Enlaces accesibilidad
100 anys mirant el cel

Centenari del Servei Meteorològic de Catalunya

  • El 31 de març de 1921 naixia el Servei Meteorològic de Catalunya de la mà de la Mancomunitat
  • TVE Catalunya va ser la primera en donar la informació del temps en català per la televisió l’any 1978

Per

Estudi de l'anomalia tèrmica de la Plana de Vic (1923 -1925)
Estudi de l'anomalia tèrmica de la Plana de Vic (1923 -1925)

Un 31 de març, però fa just 100 anys, es creava el Servei Meteorològic de Catalunya. La Mancomunitat va aprovar el decret que establia la creació d'aquest organisme, que va quedar sota la dependència científica de l'Institut d'Estudis Catalans i sota la direcció d’Eduard Fontserè.

Durant els seus inicis, el Servei Meteorològic de Catalunya consistia en una oficina central, ubicada a l'edifici del rellotge de l'Escola Industrial de Barcelona, des d'on es coordinaven totes les dades meteorològiques procedents dels observadors repartits arreu del territori nacional i internacional. Les informacions eren rebudes a través de la telegrafia sense fils.

Telègrafs des d'on es rebien les dades meteorològiques METEOCAT

Fa cent anys ja s'informava de la previsió meteorològica. Des de l'any 1922 el Servei utilitzava els edificis públics de Barcelona i els locutoris de la xarxa telefònica de la Mancomunitat de Catalunya per donar a conèixer la previsió del temps diàriament. I a partir de l’any 1927 també es va començar a retransmetre la informació del temps per Ràdio Barcelona.

Carta del temps del dimarts 2 de febrer de 1937 METEOCAT

Van ser 17 anys d'auge científic a Catalunya i amb ressò internacional. L'Atles Internacional dels Núvols i dels Estats del Cel, la creació de dos observatoris de muntanya, a Sant Jeroni (Montserrat) i al Turó de l'Home (Montseny), o el disseny del pluviògraf Jardí van ser algunes de les fites aconseguides fins a l'any 1939.

Radiosondatge METEOCAT

La Guerra Civil i el franquisme van suprimir el Servei i els seus arxius i la seva biblioteca van ser requisats. Posteriorment, amb l'Estatut d'autonomia de 1979 es va recuperar el Servei Meteorològic de Catalunya i els seus antics documents van ser retornats el 1983.

Més de 200 observadors meteorològics

La Xarxa d'Observadors Meteorològics actualment consta de 225 col·laboradors, entre observadors i vigilants. Tots ells ofereixen una tasca minuciosa clau per poder elaborar butlletins climàtics, notes de premsa, estudis de canvi climàtic i són fonamentals per fer prediccions meteorològiques de perill a curt termini.

Per commemorar els 100 anys de trajectòria, el Servei Meteorològic de Catalunya ha obert una nova pàgina web on recull les principals fites assolides per la institució, informa dels esdeveniments previstos i d’un exhaustiu recull d’efemèrides i publicacions històriques.

Felicitacions de RTVE Catalunya

L’equip del temps de RTVE Catalunya se suma a les felicitacions per aquests 100 anys i esperem que per molts anys més continuem col·laborant junts. Moltes gràcies.