Enlaces accesibilidad
Inversió important

Mont-roig rebrà una inversió de 600 milions per fabricar components clau de les bateries

  • La fàbrica estarà situada a Mont-roig del Camp (Tarragona) i suposarà la creació de 500 llocs de feina
  • El conseller Torrent valora de forma positiva aquesta inversió i diu que ajuda "de forma directa" a reindustrialitzar Catalunya
  • La planta tindrà una superfície de 30.000 m2 i s'espera que estigui operativa a partir del 2024

Per
La coreana ILJIN invertirà 600 milions a Catalunya

La marca sud-coreana ILJIN Materials obrirà per primera vegada a Europa una planta de components de bateries de cotxes elèctrics i productes electrònics. La fàbrica estarà situada a Mont-roig del Camp (Tarragona) i suposarà una inversió de 600 milions d'euros que permetrà la creació de 500 llocs de feina. Ho ha anunciat el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, que ha valorat de forma positiva aquesta inversió i ha assegurat que ajuda "de forma molt directa" a reindustrialitzar Catalunya.

La planta tindrà una superfície de 30.000 metres quadrats i s'espera que estigui operativa a partir del 2024. ILJIN Materials, fundada l’any 1968 i amb seu central a Seül, compta actualment amb 1.100 treballadors a tot el món. En l'actualitat, té dues plantes, una a Iksan (Corea del Sud) i una a Malàisia. La companyia compta amb clients com LG Energy Solution, Samsung SDI, Volkswagen o Northvolt, entre d’altres.

Mont-roig acollirà una fàbrica de components de bateries que suposarà 500 llocs de feina

Inversió més important a Catalunya dels últims 20 anys

La fàbrica és una de les més importants del món en aquesta mena de productes relacionats amb el món de l'automoció. Segons Torrent, és una marca posicionada en la cadena de valor de la bateria d'una forma estratègica, ja que "només hi ha dues empreses al món que facin aquesta mena de productes i cap compta amb la tecnologia que té ILJIN". En aquest sentit, aquesta inversió de nova implantació és "la més important a Catalunya dels últims 20 anys", ha afirmat Torrent.

Torrent ha destacat la importància de l’acord, ja que ILJIN és “una de les úniques empreses en l’àmbit mundial” dedicades a la fabricació de làmines de coure per a bateries de vehicles elèctrics. Tot i això, el conseller ha destacat que els productes d'aquesta empresa no només estan destinats al món de l'automoció, sinó que també els podem trobar a les tauletes electròniques o portàtils.

L'empresa sud-coreana forma part del projecte per optar als fons europeus del PERTE impulsat per Seat i Volkswagen, anomenat Future: Fast Forward, a través de la filial IMS Technology. De fet, la ubicació que ha escollit la firma es troba a mig camí entre la fàbrica de Seat a Martorell i la gigaplanta de bateries que es vol instal·lar a Sagunt

Entorn òptim per la fabricació d’elecfoil

L’empresa es dedica a la fabricació del producte elecfoil, una làmina de coure patentada per la multinacional que és més fina que un cabell humà i es considera un element bàsic per a les bateries de liti. Segons el Govern, aquest fet converteix la inversió d’ILJIN en “estratègica i d’alt valor afegit” per a Catalunya, ja que és un component “clau” per la composició del càtode de les bateries elèctriques utilitzades als vehicles elèctrics i en aplicacions d’emmagatzematge d’energia.

La planta de làmines de coure tindrà 30.000 m2 i ocuparà 500 persones

La planta de làmines de coure tindrà 30.000 m2 i ocuparà 500 persones

La Generalitat preveu que aquesta inversió tingui un fort efecte beneficiós per als proveïdors locals del sector de l'automoció, tal com ha passat a Malàisia. Segons el CEO de l’empresa, Jeon-Sik Yang, un dels motius pels quals s’han decidit per Catalunya ha estat pel clima, ja que la temperatura que hi ha a Mont-roig del Camp és idònia per a la producció d’aquest material. A més, la situació estratègica de Catalunya amb Europa i el nord d’Àfrica també ha estat un element determinant.

"Una gran oportunitat" per a Mont-roig del Camp

L’alcalde de Mont-roig del Camp, Fran Morancho, ha celebrat l'anunci assegurant que "quan les administracions es posen d'acord i treballen conjuntament, les coses surten bé" i ha dit que la inversió és "una gran oportunitat". En aquest sentit, ha recordat que el turisme i el sector serveis suposen pràcticament el 90% de la seva economia local, la qual cosa els ajudarà a “diversificar-la”.

També s’ha mostrat convençut que la ubicació del municipi, a la zona dels Comellarets, ha estat determinant a l’hora de convèncer l’empresa.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, també ha valorat positivament aquest anunci. "La reindustrialització verda i digital de Catalunya, basada en llocs de treball de qualitat, continua avançant", ha assenyalat Aragonès. També ha agraït la tasca del conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, i al seu equip per la captació d'aquesta inversió.

Foment, Pimec i CCOO celebren la inversió a Mont-roig: "És un primer pas"

Els agents econòmics, com Foment del Treball, Pimec i CCOO, han celebrat la inversió de l'empresa ILJIN Materials a Mont-roig del Camp. Han aplaudit la decisió després d'anys "d'un no parar" de desinversió al sector industrial, especialment el de l'automòbil, encapçalat pel tancament de Nissan. "És un primer pas positiu", ha dit el president de Foment, Josep Sánchez-Llibre.

El secretari de CCOO d'Indústria, José Antonio Hernández, ha celebrat també el projecte i ha ressaltat que mostra la capacitat de la indústria catalana per "regenerar-se". "És una notícia especialment bona en un moment on portem tres o quatre anys amb un no parar de desinversió industrial", ha afegit Hernández abans d'afirmar que la inversió certifica la capacitat del país per "mantenir i atraure" projectes.

Per la seva part, el president de Pimec, Antoni Cañete, ha estimat que l'arribada de l'empresa sud-coreana a Tarragona pot tenir un efecte "multiplicador" que podria acabar generant uns 1.500 llocs de feina indirectes i auxiliars. Malgrat això, ha demanat fer normatives "amigables" que facilitin l'arribada de més projectes.