Enlaces accesibilidad
Economia

Les Balears són la comunitat autònoma on més ha abaixat l'atur a l'octubre

  • La reactivació del turisme ha impulsat el mercat laboral que tanca el darrer mes amb la menor xifra d'aturats
  • Més de mig milió de persones estan afiliades a la seguretat social a les illes

Por
Una treballadora preparant una taula a un restaurant del Port de Sóller
Una treballadora preparant una taula a un restaurant del Port de Sóller

La reactivació del turisme ha impulsat el mercat laboral de les Balears i el mes d'octubre, segons el Govern, tanca amb la menor xifra d'aturats de la història. De fet, les Balears encapçalen la baixada del nombre de persones sense feina de tot l'estat. L'executiu celebra aquestes xifres, però els sindicats consideren que no són suficients i demanen pujades salarials.

L'atur ha baixat un 32% en el darrer mes

El bon comportament del mercat laboral corrobora l'allargament de la temporada turística

Les Balears són la comunitat autònoma on més ha abaixat l'atur a l'octubre. Hi ha un 32% menys de desocupats que fa un any quan l'economia encara patia la paràlisi per la pandèmia. Però també abaixa l'atur respecte del mes de setembre, un 5%. Ara mateix hi ha 34.900 persones desocupades. Les afiliacions a la Seguretat Social han baixat en comparació en el mes anterior, però pugen un 8% respecte fa un any. Més de mig milió de persones estan afiliades a les illes.

L'impuls del turisme ha permès allargar la temporada

Patrícia és una de les 557 mil persones afiliades a la Seguretat Social durant el mes d'octubre. Fa feina a un restaurant del Port de Sóller i diu que enguany ha pogut allargar la temporada. "Estic molt contenta i de moment podem continuar amb el restaurant obert fins final de novembre"

Els hotelers estan satisfets amb la temporada

Hem recuperat la normalitat i ara amb les temperatures dels darrers dies hi ha moltes reserves de darrera hora

L'activitat econòmica ha estat intensa durant el darrer mes, tot i que alguns hotels i restaurants ja han començat a abaixar la persiana i acomiadar treballadors. Tot i això, els hotelers fan un balanç molt positiu de la temporada i la comparen amb la d'abans de la pandèmia. Lluís Rullan, el president de l'Associació Hotelera de Sóller assegura que ha estat un any com els d'abans de la pandèmia. "Hem recuperat la normalitat i ara amb les temperatures dels darrers dies hi ha moltes reserves de darrera hora"

Les Balears, la comunitat on més baixa l'atur

De fet, les Balears encapçalen la baixada de l'atur si ho comparan amb l'any passat i també amb el 2019. És un màxim històric, segons el Govern, que destaca que mai no hi havia hagut tantes persones afiliades a la seguretat social a un mes d'octubre. El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, diu que "el bon comportament del mercat laboral corrobora l'allargament de la temporada turística"

També assegura que la reactivació del turisme ha impulsat el mercat laboral de les Balears. A més, el nombre de contractes indefinits ha augmentat gairebé un 60% però els sindicats consideren que no és suficient.