Enlaces accesibilidad
Espionatge

El CatalanGate marca el Sant Jordi polític

  • Laura Vilagrà i Félix Bolaños es reuniran aquest diumenge al Palau de la Generalitat per abordar el cas d’espionatge
  • El president de la Generalitat critica que Pedro Sánchez encara no hagi donat explicacions
  • La vicepresidenta Yolanda Díaz assegura que el Govern ja està treballant per trobar solucions

Per
Els partits del Govern reclamen dimissions pel cas d'espionatge

La diada de Sant Jordi ha servit per tornar a evidenciar les diferències entre el Govern català i l'executiu espanyol abans que aquest diumenge abordin en una reunió al Palau de la Generalitat el conegut com a CatalanGate. La trobada estarà encapçalada pel ministre de la Presidència, Félix Bolaños i la vicepresidenta del govern català, Laura Vilagrà. El mateix president de la Generalitat, Pere Aragonès, durant la tradicional recepció que se celebra cada 23 d’abril a Palau, ha tornat a exigir al cap de l’executiu espanyol, Pedro Sánchez, que doní explicacions.

Aragonès truca a Puigneró

Poc després de saber-se la reunió entre Vilagrà i Bolaños, Junts ha emès un comunicat advertint que la Generalitat no pot descongelar les relacions si no serveix perquè la Moncloa anunciï una investigació. El mateix president català ha trucat aquest mateix dissabte al vicepresident, Jordi Puigneró, per parlar de la trobada amb el ministre de la Presidència.

Aragonès ha deixat clar després de la tradicional recepció de Sant Jordi que considera que “no té cap sentit que el president del Govern espanyol encara no hagi donat explicacions” i ha advertit que les que ha donat la ministra de Defensa, Margarita Robles, són “insuficients i fins i tot contraproduents”. “Dir que el CNI no es pot defensar... qui no es pot defensar són les persones que hem vist la nostra intimitat espiada i exposada a tercers que volen condicionar la vida política d'aquest país", ha denunciat.

En aquest sentit, el president català ha reconegut que no hi ha novetats sobre la petició que va fer a Sánchez d'una reunió cara a cara, però ha deixat clar que, "més enllà del format, no es tracta de solucionar el cas d'espionatge amb la foto d'una reunió".

Borràs compara l'Estat amb el drac

Qui també ha tornat a demanar "dimissions" ha estat la presidenta del Parlament. Laura Borràs ha aprofitat la visita a les parades de llibres del Passeig de Gràcia de Barcelona per exigir "anar més enllà de les explicacions" pel cas d'espionatge polític a líders independentistes.

Borràs ha comparat la situació amb el Watergate, que va suposar la caiguda de Nixon, i ha adevertit que "un govern democràtic hauria de saber que ha passat". En aquest sentit ha comparat l'Estat amb el drac de Sant Jordi: "És la lluita contra el drac de sempre que no ens permet viure amb normalitat en català".

De la seva banda, el líder d'ERC, Oriol Junqueras, ha recordat precisament que altres casos d'espionatge en el passat han derivat en dimissions. En unes declaracions a la parada dels republicans a la Rambla de Catalunya de Barceona, Junqueras ha advertit que "És evident que quantes més hores passen sense que s'assumeixin responsabilitats, més difícil té el Govern reconstruir la confiança perduda davant la societat catalana, els demòcrates espanyols i els mitjans internacionals de prestigi".

També el portaveu de JxCat, Josep Rius, ha assegurat veu sospitòs el silènci de Sánchez. Considera que el converteixen en "sospitós de ser còmplice" del cas d'espionatge.

Yolanda Díaz apel·la al diàleg

La vicepresidenta segona del Govern espanyol, Yolanda Díaz, viu el seu primer Sant Jordi a Catalunya, convidada per l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. En una atenció als mitjans després del tradicional esmorzar amb escriptors que organitza l'Ajuntament, ha tornat a insistir en l'aposta pel diàleg. Díaz ha advertit que l'executiu espanyol treballa "de forma discreta" per recuperar-lo després que la Generalitat hagi decidit congelar les relacions pel cas d'espionatge CatalanGate.

"La política és dialogar. L'altre no té cap sentit. Ja ho hem viscut a Catalunya durant molt de temps", ha advertit alhora que ha reconegut que la situació és greu i que per això requereix "diàleg, diàleg i diàleg". "Cuidem la democràcia. I cregui'm que el President encapçala aquesta reflexió", ha insistit la vicepresidenta.

Yolanda Díaz aposta per restablir ponts amb la Generalitat | Àlex Cabrera

Per la seva banda, el ministre de Cultura, Miquel Iceta, ha evitat polemitzar sobre el 'Catalangate' i ha insistit que qui donarà les explicacions oportunes durant la compareixença al Congrés de la ministra de Defensa, Margarita Robles. "L'explicació política en nom del govern la farà la ministra de Defensa, que és de qui depèn el CNI", ha apuntat.

Illa demana "temps mort" per Sant Jordi

El líder del PSC, Salvador Illa, defensa que l'Estat "dialoga" i pensa col·laborar amb tot el que calgui per arribar fins al fons del cas d'espionatge als líders independentistes. Illa ha mostrat la seva absoluta confiança amb el que "diuen els portaveus del govern espanyol" quan diuen que "Espanya no espia". El líder socialista, que ha arribat a demanar "temps mort" en plena polèmica, ha afegit que el de Sant Jordi és "el dia de l'any que els catalans ens sentim més units".

El president de Vox al Parlament, Ignacio Garriga, ha demanat als catalans que es converteixin en els "Sant Jordis" del segle XXI i lluitin contra el drac del separatisme que "asfixia la llibertat", "persegueix" els fills a les escoles, nega la prosperitat i el benestar als catalans i arruïna les classes mitjanes i treballadores.

El líder de Cs a Catalunya, Carlos Carrizosa, ha criticat el discurs de Sant Jordi del president de la Generalitat, Pere Aragonès, que veu "deliberadament excloent", i lamenta que el PSOE els "compri sempre".