Enlaces accesibilidad
Més polèmica

ERC demana replantejar la manifestació de l'11S

Per
La tensió entre els socis de Govern no afluixa

A menys d’una setmana per la Diada, l’esquerda independentista per la convocatòria de l’ANC de l’11 de setembre es fa una mica més gran. El mateix president de la Generalitat, en les primeres explicacions després d’anunciar que no aniria a la manifestació de la Diada, ha defensat la seva absència argumentant que no és una mobilització “en positiu”.

ERC encara va més enllà i directament insta l’Assemblea a replantejar la manifestació perquè “no vagi contra els independentistes”. Tot plegat mentre l'organisme de coordinació de totes dues formacions es reuneixen precisament per intentar refer els ponts trencats.

Defensar les idees en positiu

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha defensat aquest dilluns la seva negativa a assistir a la manifestació de l'ANC per la Diada"Sempre seré allà on es puguin defensar les idees de cadascú en positiu, de manera integradora i plural". Aragonès afegeix que seguirà defensant "la llibertat del país des de la diversitat d'opinions", però "fent pinya tots aquells que defensem que aquest país ha de ser amo del seu futur".

Preguntat després d'una visita a l'escola bressol Patufet de Sant Feliu de Llobregat (Barcelona) i ha assegurat que el trobaran en àmbits plantejats en positiu i recorda que en la mateixa Diada "n'hi ha molts" en els que podrà participar.

Els actes del president l'11S

Entre els actes als quals sí que participarà Aragonès destaca el que organitzarà Òmnium Cultural a l'Arc de Triomf a les 12 del migdia. Abans, a primera hora, hauria encapçalat la tradicional ofrena floral del Govern davant el monument de Rafael Casanova de Barcelona i a Sant Boi del Llobregat. A les 13 hores, el president català prendrà part de l'acte polític d'ERC a la confluència del Carrer Bruc amb Ronda de Sant Pere. A la nit, a les 22 hores, Aragonès presidirà l'acte institucional de la Generalitat amb motiu de la Diada a la Plaça Puig i Cadafalch, de Barcelona.

ERC demana no dividir l’independentisme

La secretària general adjunta i portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha anat una mica més enllà aixecant el to de les crítiques. Acusa l'ANC de "dividir a l'independentisme" i li demana replantejar l'enfocament de la manifestació de la Diada per a "fer-la més inclusiva". "Lamentablement, enguany l'ANC ha renunciat a la transversalitat, ha optat per excloure, per fer més petit i per dividir al moviment independentista", ha criticat.

Vilalta considera que l'enfocament actual de la manifestació no ajuda a l'independentisme, sinó que és un "tret al peu" i "l'afebleix". "Encara hi ha temps perquè la ANC pugui replantejar la convocatòria i incloure a totes les sensibilitats i els matisos que ens fan més rics com a moviment independentista", ha afegit.

Reunió de l'òrgan de coordinació

El portaveu de Junts, Josep Rius, ha assegurat que la seva formació respecta la decisió del president de la Generalitat, Pere Aragonès, de no assistir a la manifestació de la Diada, encara que ha afegit que "no coincideix" amb la seva postura. En aquest sentit, Rius ha destacat que la Diada "no és el moment de partidismes, sinó de mobilització i de mostrar unitat", després del que ha tornat a cridar a la participació.

Tot plegat després que JxCat es donés un mes de marge, fins al debat de política general per intentar reconduir la crisi amb ERC. Aquest mateix dilluns s'ha fet el primer pas amb la reunió de l'òrgan de coordinació entre tots dos partits.  Vilalta ha apuntat que "escoltaran els seus socis tot i que no comparteixen les crítiques sobre la gestió del primer any de legislatura. Rius adverteix que han fet arribar als republicans tres "propostes concretes" per portar a terme els acords que encara no s'han desplegat.