Enlaces accesibilidad
Barcelona

Arrenca la Festa Major de Gràcia

  • Entre el 15 i el 21 d'agost hi ha programades 900 activitats i 23 carrers compten amb decoració
  • Una de les grans novetats és la possibilitat de visitar la Torre del Rellotge, a la Plaça de la Vila
  • Per garantir la integritat dels guarniments cada carrer comptarà amb un vigilant de nit

Per
Gràcia es prepara per a unes festes com les d'abans de la pandèmia

El pregó ha donat el tret de sortida aquest diumenge a la Festa Major de Gràcia 2022. La pregonera, Carla Carbonell, ha apel·lat als valors de "respecte", "cohesió" i "coresponsabilitat" amb què treballen els veïns per guarnir els carrers per a aquestes dates.

La primera dona que va presidir la Fundació Festa Major de Gràcia ha demanat treballar amb un "objectiu comú" davant les amenaces mundials, com l'emergència climàtica, les crisis migratòries i les guerres: "Ens falta trobar el nostre guarnit".

Quan s'apropa el 17 d'agost, Carbonell també ha recordat la commoció dels atemptats del 2017 i com la vila va estar "més unida que mai". També ha reivindicat el paper "rellevant" de la dona a la festa major, però "mai abans en càrrecs de lideratge": "Hem vingut per quedar-nos".

Just abans que Carbonell ha intervingut breument per presentar-la el regidor del Districte. Eloi Badia ha estat xiulat per una part del públic que s'aplegava a la plaça.

Ha aguantat estoicament l'escridassada però el moment ha recordat el mal tràngol que va passar l'alcaldessa, Ada Colau, durant el pregó de l'any passat, quan fins i tot el pregoner, Jordi Cuixart, va haver de sortir en la seva defensa per demanar respecte.

Una setmana de gresca

La Fundació Festa Major de Gràcia i el Districte han treballat conjuntament per oferir entre el 15 i el 21 d'agost una celebració familiar, sostenible, feminista i inclusiva amb més de 900 activitats.

Els punts festius principals seran l’espai de Bailèn i les places del Sol, Dones del 36 i Joanic, però també hi haurà programació a equipaments com la Biblioteca Vila de Gràcia, l’Ateneu de Fabricació i el Punt Verd Tabuenca, a banda de les activitats organitzades als carrers guarnits.

A més a més, enguany destaca una novetat. L'obertura al públic de la Torre del Rellotge a càrrec del Taller d’Història de Gràcia, que també oferirà un horari especial de visites al refugi antiaeri de la plaça del Diamant entre el 13 i el 21 d’agost.

La cultura popular tornarà a ser protagonista de la festa, amb la cercavila de Matí de Festa Major del 15 d’agost, les Diades castelleres dels dies 19 i 20 i el correfoc del dia 21. La novetat principal en aquest àmbit serà la presentació del Lleó de Gràcia, un nou integrant del bestiari festiu de la Vila creat per la colla Àliga de Gràcia que sortirà al carrer durant el Matí de Festa Major.

La Festa Major de Gràcia torna amb ganes de normalitat | GUILLEM VIVES

Pel que fa a les fires d’artesania, n’hi haurà una a la plaça de la Virreina, de 12.00 a 23.00 hores, i una altra a la plaça del Diamant, de10.00 a 23.00 hores. D’altra banda, els Jardinets de Gràcia acullen des de divendres passat la tradicional fira d’atraccions infantils.

Carrers guarnits

A l'edició d'aquest any un total de 23 espais del Districte, ja siguin carrers, places o passatges, participen de la festa amb una decoració especial dedicada a una temàtica determinada. Són els següents:

  • Berga: L’Horta de Berga
  • Ciudad Real: Ales de Llibertat
  • Fraternitat de Baix: La Caputxeta Vermella
  • Fraternitat de Dalt: La Fraternèsia
  • Jesús: Estival de Nadal
  • Joan Blanques de Baix: Tinta i Grafit
  • Joan Blanques de Baix de Tot: New York, New York!
  • La Perla: La Perla en construcció
  • Llibertat: Vikings
  • Lluís Vives: Snoopy
  • Mozart: Estudis Mozart – Darrere de la càmera
Els veïns del barri de Gràcia ultimen els preparatius per a la Festa Major

Els veïns del barri de Gràcia ultimen els preparatius per a la Festa Major

  • Perill: Bugaderia Perill
  • Plaça del Poble Gitano: L’espai imaginat
  • Plaça de la Vila: Camp per avall
  • Plaça del Nord: Jardí Zen del Nord
  • Plaça Rovira i Trias: La vida torna a Rovira
  • Placeta de Sant Miquel i Rodalies: Salvem els ossos polars
  • Progrés: Progrés Park
  • Providència: La Casa Providència
  • Puigmartí: El dia dels Morts
  • Tordera: Orient
  • Travessia de Sant Antoni: Travessia de Sant Antoni
  • Verdi: El Quixot

El concurs de guarnits manté les mateixes condicions d’abans de la pandèmia, i els guanyadors se sabran dimecres a la tarda quan es lliuraran els premis a la plaça de la Vila. Com a novetat, aquest any hi haurà 45 obres realitzades per veïns i comerciants que portaran el guarnit de la Festa Major fins a casa seva, el seu balcó o el seu aparador.

Mobilitat i neteja

Des daquest dilluns i fins diumenge dia 21, de les 21h a les 5h, la Vila estarà tancada al trànsit, excepte per al veïnat. És per això que es recomana als visitants utilitzar el transport públic per arribar a la zona i desplaçar-se a peu per la festa. Precisament per afavorir la mobilitat sostenible durant aquests dies TMB ha informat que el metro oferirà servei ininterromput les nits del divendres 19 i el dissabte 20 d’agost.

Un any més es manté un pla d’itinerari recomanat i d’accés de sentit obligatori, que té com objectiu garantir les condicions òptimes de seguretat, d’accessibilitat i de gaudi de la festa. Aquest pla organitzarà els carrers guarnits en els moments de màxim aforament i concentració de visitants i podrà determinar, si s’escau el criteri de sentit únic, disposant de tanques provisionals i informant els visitants de l’itinerari recomanat a partir d’aquell moment.

Mapa dels carrers que prenen part a la Festa Major de Gràcia

Mapa dels carrers que prenen part a la Festa Major de Gràcia

Durant els dies que duri la Festa Major de Gràcia es reforcen els serveis de neteja i es referma l’aposta pel got reutilitzable, i la recollida selectiva. Hi haurà equips de neteja de reforç per garantir la convivència i la comptabilitat d’usos de l’espai públic durant els dies de festa.

S’incidirà en aspectes com tenir cura dels guarnits dels carrers, un dels aspectes principals de la festa, i conscienciar que als carrers hi conviuen tots els veïns i les veïnes, per això cal respectar el descans del veïnat quan acaba la festa.

Es tornarà a repetir l’experiència del got reutilitzable per eliminar els plàstics d’un sol ús i es manté l’aposta per la recollida selectiva de residus en els diferents espais de festa major i es repetirà la recollida selectiva en la retirada de guarnits. A més, es farà una programació d’activitats d’educació mediambiental. Els carrers comptaran amb una xarxa de lavabos públics (amb unitats adaptades).

Perspectiva de gènere i inclusivitat

La Festa Major de Gràcia es reivindica com a celebració feminista i segura per a tothom, respectuosa amb la diversitat i lliure d’agressions sexistes. Per això, hi haurà un espai amb programació dedicada al feminisme, iniciatives per informar i assessorar contra actituds masclistes i itineraris segurs.

L’espai Dones del 36, igual que en anteriors edicions, oferirà una programació en clau feminista, amb concerts, discjòqueis, teatre i recitals poètics. La programació ha estat elaborada de manera conjunta pel Consell de Dones, el Projecte Minerva-Creadores de Gràcia i el Districte.

La plaça de la Revolució acollirà el Punt Lila, un estand en el qual es podrà obtenir assessorament, informació i suport per prevenir i fer front a possibles situacions d’abús o agressió masclistes i LGTBI-fòbiques en l’espai públic. Com a mesura de reforç, diverses parelles de persones informadores recorreran cada dia els espais de la Festa Major per avaluar situacions de risc i oferir assessorament i acompanyament in situ.

Enguany també s'incorporen tres itineraris segurs. Són recorreguts que connecten les zones festives amb les parades de transport públic més properes. Disposaran d’una vigilància especial per part de la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra per prevenir qualsevol tipus de conducta delictiva i contra la llibertat sexual.

D'altra banda, la vocació de la Festa Major de Gràcia 2022 és, com ja ho ha estat en edicions anteriors, ser una festa inclusiva, amb una visió integradora que estigui present de forma transversal a la programació dels diferents carrers i espais. Es torna a apostar per activitats amb audiodescripció del programa, la traducció a llenguatge de signes i subtítols al Pregó i del lliurament de premis, una programació inclusiva a Punt Verd Tabuenca i Bailén i Sol i, enguany com a novetat, hi haurà visites guiades inclusives a càrrec d’ATRA.

Durant tota la setmana hi haurà diferents activitats i actuacions pensades i destinades, específicament, a persones amb diferents tipus de discapacitats perquè puguin gaudir d’una festa major en família i accessible.