Enlaces accesibilidad

Què fer amb el menjar de la nevera després de l'apagada?

  • Amb l'apagada elèctrica, moltes neveres i congeladors han quedat desconnectats durant hores
  • Alguns aliments poden superar les condicions a les quals han estat sotmesos, d'altres, no
Què fer amb el menjar de la nevera després de l'apagada?
Frigorífic connectat, obert i ple d'aliments de tot tipus.
Sergi Frisach

Els talls de subministrament elèctric no només afecten la comoditat a casa, sinó que també poden posar en perill la seguretat alimentària. Una apagada elèctrica pot fer malbé una gran quantitat de menjar si no es prenen mesures a temps. El Servei d’Inspecció i Seguretat Alimentària dels Estats Units (USDA) ofereix recomanacions clares per evitar riscos per a la salut. Seguir aquests consells pot marcar la diferència entre mantenir una alimentació segura o exposar-se a riscos sanitaris després del tall elèctric.

1. Revisar el menjar i la temperatura de la nevera

Segons l'USDA, una nevera pot conservar el menjar en condicions segures fins a quatre hores sense llum, mentre que un congelador pot mantenir la temperatura adequada fins a 48 hores si està ple, o 24 hores si només està mig buit. Passat aquest temps, hi ha risc que els aliments es facin malbé, especialment si la nevera supera els 15 °C. Per això, els experts recomanen seguir dos passos essencials: revisar l’estat de cada aliment i comprovar la temperatura de l’interior del frigorífic.

2. Quins aliments hem de llençar?

Pel que fa al menjar, l'USDA aconsella que siguem cautelosos. Es recomana llençar productes com carn, peix, ous, embotits, plats cuinats, amanides preparades, làctics com llet, nata, iogurts, formatges tous, fruita i verdura tallades, sucs oberts, salses amb base làctia, masses crues i pastissos amb crema.

Si alguns aliments han quedat malmesos cal netejar l'electrodomèstic.

Imatges de l'Arxiu d'RTVE corresponents al programa 'La Mañana'.

3. Quins aliments podem conservar?

Alguns aliments poden conservar-se sense perill, com ara fruites i verdures senceres, sucs tancats, fruits secs, pa, pastissos sense farcit de crema, magdalenes, formatges curats, mantega, margarina i espècies. Pel que fa als congeladors, els aliments es poden consumir sempre que l’apagada no hagi superat les 28 hores i la temperatura s’hagi mantingut al voltant dels 5 o 6 °C.

4. Netejar la nevera i el congelador

En cas que s’hagin fet malbé aliments dins la nevera o congelador, cal netejar aquests electrodomèstics a fons per evitar la proliferació de bacteris o males olors. L’USDA recomana buidar completament els electrodomèstics, netejar safates i calaixos amb aigua calenta i sabó, i desinfectar amb una solució d’una cullerada de lleixiu sense perfum per cada quatre litres d’aigua potable. També es recomana netejar l’interior amb aigua i bicarbonat, i deixar la porta oberta durant 15 minuts perquè s’airegi.

L'apagada elèctrica ens recorda la importància de mantenir-se informat i actuar amb rapidesa en situacions d’emergència. Una correcta gestió dels aliments no només evita malbarataments, sinó que també protegeix la salut de tota la família.