Enlaces accesibilidad
COE

Acaba sense acord la nova reunió entre Catalunya i l'Aragó pels Jocs d'hivern

  • La portaveu del Govern afirma que el 2034 "és una data que queda lluny" i que faran tot el possible per presentar els Jocs el 2030
  • A més, Catalunya rebutja la nova proposta del govern aragonès sobre el repartiment de les proves
  • El president del COE anuncia una nova reunió per debatre la nova proposta de l'Aragó i tractar d'arribar a un acord

Per
Alejandro Blanco anuncia nova reunió amb totes les parts implicades en el projecte olímpic
Alejandro Blanco anuncia nova reunió amb totes les parts implicades en el projecte olímpic

La reunió entre el COE, el govern català i el govern aragonès per desencallar la candidatura dels Jocs Olímpics d'hivern ha acabat sense acord. Com ja se sabia, el Govern ha rebutjat la nova proposta de l'Aragó sobre el repartiment les proves en quatre lots. La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha manifestat que "ja n'hi ha prou" d'anar canviant l'acord de la comissió tècnica i s'ha negat a reobrir el debat de l'esquí alpí. D'altra banda, el Govern creu que no té sentit que un territori es quedi la modalitat femenina i l'altre la masculina.

D'altra banda, el conseller d'Educació, Cultura i Esports de l'Aragó, Felipe Faci, ha reiterat que la proposta aragonesa conforma una candidatura "equilibrada" articulada a través d'un repartiment de lots de proves "en què Catalunya tindria preferència" en la tria de disciplines. Faci ha mantingut que per a l'Aragó és "irrenunciable" un repartiment equilibrat de les proves d'esquí alpí i ha reiterat que la candidatura s'ha de configurar "en peu d'igualtat".

El COE es manté al marge

El COE no ha fet valoracions de la reunió, per bé que, aquest matí, el seu president, Alejandro Blanco, explicava a TV3 que "els que han de prendre la decisió i tenen la responsabilitat són els territoris", i afegia que el COE es limita a intentar facilitar l'acord. Alhora ha defensat que la seva actuació ha estat "imparcial i independent".

Davant d'aquesta situació de desacord entre Catalunya i l'Aragó, el Govern demana celeritat en clarificar quina serà la candidatura i afegeix que el COE haurà d'acabar prenent una decisió.

Catalunya lluitarà per una candidatura el 2030

Catalunya descarta deixar pel 2034 la candidatura dels Jocs Olímpics d'hivern si no hi ha una entesa amb el govern aragonès. En aquest sentit, la portaveu del Govern, Patricia Plaja, ha reiterat les paraules de la consellera de la Presidència de la setmana passada i ha afirmat que amb l'Aragó o sense, l'aposta de Catalunya pel projecte olímpic és pel 2030. "El 2034 queda molt lluny", ha dit Plaja.

Així, la Generalitat descarta la proposta del COE de presentar la candidatura dels JJOO d'hivern al Pirineu el 2034 si no hi ha un projecte "presentable", tant conjuntament com en solitari. Laura Vilagrà reitera que Catalunya posa "tot l'esforç" per organitzar el certamen d'aquí a 8 anys i Plaja ha remarcat que si el 2030 "ja és una data que queda lluny, el 2034 encara més".

La Generalitat rebutja la proposta d'Aragó

El president de l'Aragó, Javier Lambán, ha presentat al COE una última proposta aquest dilluns amb un canvi en el repartiment de les proves dels Jocs. Una proposta que no ha estat ben rebuda per la Generalitat. "A les ocurrències i propostes d'Aragó no contestarem", ha dit Plaja. Per a Catalunya, el pacte es va sellar a finals de març per part dels equips tècnics del COE i els tres governs corresponents (espanyol, català i aragonès).

La proposta del govern aragonès consisteix a dividir les proves olímpiques en lots segons la qualitat i posta per distribuir les proves d'esquí alpí per gèneres entre les dues comunitats autònomes.