Enlaces accesibilidad
Possibles irregularitats

El jutge arxiva la causa contra Ada Colau per les subvencions a entitats socials

  • El magistrat considera que els fets objecte de la querella no constitueixen una infracció penal
  • La Fiscalia ja havia decidit arxivar una investigació en considerar-la innecessària
  • La demandant Associació per la Transparència i la Qualitat Democràtica encara pot recórrer

Per
Ada Colau denuncia que la querella arxivada buscaba intimidar-la

El magistrat d'instrucció 21 de Barcelona acorda arxivar la causa oberta contra l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, per les suposades irregularitats a l’hora de concedir les subvencions municipals a diferents entitats socials per part del consistori. L'Associació per a la Transparència i la Qualitat Democràtica va presentar una querella acusant-la dels delictes de prevaricació, malversació de fons públics, tràfic d'influències i altres.

El jutjat constata que de la declaració de l'alcaldessa, de la prova documental i del testimoni de la interventora de l'Ajuntament no es desprèn cap conducta que pugui incloure's en cap dels preceptes penals apuntats per l'entitat querellant. La sentència no es ferma i encara es pot presentar recurs d’apel·lació.

Colau s'ha felicitat de l'arxivament d'una querella que considera que "només buscava intimidar els que defensen els interessos dels ciutadans. En una compareixença pública al mateix Ajuntament, ha dit estar contenta i tranquil·la perquè la decisió demostra que el seu consistori treballa de manera honesta.

No constitueix cap infracció penal

El jutge considera que els fets objecte de la querella “no constitueixen una infracció penal”, i per aquest motiu ha decidit acordar “el sobreseïment i arxivament de les presents actuacions". Una decisió judicial que també afecta la resta de membres del govern municipal afectats. Recordem que la mateixa Fiscalia ja havia decidit arxivar una investigació, descartant demanar més informació a l’Ajuntament per “excessiva i innecessària”.

Entre les entitats que van rebre les subvencions hi ha l’Observatori DESC, la PAH o l’Aliança contra la pobresa Energètica (APE), que la denunciant ATCD considerava “afins” a la mateixa alcaldessa.

13 querelles contra el Govern de Colau

Només l'any passat es van presentar 1800 contenciosos als jutjats contra el govern Colau, el doble que a alcaldies anteriors. I és que des que governen els comuns, algunes mesures com la regulació d'allotjaments turístics ha acumulat més de 400 contenciosos. També han arribat als tribunals projectes com el dentista municipal o la reducció de trànsit en alguns carrers.

Des del 2018 s'han presentat 13 querelles i denúncies penals contra el govern Colau, 10 s'han acabat arxivant. El govern municipal atribueix les accions judicials a "una estratègia de desgast". De les 3 causes penals que estan en marxa una la del fons d'inversió Vauràs per presumpta prevaricació i coaccions torna a demanar que Colau declari davant del jutge.