Enlaces accesibilidad
Fins al 7 d'agost

Els lleidatans recorden mig segle d'història a les imatges de la mostra "instal·lació urbana 50 monitors" de TVE Catalunya

  • L'alcalde de Lleida Àngel Ros i la directora de TVE Catalunya Montse Abbad van inaugurar l'exposició a la plaça de la Catedral 
  • Aquest muntatge innovador i espectacular recull la història de la televisió a través dels fets més rellevants enregistrats per TVE des del 1959 fins ara
  • La directora de TVE Catalunya, Montse Abbad, ha destacat durant la presentació els darrers esdeveniments que han modernitzat Lleida i que TVE ha enregistrat amb les seves càmeres

Enlaces relacionados

Per

La seu de l'IMAC ha estat escenari de la presentació de la "Instal.lació 50 monitors" que després d'estrenar-se a Barcelona ha arribat ara a Lleida. Els lleidatans en podran gaudir fins al 7 d'agost: el muntatge -de 51 televisors en ple carrer-, sorprèn els vianants. Cadascun dels monitors du la xifra de l'any corresponent a sota, del 1959 al 2009. Els vídeos que s'hi poden veure duren un minut i mig i mostren les imatges més impactants i les notícies més importants de cada any. 

Els 51 monitors recorden els fets més importants dels darrers 50 anys d'història i que TVE conserva al seu arxiu. Els vianants hi recorden el que han viscut i el que no en el mig segle que fa que TVE Catalunya és testimoni i arxiu de la memòria històrica.

La directora de TVE Catalunya Montse Abbad defineix la instal·lació com "una escultura urbana" i aclareix que en realitat "són 51 monitors perquè hi hem afegit el del 2009, ja que la televisió és actualitat".

De la seva part, el paer en cap de Lleida, Àngel Ros, vafelicitar-se per l'arribada de l'exposició a la ciutat i va comentar amb les autoritats algunes de les imatges. Ros va subratllar "la importància que té per a Lleida el suport que rep de TVE Catalunya", així com l'arribada de la mostra i la celebració -com a tot Catalunya, va dir Ros- del 50 aniversari de TVE Catalunya. 

Montse Abbad va explicar que en els monitors "hem resumit en un minut i mig les notícies de l'any i les imatges més impactants, més importants de la feina feta des de Miramar i des de Sant Cugat, per a Catalunya i per a tota Espanya". "Aquesta exposició reflexa el que vol ser la televisió pública: qualitat i innovació".

 Abbad va afegir que en els darrers passos de modernització de la ciutat de Lleida, TVE n'ha enregistrat les imatges. "Com ara -va dir- la inauguració de l'Auditori de Música Enric Granados l'any 1994, la canalització del riu l'any 1995, l'estrena del Teatre Municipal el 1998, l'arribada de l'AVE 2006 o la posta en marxa del Parc Científic el 2008".

La realitzadora de l'exposició Ester Martínez ha fet el treball de recerca i muntatge amb el suport del departament de documentació, imatge i so de TVE Catalunya. S'han recuperat imatges de l'arxiu històric, s'han seleccionat i muntat de la forma més adient per a impactar l'espectador i en pocs segons aconseguir una visió del més destacat de cada any.

La "Instal·lació urbana 50 monitors" serà a la plaça de la Catedral de Lleida fins al dia 7 d'agost.

 

www.rtve.es/catalunya