Enlaces accesibilidad
Pla d'ajudes

La bonificació dels carburants posa en peu de guerra les benzineres

  • La patronal de les estacions de servei asseguren que no poden avançar el cost de la mesura
  • El Govern estableix un formulari a la web d’Hisenda per demanar la bestreta del descompte
  • Consum adverteix que vigilarà les estacions davant increments injustificats de preus

Per
Les benzineres amenacen amb un tancament per Setmana Santa

La bonificació de 20 cèntims per litre de carburant provoca el malestar i la inquietud de les estacions de servei. La mesura, aprovada pel Consell de Ministres per intentar controlar una inflació disparada als nivells més alts en 37 anys, entra en vigor aquest mateix divendres. La mesura estableix que l’Estat aportarà 15 cèntims i les petrolieres hauran de sufragar un mínim de 5 cèntims.

Ara bé, la formula triada per l’executiu a través d’un formulari a la pàgina web d’Hisenda, ha causat el desconcert de la majoria de benzineres que es queixen que hauran d’avançar els diners i adverteixen que “moltes hauran de tancar".

Desconcert a les benzineres

En declaracions al programa Cafè d'Idees de Ràdio 4 i La 2, el director general de la Confederació Espanyola d'Empresaris d'Estacions de Servei, Nacho Rabadán, ha advertit que la majoria de les benzineres no tenen capacitat per afrontar la mesura.

Segons Rabadán a l’assemblea celebrada ahir a Madrid, la majoria dels associats va lamentar “haver de fer de banquers perquè els suposa haver d’avançar fins a mil euros al dia per estació”. D’aquí que des de la patronal de les benzineres s’adverteixi que “moltes hauran d’acabar tancant en plena Setmana Santa”, amb el perjudici que això suposarà també pels mateixos consumidors “que tindran més dificultats per omplir els seus dipòsits”.

Formulari per la bestreta

Davant de la incertesa generada per la mesura, la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha detallat que a partir d'aquest divendres hi haurà un "formulari" en la pàgina web de l'Agència Tributària que podran emplenar les gasolineres que vulguin sol·licitar una bestreta. Les estacions de servei podran sol·licitar els diners des d'aquest divendres i començaran a rebre'l a partir de la setmana vinent.

Aquesta bestreta tindrà un "límit" per a grups consolidats amb capacitat financera per a assumir la bonificació fins que els sigui reintegrada. La ministra ha explicat que aquests es calcularan en funció de la mitjana mensual de venda de cada gasolinera en 2021. També ha assenyalat que aquelles gasolineres que tinguin dificultats per a canviar el seu sistema informàtic a temps podran anunciar "en llocs visibles les bonificacions".

El Govern vigilarà les benzineres

D’altra banda, el Govern ha assegurat que farà un seguiment dels preus en les gasolineres perquè la bonificació de 20 cèntims no perdi eficàcia, després que algunes estacions de servei hagin incrementat fins i tot en més de 10 cèntims els seus preus en els últims dies.

El ministre de Consum, Alberto Garzón, ha demanat per carta a les comunitats autònomes que en aplicació de les seves competències en matèria de control del mercat vigilin qualsevol "fluctuació injustificada" dels preus.

Nou rècord del gasoil

Precisament, el preu mitjà del gasoil en les gasolineres espanyoles ha batut un nou rècord en l'última setmana, en pujar un 2,2% i assolir els 1,837 euros per litre. Segons les dades del Butlletí Petrolier de la Unió Europea (UE) entre el 22 i el 28 de març la gasolina de 95 octans va registrar un preu mitjà d'1,818 euros per litre, un 0,3% més que la setmana anterior, però per sota del rècord registrat en la segona setmana de març.

Tots dos carburants d'automoció porten setmanes batent màxims històrics des de finals de gener, quan van trencar el rècord que havia estat vigent durant més de nou anys, des de setembre de 2012.