Enlaces accesibilidad
Pressupostos

ERC tanca un acord per "garantir el català" a la futura Llei Audiovisual

Per
ERC tanca un acord per fomentar el català a les plataformes audiovisuals
ERC tanca un acord per fomentar el català a les plataformes audiovisuals

ERC li ha dit que sí al PSOE. Donarà suport als pressupostos generals de l'Estat després d'haver tancat un acord amb l’executiu central per garantir quotes de producció en català en la futura Llei de l'Audiovisual.

Segons un comunicat dels republicans, per primer cop es contempla un fons de 15 milions d'euros anuals per fomentar les produccions audiovisuals en català així com en la resta de llengües cooficials. Aquesta xifra suposa el 15% de la producció total que l'Estat exigeix a totes les plataformes, incloses Netflix i HBO. També inclou l'acord la creació d'un fons pel doblatge i subtitulat en català dotat amb les empreses que guanyin més de 50 milions anuals.

 Renuncia a la quota del 6%

Els republicans han hagut d’acabar renunciant a reservar un 6% de català al catàleg de les plataformes internacionals com Netflix o HBOMax. Aquesta obligació serà només per a plataformes amb seu a l'Estat espanyol, com Filmin o Movistar+. El fet que el text aprovat en primera lectura pel Consell de Ministres no ho imposés a Netflix va fer que ERC amenacés de tombar la norma i a retirar el suport als pressupostos al Senat.

L'acord anunciat aquest dimecres aplana el camí de la llei audiovisual al Congrés i facilita l'aprovació definitiva sense modificacions dels comptes públics de 2022 a la cambra alta, que els votarà la setmana vinent. Com a mesura de pressió, ERC havia presentat esmenes parcials, però amb el pacte, els republicans permetran que els PGE no hagin de tornar a la cambra baixa, una possibilitat que el govern espanyol volia evitar.

En els últims dies, veus del govern espanyol ja havien assegurat que la negociació avançava en la bona direcció i auguraven que es podria tancar un acord "aviat" per desbloquejar-la.