Enlaces accesibilidad
Sense estat d'alarma

Què es pot fer i què no a partir d'ara?

Per
El Govern comença a relaxar les restriccions a partir de diumenge

Aquest diumenge, l'estat d'alarma per la pandèmia ha deixat d'estar en vigor. Això vol dir que ja no hi haurà restriccions d'horaris per sortir al carrer ni limitacions a la mobilitat. Entrem en una nova fase on les CC.AA. no poden limitar drets fonamentals sense l'autorització del tribunals. Això no vol dir que les restriccions s'hagin acabat. El TSJC ha validat les mesures que la Generalitat mantindrà vigents des de les 00.00h d'aquest diumenge i durant els pròxims 15 dies, del 9 al 23 de maig.

Què canvia a partir d'aquest diumenge?

  • Mobilitat: s'acaba el confinament nocturn i el confinament perimetral de Catalunya.
  • Bars i restaurants: poden obrir fins a les 23 h i màxim 4 persones per taula, excepte si són convivents.
  • Comerços: oberts en l'horari habitual (els de conveniència fins a les 23 h).
  • Actes culturals i equipaments esportius: poden obrir fins a les 23 h.
  • Parcs d'atraccions: es permet l'obertura amb aforament del 30% i amb servei de restauració.
  • Ensenyaments reglats de règim especial (escoles de música, dansa, etc.): amb presencialitat.

Restriccions covid-19 fins al 23 de maig Salut

A banda, es mantenen les restriccions:

  • Trobades: es manté la limitació de màxim 6 persones, excepte convivents.
  • Equipaments cívics: aforament del 50%.
  • Actes religiosos: aforament màxim del 50%.
  • Discoteques i les sales de festes: continuen tancades.

Es mantenen les mesures de protecció bàsiques:

  • Ús obligatori de la mascareta i distància de seguretat d'1,5 metres.
  • També cal ventilar espais interiors i fer una bona higiene de mans.
El Procicat posa fi al toc de queda i el tancament perimetral | Alex Cabrera

Final del toc de queda i el tancament perimetral

El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ja anunciava aquest dimarts la intenció de no prorrogar el toc de queda nocturn una vegada finalitzi l'estat d'alarma. L'executiu català ha renunciat, de moment, a aprovar un nou marc normatiu per poder adoptar noves restriccions si la situació epidemiològica empitjora.

El mateix Pere Aragonès reconeixia que prefereixen esperar perquè allargar restriccions com el toc de queda suposava entrar en un "embolic jurídic". De la mateixa manera també s'ha decidit no allargar el tancament perimetral de Catalunya que estava en vigor des del passat mes de desembre.

Punt d'inflexió en la lluita contra la pandèmia

En aquest sentit, el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha assegurat que el final de l'estat d'alarma i amb ell del toc de queda i el tancament perimetral de Catalunya suposa un punt d'inflexió de la lluita contra la pandèmia. Ara bé, el conseller ha fet una crida a seguir actuant amb prudència i amb responsabilitat perquè "pugem seguir endavant" en la desescalada.

Interior ha anunciat precisament un dispositiu policial específic per reforçar els controls durant la matinada del diumenge per evitar les aglomeracions aprofitant l'aixecament del toc de queda. Sàmper ha assegurat que s'intentarà evitar les festes massives i els botellons i ha recordat que segueixen vigents les sancions si s'incompleix la limitació de 6 persones per les reunions.

Es recuperen els sopars, però no l'oci nocturn

El Govern va anunciar la setmana passada l'autorització perquè els restaurants puguin tornar a servir sopars. Ho podran fer fins a les 11 de la nit i a més tant a les terrasses com a l'interior dels establiments. De moment, l'ampliació de l'horari dels bars i restaurants no està generant una ona de reserves, segons una enquesta del Gremi de Restauradors de Barcelona, que augura una recuperació de l'activitat molt gradual. Ho ha explicat el president de l'Associació d'Hosteleria de Girona, Josep Carreras, al Cafè d'Idees de Ràdio 4 i La 2.

L'altra novetat important és la de l'allargament de l'l'horari de tancament de comerços de les 21 a les 22 hores i fins a les 23 hores les activitats relacionades amb la cultura i l'esport. En canvi l'oci nocturn continuarà tancat. Precisament la patronal del sector s'ha reunit amb el Govern per exigir un pla de reobertura amb mesures exprés.

Tot i això, tal i com reconeixia des de la patronal FECALON, Fernando Matínez, a El Vespre de La 2 són conscients que seran els últims a recuperar la normalitat.

Fernando Martínez: "A finals d'any esperem que es pugui tornar a ballar"

El TSJC avala la limitació de 6 persones per les reunions

El TSJC tindrà a partir d'ara l'última paraula sobre totes les mesures que adopti el Govern si són estriccions que impliquen drets fonamentals. Aquest divendres ha aprovat les dues peticions que li havia fet arribar l'executiu català. Així, es limiten les reunions tant a casa com al carrer a sis persones no convivents.

De l'altra banda també es manté l'aforament dels actes religiosos i cerimònies civils en el 50% (amb un màxim de 500 persones, 1.000 si és a l'aire lliure o amb ventilació reforçada. Totes dues ja han rebut, per cert l'aval de la Fiscalia, que ha dirigit un informe favorable al TSJC sempre que no siguin restriccions generalitzades si no proporcionades i suposin un greu risc de contagi.

Canvis al Taxi, però no al Metro

Els taxis de l'àrea metropolitana podran tornar a operar com ho feien abans de la pandèmia a partir del diumenge, segons ha confirmat l'Institut Metropolità del Taxi (IMET). El decret que regulava les llicències que podien sortir al carrer a treballar arran de l'estat d'alarma quedarà anul·lat el 8 de maig. Des del novembre passat, cada dia laborable treballa el 60% de la flota i el 40% descansa en torns rotatoris. Pel que fa als caps de setmana, la reducció és del 75%. A partir de dissabte, en canvi, podrà treballar el 80% de la flota els feiners i el 50% el cap de setmana.

En canvi l'ATM ha decidit, finalment, no recuperar l'horari nocturn del Metro durant el cap de setmana, tal com s'havia valorat a les darreres hores. Així es mantenen els horaris perquè de moment no es preveu un increment de la demanda mentre segueixin sense poder obrir els establiments d'oci i la restauració tingui l'horari limitat fins a les 23 hores.

PortAventura obrirà portes el 15 de maig

El parc d'atraccions de PortAventura World, situat a Salou, ha anunciat que obrirà les portes el proper 15 de maig després que el Procicat hagi donat llum verda per reobrir aquest tipus d'instal·lacions. PortaAventura portava tancat prop de set mesos. La reobertura també afecta Ferrari Land i els hotels Colorado Creek, l'Hotel PortAventura i l'Hotel Gold River.

En canvi, s'ha decidit esperar al 23 de juny per reprendre l'activitat de Caribe Aquatic Park. El parc assegura haver destinat més de 5 milions d'euros per garantir totes les mesures de seguretat anticovid.

El Govern revisarà les mesures en 15 dies

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha explicat que les mesures que entraran en vigor aquest diumenge es revisaran en 15 dies. Vergés ha confiat poder continuar amb la "progressivitat" de l'obertura. Sobre la possibilitat de vacunar a les empreses, ha afirmat que es farà però sense tenir una estratègia a bada sinó al mateix temps que s'avança amb la vacunació per franges d'edat. Segons Vergés, és "molt més àgil" fer les crides a través del sistema que ja està muntat però ha afegit que sí que es podrà vacunar en empreses amb molta gent agrupada en un sol lloc.