Enlaces accesibilidad
Reserves

Catalunya recupera el turisme per Setmana Santa

Per
Les reserves hoteleres superen el 80% d'ocupació en moltes zones de muntanya i costa

Els catalans tonen a fer les maletes per aquesta Setmana Santa. En les primeres festes sense restriccions, s'espera assolir unes xifres similars a abans de la pandèmia amb el 85% d'ocupació al litoral del Baix Empordà. A Lleida, els hotels preveuen penjar el cartell de "complet", sobretot a les zones a peu de pistes d'esquí. Els hotels i càmpings de Tarragona també encaren amb optimisme aquests dies amb una ocupació al voltant del 85%. El mateix passa a Barcelona, que espera aconseguir unes reserves hoteleres similars al 2019.

En aquest sentit, l'operació sortida per Setmana Santa ha reviscut l'aeroport del Prat després de dos anys de pandèmia amb 8.882 operacions. Per carretera, Trànsit espera 370.000 desplaçaments aquest cap de setmana a Barcelona i fa una crida a la "prudència". Els viatges amb tren també augmenten un 10% més de l'habitual. En total, Renfe assegura que hi haurà 160.000 places en els serveis Ave-Llarga Distància que circulen a Catalunya.

El Baix Empordà preveu una ocupació del 85%

Amb l'arribada del bon temps aquesta Setmana Santa, el litoral del Baix Empordà preveu tenir "una bona Setmana Santa" amb una ocupació del 85% de mitjana. La gerent de la unió d'empresaris Costa Brava Centre, Judit Lloberol, ha destacat que alguns establiments arribaran a l'ocupació plena durant aquests dies. Aquestes xifres són similars a les del 2018 i 2019, que confirmaria que la zona centre de la Costa Brava deixa enrere les conseqüències de la pandèmia.

Les cases rurals de Girona pengen els cartells de "complet" | Gemma Esteba

El públic d'aquesta Setmana Santa serà, com ja és habitual, de proximitat. La majoria d'ells són turistes nacionals que es desplacen amb vehicle privat, però també hi ha presència de visitants del sud de França. De tota manera, els empresaris asseguren que no poden confiar al 100% amb les previsions perquè des de l'inici de la pandèmia s'ha instaurat un costum dels visitants de reservar les vacances a última hora.

El bon funcionament de la Setmana Santa transmet molt d'optimisme al sector del turisme de cara a l'estiu. En aquest sentit, Judit Llobarol ha remarcat que els establiments tenen "una bona entrada de reserves" de cara a aquesta época de l'any. Una part d'aquestes reserves són de visitants internacionals. Llobarol ha remarcat que aquest estiu comportaria el retorn del mercat britànic, tot i que no amb la força que desitjarien els empresaris turístics.

Pistes d'esquí plenes

El Pirineu encara amb optimisme els últims dies d'aquesta setmana de vacances. Els hotelers estimen que per aquests dies l'ocupació a peu de pistes sigui del 60%, una xifra que s'aconsegueix gràcies al bon estat de les pistes després de les nevades de les últimes setmanes. El temps de dissabte i diumenge també porta a bones expectatives quant a l'arribada de turistes.

Lleida penja el cartell de "complet" gràcies a les nevades i el bon temps | Pepa Sangenís

Il·lusió i optimisme a la costa tarragonina

El sector turístic de la Costa Daurada i les Terres de l'Ebre afronta amb molta il·lusió i optimisme els dies forts de Setmana Santa. El gremi registra bones ocupacions i recupera les xifres prepandèmiques. En concret, els establiments hotelers tindran una ocupació del 80% i els càmpings del 85%. "Comencem a oblidar l'etapa covid amb el retorn del client de proximitat que ens ha visitat en els dos darrers anys, però ara, amb més volum i també retorna el client internacional", assenyala Berta Cabré, presidenta de la a Federació d'Empresaris d'Hostaleria i Turisme de la província de Tarragona.

Augmenten els visitants de proximitat a la Costa Daurada per Setmana Santa | Pilar Ribas

A les Terres de l'Ebre, l'ocupació també fregarà gairebé el 100%. Segons l'Associació Ecoturisme es xifrarà en un 93% els dies festius, des de Dijous Sant a dissabte. Tot i que han patit algunes anul·lacions de darrera hora, el gremi celebra que s'hagin recuperat les ocupacions d'abans de l'esclat de la crisi sanitària. Els establiments de l'Associació de Turisme Rural de la Terra Alta també penjaran pràcticament el cartell de complet.

Lleida i Catalunya Central pengen el cartell de complet

El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida estima una ocupació mitjana del 90% durant aquesta Setmana Santa i amb molts establiments que penjaran el cartell de complert del Dijous Sant i fins al Dilluns de Pasqua a les zones turístiques i a les zones d'influència de les estacions d'esquí obertes al públic en aquestes dates.

El turisme rural a la Catalunya Central continua assolint xifres excel·lents després de la pandèmia i omplirà des d'aquest dijous fins dilluns de Pasqua. El Berguedà, el Solsonès i el nord de l'Anoia, el Bages i Osona són les principals destinacions, i els clients solen ser de l'àrea metropolitana. Montserrat continua sent un altre dels destins per excel·lència, i l'hostatgeria, l'hotel Abat Cisneros i les cel·les abat Marcet han penjat el cartell de complet.

Barcelona vol atraure els turistes estrangers

A la ciutat de Barcelona, els hotels esperen que la Setmana Santa els permeti tornar a una activitat similar a la que tenien abans de la pandèmia. Amb una previsió d'ocupació del 80%, el gran repte és atraure de nou els clients estrangers, particularment els dels Estats Units, Àsia o Llatinoamèrica. Tot i les bones perspectives, els preus segueixen força per sota dels del 2019 i es manté una certa dependència del visitant de proximitat.

Segons reconeix el gremi d'hotels de la ciutat, també hi ha un 15% d'establiments que encara no han reprès la seva activitat i segueixen amb les habitacions tancades i les recepcions tapiades. Amb tot, el bon temps i la inèrcia iniciada amb el MWC fa preveure una bona primavera i un millor estiu. El director general del Gremi d'Hotels de Barcelona, Manel Casals, apunta que els preus de les habitacions encara estan un 20% per sota dels que hi havia per aquestes dates abans de la crisi sanitària.