Enlaces accesibilidad
140 euros per MWh

El setembre s'estrena amb el preu de la llum desbocat

Per
Interruptor de la llum
Interruptor de la llum

El preu de l'electricitat al mercat majorista estena el setembre com va acomiadar l'agost, amb un nou màxim històric. Aquest dijous ha marcat un nou pic de 140,23 euros el MWh, 8 més que aquest dimecres. Tot plegat després d'encadenar 3 nous rècords en el que portem de setmana.

El d'aquest dimecres és el desè rècord històric en poc més d'un mes. De fet, en l'últim any s'ha triplicat el cost de l'energia. Durant el mes d'agost, coincidint amb l'onada de calor, els preus no van deixar d'escalar provocant que de mitjana s'hagin assolit els 106 euros per MWh.

Escalada de preus fins al març

El consultor energètic, Francisco Valverde, ha explicat a RTVE que l'escalada dels preus de l'energia, no es relaxarà fins el mes de març que és quan es preveu que es començarà a suavitzar la demanda de gas. Sobre el paper del Govern, creu que l'executiu encara por reduir l'impost especial de l'electricitat del 5% que serveix per finançar les Comunitats Autònomes.

Sobrecost de 140 euros anuals

La pujada arriba després que els preus durant l'últim cap de setmana no baixessin dels cent euros per MWh, tot i que els dissabtes i diumenges els preus acostumen a reduir-se per la caiguda de la demanda. L'augment del preu del gas, la matèria primera que utilitzen les centrals de cicle combinat- i l'encariment dels drets d'emissió de diòxid de carboni són alguns dels factors que més han influït en l'evolució de la factura.

Si es mantenen aquests preus, el sobrecost de l'electricitat per als consumidors que van optar per la tarifa regulada és de 140 euros més de mitjana a l'any.

L'increment continuat del preu de l'electricitat ha obligat a variar els costums de moltes famílies

L'increment continuat del preu de l'electricitat ha obligat a variar els costums de moltes famílies

Pràctiques irregulars de les elèctriques

La nova xifra rècord coincideix amb l'informe de la Comissió Nacional de Mercats i Competència, que indica que algunes elèctriques han cobrat de més als seus clients sense informar-los aprofitant aquests canvis en les tarifes. En alguns casos, asseguren, la factura s'ha encarit fins a un 30% més del que pertocaria. Per això fa una crida a què es regularitzin els contractes, es retornin les quantitats abonades de més i s'informi els clients.

Pes en la factura

El preu de l'energia representa al voltant d’una quarta part de la factura. Practicament la meitat correspon als peatges -el cost de les xarxes de transport i distribució- i càrrecs -els costos associats al foment de les renovables i les anualitats del dèficit de tarifa- i la resta, a impostos.

Les oscil·lacions en el preu diari afecten, a més, només als consumidors acollits a la tarifa regulada (PVPC), una mica més de 10 milions. En queden exempts, de moment, els que estan en el mercat lliure -uns 17 milions-, ja que compten amb un preu pactat amb la seva companyia.

Queixes dels consumidors

El rebut de la llum d'un usuari mitjà ja es va encarir un 36,2% al juliol pel que fa a el mateix mes de l'any passat, situant-se en els 85,34 euros, segons dades de Facua.

Associacions de consumidors com Facua han denunciat la situació i han reclamat la implantació de noves mesures per "frenar l'especulació en la fixació de les tarifes elèctriques". Entre les propostes s'inclouen canvis en les regles de subhasta del mercat majorista, una rebaixa de l'IVA o la recuperació per part de l'estat de les concessions de centrals elèctriques per integrar-les a una empresa pública d'energia.