Enlaces accesibilidad
Cultura

Mor Joan Francesc López Casasnovas, referent de la política, llengua i cultura menorquines

  • Nascut a Ciutadella el 1952 va ser un dels més destacats polítics d'esquerres, defensor de polítics progressistes i insularistes
  • Es convertí en un referent per a la societat menorquina i balear que avui l'acomiaden.

Por
La mort de López Casasnova ha provocat una gran commoció a Menorca
La mort de López Casasnova ha provocat una gran commoció a Menorca

L'intel·lectual menorquí, Joan Francesc López Casasnovas ha mort avui als 69 anys a causa d'un càncer que ja es trobava en estat avançat i que ha acabat sent fulminant. Va néixer a Ciutadella l'any 1952 i dedicà tota la seva vida a la política, la llengua i la cultura catalanes. Es llicencià en filologia romànica i posteriorment s'especialitzà en catalana.

En endavant, exercí com a professor de Llengua i Literatura a l'Institut Josep Maria Quadrado, a Ciutadella, d'on es jubilà el 2013.

Activista d'esquerres

Fou escriptor, poeta, intel·lectual, mestre de professors i activista polític d'esquerres. Tot i això, al llarg de la seva vida compaginà ambdues passions: la cultura i la política. L'any 1979, i en representació del Partit Comunista Espanyol, va ser elegit conseller en les primeres eleccions del Consell de Menorca.

Als anys 80 s'afilià al Partit Socialista Obrer Espanyol, i més endavant passà a la coalició formada per PSM i Esquerra Unida de Menorca. En aquesta època, i fins al 92, també va ser conseller de Cultura i Educació i formà part del Parlament de les Illes Balears.

Commoció a Menorca

La mort sobtada de López Casasnovas ha provocat una gran commoció en el món polític i cultural de Menorca. El conseller de Cultura, Miquel Àngel Maria, ha dit que el llegat que deixa és "imprescindible". Maria ha destacat el paper de Casasnovas a la cultura menorquina: "La seva aportació és ineludible per construir l'actual Menorca. Va ser un intel·lectual compromès, amb una amplitud de coneixements impressionants de tot lo social, humà i cultural, a més de la seva implicació en la lluita per la justícia".

Un home compromès amb la llengua, la cultura i un polític honest

Els socialistes de Ciutadella s'han sumat al condol amb un comunicat en el qual han destacat el compromís de López Casasnovas a tots els nivells: "Un home compromès amb la llengua, la cultura i un polític honest al servei del poble de Menorca. Els socialistes han demanat a l'Ajuntament de Ciutadella que li concedeixi la Medalla d'Or de la ciutat.

Per la llengua i la cultura

Però no tan sols deixà marca a la política, s'implicà de la mateixa manera amb la llengua i cultura de les Balears. Fou membre de la secció filològica de l'Institut d'Estudis Catalans, del Consell Social de la Llengua Catalana i ponent a la Llei de Normalització Lingüística de les Illes. A més, també impulsà els quaderns de Xibau de poesia.

El 2007 va rebre el Premi d'Actuació Cívica de la Fundació Lluís Carulla. I el 2019, en agraïment per la seva dedicació a la normalització de la llengua i cultura de les Illes, fou guardonat, juntament amb Bernat Joan, de l'OCB, amb el premi Josep Maria Llompart. Es convertí així en un referent per a la societat menorquina i balear que avui l'acomiaden.