La Generalitat considera "insuficients" les mesures per investigar el cas
- El ministre Bolaños anuncia una bateria de mesures per esbrinar què ha passat i ofereix desclassificar documents secrets
- El govern català no dona les relacions per normalitzades i insisteix que fan falta dimissions
- El Defensor del Poble anuncia que obrirà una investigació per "possible vulneració de drets fonamentals"
El ministre de Presidència del govern espanyol, Félix Bolaños, ha anunciat aquest diumenge un “control intern” del CNI sobre el ‘Catalangate’ i ha plantejat la constitució urgent de la Comissió de Secrets al Congrés amb tots els grups parlamentaris. Després de reunir-se amb la consellera de la Presidència, Bolaños ha explicat que ja han traslladat a tots els grups la necessitat de constituir la comissió, on compareixeria la directora del CNI i donaria compte del resultat de l’auditoria interna del centre.
També s’ha mostrat disposat a desclassificar documentació en seu judicial, si és necessari, i ha garantit la plena disposició a aportar tota la informació que demani el Defensor del Poble en la investigació que ha obert.
La Generalitat exigeix dimissions
La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha rebutjat la resposta donada pel govern espanyol i avisa que el suport d’ERC al Congrés no està garantit. “Aquesta visita no serveix per normalitzar les relacions ni els garanteix el suport parlamentari. Les confiances estan trencades i en aquests moments volem resultats concrets que ara no tenim”, ha dit Vilagrà. La consellera creu amb el compromís d'investigar no n'hi ha prou i que els responsables de l'espionatge haurien d'assumir responsabilitats.
La Generalitat considera “insuficients” les explicacions i les mesures anunciades pel ministre Bolaños, i com a demostració que les relacions entre governs no estan normalitzades ha avançat que no viatjarà aquest dilluns a Madrid per participar en la reunió sobre els Jocs d’Hivern. Això sí, el govern català hi serà perquè estarà representada per la secretària general, Núria Cuenca.
El Defensor del Poble investigarà el cas
Aquest diumenge l'oficina del Defensor del Poble ha informat que obrirà una investigació sobre el cas de presumpte espionatge a més de 60 independentistes, molts catalans, per mitjà de l'eina de programari Pegasus. La institució assegura que "està analitzant les informacions sobre una eventual utilització inadequada de les eines de programari Pegasus que hagin pogut posar en risc l'exercici de drets fonamentals, en particular els relacionats amb el dret a la privadesa".
Habitualment la figura del Defensor del Poble actua en qualitat d'alt comissionat de les Corts Generals per a la defensa dels drets constitucionals i és en aquest sentit que "recaptarà les dades necessàries per obrir una actuació d'ofici per contribuir al bon funcionament institucional i vetllar pel respecte dels drets fonamentals reconeguts a la Constitució", ha indicat.
El CatalanGate marca el Sant Jordi polític
Les diferències entre el Govern català i l'executiu espanyol es van evidenciar ahir durant la diada de Sant Jordi. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va aprofitar la tradicional recepció que se celebra cada 23 d’abril a Palau per tornar a exigir al cap de l’executiu espanyol, Pedro Sánchez, que doní explicacions.
Aragonès va advertir que les que ha donat la ministra de Defensa, Margarita Robles, són “insuficients i fins i tot contraproduents”. “Dir que el CNI no es pot defensar... qui no es pot defensar són les persones que hem vist la nostra intimitat espiada i exposada a tercers que volen condicionar la vida política d'aquest país", va apuntar.
El president català va deixar clar que "més enllà del format, no es tracta de solucionar el cas d'espionatge amb la foto d'una reunió".
La posició dura de Junts per Catalunya
Junts ha emès un comunicat avisant que la Generalitat no pot descongelar les relacions si no serveix perquè la Moncloa anunciï una investigació. El portaveu de JxCat, Josep Rius, va dir ahir que veu sospitòs el silènci durant tants dies de Pedro Sánchez, cosa que el converteix en "sospitós de ser còmplice". En aquesta línia, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, va anar una mica més enllà i va tornar a exigir dimissions.
Borràs va comparar la situació amb el Watergate, que va suposar la caiguda de Nixon, i no es creu que el govern espanyol no n'estigués al cas perquè "un govern democràtic hauria de saber què ha passat". En aquest sentit, va comparar l'Estat amb el drac de Sant Jordi: "És la lluita contra el drac de sempre que no ens permet viure amb normalitat en català".
De la seva banda, el líder d'ERC, Oriol Junqueras, va recordar precisament que altres casos d'espionatge en el passat han derivat en dimissions. En unes declaracions a la parada dels republicans a la Rambla de Catalunya de Barceona, Junqueras va assenyalar que "és evident que quantes més hores passen sense que s'assumeixin responsabilitats, més difícil té el Govern reconstruir la confiança perduda davant la societat catalana, els demòcrates espanyols i els mitjans internacionals de prestigi".
El PSC i Podem apel·len al diàleg
La vicepresidenta segona del Govern espanyol, Yolanda Díaz, que ahir era per Sant Jordi a Catalunya, va tornar a insistir en l'aposta pel diàleg. Díaz va explicar que l'executiu espanyol treballa "de forma discreta" per recuperar-lo després que la Generalitat hagi decidit congelar les relacions pel cas d'espionatge CatalanGate.
"La política és dialogar. L'altre no té cap sentit. Ja ho hem viscut a Catalunya durant molt de temps", va dir, alhora que va reconèixer que la situació és greu i que per això requereix "diàleg, diàleg i diàleg".
Per la seva banda, el ministre de Cultura, Miquel Iceta, va evitar polemitzar sobre el cas, i està convençut que es donaran les explicacions oportunes durant la propera compareixença al Congrés de la ministra de Defensa, Margarita Robles.
El líder del PSC, Salvador Illa, va assegurar que els socialistes catalans col·laboraran amb tot el que calgui per arribar fins al fons del cas d'espionatge als líders independentistes. Illa va mostrar la seva absoluta confiança amb el que "diuen els portaveus del govern espanyol" quan diuen que "Espanya no espia".