Enlaces accesibilidad
Memòria Històrica

Destinats 1.3 milions d'euros per a exhumar víctimes de la Guerra Civil a Balears

  • La Conselleria de Memòria Democràtica ha presentat el IV Pla d'Exhumacions, el més ambiciós i avançat fins avui a Espanya, segons el Govern
  • El seu objectiu és fer "justícia" i optimitzar el procés d'identificació de les víctimes amb la col·laboració d'altres comunitats autònomes

Por
La Conselleria de Memòria Democràtica ha presentat el IV Pla d'Exhumacions
La Conselleria de Memòria Democràtica ha presentat el IV Pla d'Exhumacions

La Conselleria de Memòria Democràtica ha presentat avui el IV Pla d'Exhumacions. El pla més ambiciós, el més avançat a escala estatal i en el que més diners s'han invertit.

Volem acabar la legislatura deixant cap fosa sense obrir

En total, 1.3 milions d'euros de pressupost per a continuar trobant persones desaparegudes durant la Guerra Civil i el franquisme a les illes. L'objectiu és que "cap fossa es quedi sense obrir" i que es faci "justícia", segons ha afirmat el conseller Juan Pedro Yllanes. El Govern pretén, a més, crear espais de memòria democràtica, donar suport i "alliberar" als familiars de les víctimes i "lluitar pels drets humans".

Participació d'altres comunitats autònomes

A les Balears, fins al moment s'han localitzat 241 víctimes i s'han identificat 52. Per optimitzar el procés d'identificació, sobretot amb víctimes procedents d'altres parts del país, es comptarà amb la participació de diferents comunitats autònomes, entre les quals destaquen Catalunya, Extremadura o Canàries.

Excavacions programades

Les prioritats per a gener són el començament de la tercera fase a la fossa de Son Coletes i l'elaboració d'un mapa de fosses de Menorca dins dels 15 estudis que es plantegen per aquest quart pla. Uns estudis que tendran suport interdisciplinari, afegint la col·laboració de persones del camp de la comunicació, del jurídic o del de la psicologia. Tot i que la resta del calendari d'excavacions s'està dissenyant, es contempla, a més, una segona fase al Cementiri Nou de Formentera i una intervenció a Cala Sant Vicenç, a Pollença.