara un pacte: "No hi ha en aquest moment un acord".

  • 9:17

    IPC | Cau l'IPC per cinquè mes consecutiu a Catalunya i tanca l'any amb una inflació del 5,2 %.

     

     

    De fet, és el nivell més baix des de l'octubre del 2021, segons ha informat l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Es tracta d'una taxa de variació anual més d'un punt inferior a la registrada al novembre (6,4 %).

    El descens ha estat influït per la reducció de preus dels carburants i l'energia. Els preus dels aliments s'han mantingut elevats i han retrocedit una dècima respecte del mes passat, fins al 13,4 %. Al conjunt de l'Estat, la variació anual de l'IPC s'ha situat en el 5,7 %, una dècima menys respecte del pronòstic de l'indicador avançat, però els aliments han continuat a l'alça, fins al 15,7 %, quatre dècimes més que al novembre.

     
  • 8:20

    'PROCÉS' I CODI PENAL | Puigdemont assegura que no tornarà a Catalunya fins que ja no pesi sobre ell cap acusació i critica la reforma de Codi Penal pactada per ERC. 

    Així ho ha afirmat en un missatge difós a través de les xarxes socials que no variarà l'estratègia judicial que defensa des de l'exili a Bèlgica encara que el Tribunal Suprem (TS) hagi retirat l'euroordre d'extradició contra ell pel delicte de sedició, ja eliminat del Codi Penal. Segons Puigdemont, la reforma del Codi Penal, pactada amb Esquerra Republicana de Catalunya, busca solucions personals i critica els republicans, sense citar-los.

  • 8:20

    'PROCÉS' I CODI PENAL | Puigdemont assegura que no tornarà a Catalunya fins que ja no pesi sobre ell cap acusació i critica la reforma de Codi Penal pactada per ERC. 

    Així ho ha afirmat en un missatge difós a través de les xarxes socials que no variarà l'estratègia judicial que defensa des de l'exili a Bèlgica encara que el Tribunal Suprem (TS) hagi retirat l'euroordre d'extradició contra ell pel delicte de sedició, ja eliminat del Codi Penal. Segons Puigdemont, la reforma del Codi Penal, pactada amb Esquerra Republicana de Catalunya, busca solucions personals i critica els republicans, sense citar-los.

  • 8:10

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dimarts 10 de gener d'El Temps de RTVE Catalunya amb la Sonia Papell.

  • 8:00

    Bon dia. Segueix aquí les notícies més destacades d'avui divendres 13 de gener de 2023. 

    Aquí pots consultar els continguts més destacats d'ahir.