Enlaces accesibilidad
Parlament

El Govern ja negocia els pressupostos a dos bandes

Per
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el conseller d'Economia, Jaume Giró, parlant al Parlament
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el conseller d'Economia, Jaume Giró, parlant al Parlament

El govern català ja negocia formalment els pressupostos de la Generalitat per l’any vinent a dues bandes. Després que les bases de la CUP decidissin optar per l’esmena a la totalitat, els socis de l’executiu han optat per aplanar el camí del pla B, en cas que finalment dilluns es concreti el bloqueig dels cupaires.

El Govern negocia els pressupostos a contrarellotge amb els comuns i la CUP | Xesca Campoy

Primera presa de contacte

Representants del Govern i els comuns han celebrat aquest dijous una primera sessió negociadora formal sobre pressupostos que ha durat més de dues hores. Fonts presents a la trobada han destacat la “bona sintonia” en el que qualifiquen de “primera presa de contacte” i s'han emplaçat a tornar a reunir-se.

A la reunió, celebrada al Parlament, han assistit el secretari general d'Economia i Hisenda, Jordi Cabrafiga, la secretària general de Presidència, Núria Cuenca, i el director general de coordinació interdepartamental, Marc Ramentol. De la banda de En Comú Podem han estat presents els diputats Joan Carles Gallego i Susana Segòvia, així com membres de la coordinació del grup parlamentari.

Els comuns demanen aparcar el Hard Rock

En declaracions al Cafè d’Idees de Ràdio 4 i La 2, el portaveu dels comuns, David Cid, ha deixat clar que “no hi ha línies vermelles” però han demanat al Govern eliminar del projecte de pressupostos els 120 milions de l’INCASÒL pel projecte del Hard Rock, una iniciativa que asseguren que no representa el "model de país" que volen.

Els comuns també insisteixen que “en aquests moments és més important la despesa que la fiscalitat” i reclamen més recursos en salut primària, majors recursos per a salut mental, un servei públic bucodental, així com més inversions en trens que en carreteres o una llei de barris verds, entre altres punts.

Negociació sense vetos

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, implicat directament des d’aquest dimecres en les negociacions havia insistit al Parlament en la voluntat de seguir “el rumb marcat a l’inici de la legislatura”. Cid ha aclarit que la seva formació no pensa posar vetos a formacions que entrin a consensuar el text, perquè "la prioritat no són les relacions entre partits, sinó que els diners arribi al més aviat possible a la gent.