Enlaces accesibilidad
Marató de Donants

La marató de sang arriba a les 6.000 donacions en la seva penúltima jornada

  • El ritme de donacions és un 10% més baix que l'any passat per l'alta incidència de la covid
  • El 15 de gener finalitza la Marató de Donants, que vol atraure més gent jove i primers donants
  • S'ha habilitat la reserva amb cita prèvia per evitar aglomeracions en els punts de donació

Per
S'han aconseguit 6.100 donacions de l'objectiu de 10.000

El Banc de Sang i Teixits ha organitzat una nova Marató de Donants que va començar el 8 i acabarà 15 de gener. S'ha marcat com a objectiu arribar a les 10.000 donacions, 2.000 de les quals de persones que donin sang per primer cop. De moment, en la seva penúltima jornada, la marató ha arribat als 6.000 donants.

El ritme de donacions d'aquest any ha sigut un 10% més baix que l'any passat per l'alta incidència de la covid. Això és perquè les persones infectades pel virus en els últims 28 dies abans de la donació no poden donar sang. En aquest sentit, el Banc de Sang recorda que les donacions continuen sent necessàries més enllà de la marató. I demana que tothom qui estigui bé de salut s'apunti, per compensar totes les persones que no poden venir a causa de l'onada de covid.

Suma't a la Generació D

Enguany el lema de la Marató ha estat 'Suma't a la generació D (de donants)', ja que es vol incorporar més primers donants i es fa una crida especialment a la gent jove.

"Les generacions venen marcades per l'any de naixement. La #GeneracióD no: tu tries si vols formar-ne part", apunta la campanya, que distingeix amb diferents insígnies la implicació de cada donant. Per exemple, als primers donants els pertoca la insígnia de 'Rookie' i als que ho han fet més de 50 vegades se'ls reconeix com a 'Legend'.

"Cada any tenim una quantitat important de donants que deixen de ser-ho per edat o malaltia i queda compensat pels nous donants que es van incorporant. Ens interessa millorar aquesta dinàmica i per això és crucial que la gent jove s'incorpori", ha afirmat Gòdia.

El president del BST ha assenyalat que per tenir seguretat davant de qualsevol sol·licitud per parts dels hospitals tenen habitualment prop de 10.000 unitats a les reserves. Actualment, ha dit, n'hi ha prop de la meitat i per això es fa una crida a donar.

Tot i això, també ha celebrat que malgrat que les adversitats no ha faltat mai sang als hospitals catalans i ho ha atribuït al compromís dels donants. De fet, ha afegit, el 2021 hi va haver unes 11.000 donacions, fins i tot més que el 2019, per respondre a la recuperació de l'activitat hospitalària ajornada per la pandèmia.

On puc donar sang?

Atesa la situació pandèmica, el BST ha habilitat la reserva amb cita prèvia per evitar aglomeracions en els punts de donació. A banda dels hospitals on habitualment ja compten amb presència, també hi haurà una vintena de punts mòbils repartits per la geografia catalana i d'altres especials, com ara un punt de donació a l'edifici històric de la UB, a la plaça Universitat de Barcelona.

D'altra banda, recomanen que les persones que siguin positives en covid-19 esperin prop d'un mes fins a donar sang, però asseguren que si una persona dona sang sense saber que és positiu tampoc no passa res, ja que no hi ha risc de transmissió del virus a través de la sang.