Enlaces accesibilidad
Bé essencial

Nou màxim històric del preu de la llum en un dilluns

  • El preu del megawatt/hora se situa de mitjana als 132 euros i supera els 150 euros entre les vuit i les nou del vespre
  • El president del govern promet que la factura elèctrica a final d'any serà igual que la del 2018

Per
Interruptor de la llum | Getty Images
Interruptor de la llum | Getty Images

El preu de l’electricitat al mercat majorista torna a pujar aquest dilluns després d’encadenar tres dies consecutius de baixada coincidint amb el cap de setmana. Segons l'Operador del Mercat Ibèric de l'Energiala mitjana del megawatt/hora s’enfila fins als 133 euros, el preu més car que mai s’ha pagat en un dilluns. Són quatre euros més que aquest diumenge i vuit més que el dilluns passat, quan el preu rondava els 124 euros. La comparació encara és més significativa si es pren com a referència el preu d'ara fa un any. Aleshores el preu del megawatt/hora al mercat majorista era d'uns trenta euros, cosa que vol dir que en només dotze mesos el cost s'ha multiplicat per quatre. Fins ara de poc han servit els intents del govern espanyol de paliar l'increment de la factura, com ara la reducció temporal de l'IVA o la suspensió per uns mesos de l'impost a la generació elèctrica. Tot i això, Pedro Sánchez és optimista i pronostica que a finals d'any la situació s'haurà normalitzat i el preu que pagaran els consumidors serà el mateix que pagaven l'any 2018.

La franja horària més cara, al vespre

L'hora en què l'electricitat és més cara aquest dilluns és de de les vuit a les nou del vespre amb un preu per sobre del 153 euros, mentre que de quatre a cinc de la matinada és el moment del dia en què, per la poca demanda, la tarifa és més barata.

Una escalada sense límit

El preu de l'electricitat ha començat aquest mes de setembre marcant successius rècords. Els tres primers dies del mes ja es va veure al mercat majorista el preu més elevat de la història i, tot i que des de divendres i durant el cap de setmana ha baixat una mica, tot apunta que en les properes setmanes i mesos es mantingui la tendència alcista. Durant l'estiu el cost de la llum ja ha anat marcant successius rècords. Si el juliol el preu mitjà del mercat majorista va arribar als 92 euros, el mes passat es va enfilar fins als 106 euros, una xifra que podria quedar petita en comparació amb la que s'assoleixi aquest mes de setembre.