Enlaces accesibilidad
Petició de la Fiscalia

Laura Borràs s'enfronta 6 anys de presó pels contractes de l'ILC

  • La Fiscalia demana 6 anys de presó per presumptament fraccionar 18 contractes i adjudicar-los a dit quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes
  • L'escrit d'acusació atribueix a la presidenta del Parlament delictes continuats de prevaricació i falsedat documental
  • Laura Borràs defensa la seva innocència i insisteix que no dimitirà

Per
Borràs denuncia la "desproporció" de les acusacions de fiscalia i demana "no ser còmplice d'una condemna política"

La Fiscalia demana 6 anys de presó i 21 d'inhabilitació per a la presidenta del Parlament, Laura Borràs per adjudicar presumptament a dit diversos contractes entre març del 2013 i febrer del 2017 quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes. Es tracta del pas previ per a obrir judici oral.

La Fiscalia demana 6 anys de presó a Borràs | Sergi Bassolas

L'escrit d'acusació atribueix a Borràs els presumptes delictes continuats de prevaricació i falsedat documental, però, en canvi, descarta el frau i la malversació continuada pels quals sí que la va processar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) fa dues setmanes.

La mateixa encausada, Laura Borràs, ha comparegut aquest dijous des de la seu de Junts per tornar a defensar la innocència dels delictes que se li atribueix. En una breu compareixença, ha rebutjat dimitir del càrrec de presidenta del Parlament després d'insistir que és objecte d'una "persecució política" com, a parer seu, demostren la magnitud de les penes que li reclama la Fiscalia.

"Soc innocent del que se m'acusa. No he comès cap delicte i penso continuar lluitant fins a l'extenuació per a demostrar la meva innocència", ha subratllat. En la seva intervenció, Borràs també ha deixat en evidència la negativa a acceptar que ha comès cap delicte relacionat amb un cas de corrupció i, per tant, insisteix que no se li pot aplicar l'article del Reglament que obliga a suspendre un diputat si se li obre judici en aquest sentit.

Fraccionament i adjudicació a dit dels contractes

A més de les peticions de penes de presó i inhabilitació, la Fiscalia planteja imposar-li una multa de 144.000 euros per presumptament fraccionar 18 contractes per encarregar a dit projectes a un amic sense la necessitat de licitar quan dirigia la ILC.

La Fiscalia fa el pas definitiu per asseure Laura Borràs al banc dels acusats

Les fiscals també acusen l'amic de Borràs, Isaías H., que suposadament es va afavorir dels contractes, i Andreu P., que presumptament el va ajudar a preparar els pressupostos i les factures que presentava la ILC.

ERC a l'expectativa

El vicepresident i membre de Junts, Jordi Puigneró, ha recordat en una piulada les paraules de Pedro Sánchez assegurant que la Fiscalia depèn de l'executiu central. Assegura que els independentistes "mai tindran una justícia imparcial a Espanya" i envia el seu suport a la Presidenta. També el secretari general de Junts, Jordi Turull, creu que "tanta desproporció acredita que es tracta d'una persecució política".

Esquerra no té previst de moment pronunciar-se, tot i que aquesta setmana el mateix president de la Generalitat, Pere Aragonès, que va suggerir que Borràs s'apartés quan se l'obrís judici oral.

Des de l'oposició, els comuns per boca de la seva portaveu, Jéssica Albiach, ha insistit que l'única manera de preservar l'honorabilitat del Parlament és que Laura Borràs faci un pas al costat.