Enlaces accesibilidad
El nostre 'racó' d'aquesta setmana...

El Priorat

       
  • La comarca de El Priorat és coneguda pels vins de fama internacional

Per
Racons - El Priorat

Racons és una mirada al territori a través dels seus habitants. Una proposta que vol estimular als espectadors a emprendre el seu propi viatge a partir de les propostes que es realitzin des del propi programa.

Us presentem uns RACONS de la comarca de El Priorat, al cor de les terres tarragonines, coneguda sobretot pel seu vins de fama internacional, que ha mantingut la seva essència: el treball i l’amor per la terra.

Comencem visitant Porrera, el poble més gran del Priorat, unit des de sempre al monestir de la Cartoixa d’Escaladei, fundat l’any 1163 .

Passegem pels carrers del poble i descobrim la ‘”Ruta dels rellotges de sol” amb tretze peces de diferents estils.

Ens apropem a Torroja del Priorat. Caminem envoltats per l’harmonia de colors dels seus carrers, empedrats amb còdols del riu. Encara que ara compta només amb 143 habitants, Torroja va viure un gran moment d’esplendor al segle XIX , testimoni del qual són les grans cases pairals que encara hi trobem. I entrem a l’església de Sant Miquel, per gaudir de la música profunda del seu orgue.

Escaladei hi trobem el monument més apreciat de la comarca, la Cartoixa d’Escaladei. Fundada al s. XII i ampliada al llarg dels segles, aquesta cartoixa va ser la primera de la península Ibèrica, el prior de la qual va donar nom a la comarca. Una de les seves guies ens explica la llegenda que associa el seu emplaçament i el seu nom al somni devot i reiterat d’un pastor d’ovelles.

Visitem La Vilella Baixa que, donada la seva ubicació en un turó i els seus alts edificis per cobrir el desnivell, s’ha guanyat el sobrenom de la “Nova York del Priorat”. Aquesta comarca no és només coneguda pels seus vins. De fet, el seu paisatge ens regala milers d’oliveres repletes d’arbequines, fargues i altres varietats que esdevenen un oli verge de primera qualitat. A la Vilella Baixa hi trobem el molí Gratavinum, que forma part de “La ruta de l’oli”.

Gratallops és on es concentren la major part de grans bodegues del Priorat. Un viticultor expert ens explica les característiques especials de la terra, que fa que el Priorat sigui conegut internacionalment pels seus vins, ja que compta amb afamades bodegues repartides per tot el seu territori.

No obstant això, molts prioratins tenen la seva pròpia bodega on fan petites produccions vinícoles però de gran qualitat. I arribem a Falset, la capital de la comarca, on val la pena perdre-s’hi una estona pels seus carrers i admirar el seu Celler Cooperatiu, dissenyat per l’arquitecte modernista Cèsar Martinell autor de les anomenades “catedrals del vi”. 

Siurana és una petita i pintoresca vila, situada dalt d’un turonet i al costat del pantà de Siurana, on sembla que el temps no passa. Siurana és coneguda per ser l’últim reducte sarraí de Catalunya i els seus empedrats carrers amaguen una bonica llegenda. Li demanem a un siuranenc que ens l’expliqui.

Gastronomía tradicional del Priorat: 'La truita amb suc'

Potser el plat més típic del Priorat és la truita amb suc, un plat que antigament era propi de quaresma per substituir els plats amb carn.

La truita amb suc té moltes variants, però sobre tot la trobem amb llegums, espinacs i amb algun tipus de peix. Visitem un dels millors restaurants per tastar-la.